Avui els consellers empresonats, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart compareixeran davant el Tribunal Suprem espanyol. Podria ser el primer pas abans de deixar-los eixir al carrer. Caldrà esperar per veure si això passa definitivament i caldrà pagar, segons que sembla, moltíssims diners. El rescat.

Evidentment, si poden eixir avui millor que demà, i demà millor que diumenge. Cada hora passada en la presó és una injustícia monumental. Però, dit això, crec que caldria recordar especialment avui algunes obvietats.

La primera de totes, que l’empresonament preventiu, cautelar, de càrrecs públics i persones destacades de les organitzacions sobiranistes, en aquest cas, és clarament una venjança política, car no hi ha cap raó tècnica que el puga justificar. La comparació amb l’estalvi de la presó dels atacants de Blanquerna és, en aquest sentit, molt clarificadora. La mateixa justícia evita l’entrada a la presó, no pas preventiva sinó després de la condemna, d’uns ultres violents argumentant que això els causaria un dany irreparable perquè tenen fills i feina, però fica en presó cautelar els membres d’un govern democràticament elegit que també tenen fills i feina i sofreixen un dany molt més irreparable. L’arbitrarietat i la politització del sistema judicial espanyol són tan grans que ja ni tan sols es preocupen de dissimular-les.

En el cas de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart cal recordar, a més, que són a la presó perquè els han acusat d’haver fet exactament el contrari d’allò que van fer realment, malgrat les proves de tota mena, inclòs un vídeo, que s’han posat sobre la taula per demostrar-ho.

Si ixen de la presó tots, demà o aquesta cap de setmana, ens n’alegrarem molt. Molt. I els rebrem com cal. I esperem que tots puguen fer campanya electoral amb la màxima normalitat possible. Tanmateix, que ningú no es crega que oblidarem tot això que els han fet passar, que normalitzarem la repressió o que creurem que l’excarceració demostra res de positiu sobre la justícia espanyola. Simplement perquè no és així. Mai no havien d’haver anat a la presó. Manquen el president i els consellers, que són a l’exili. I l’amenaça de penes de presó continua viva i exactament igual, perquè només els retiren les mesures preventives.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb