El nivell de la mar a Mallorca ha crescut divuit centímetres d’ençà del 1900

  • Un grup d'experts de la Universitat del Sud de Florida ha fet servir els sistemes de coves mallorquins per cercar els nivells pre-industrials de la mar

VilaWeb
EFE
01.07.2022 - 10:30
Actualització: 01.07.2022 - 11:19

El sistema de coves de Mallorca ha servit per a fer un estudi que apunta una crescuda moderna sense precedents del nivell de la mar, que els investigadors concreten en divuit centímetres d’ençà del començament del segle XX. L’estudi, que publica Science Advances i ha estat dirigit per la Universitat del Sud de Florida (EUA), provava d’identificar els nivells pre-industrials de la mar i examinar l’impacte de l’escalfament global.

Els canvis industrials també van marcar un punt d’inflexió en el nostre clima i, segons el grup internacional d’investigadors, “el nivell de la mar ha crescut divuit centímetres d’ençà del començament del segle XX”. L’equip ha desenvolupat el seu estudi a Mallorca, on hi ha més de mil sistemes de coves, alguns dels quals tenen dipòsits minerals que es van formar fa milions d’anys, i s’han centrat a analitzar aquells de fa quatre mil anys fins ara.

A més, han trobat proves de la crescuda del nivell de la mar de vint centímetres, fins ara desconeguda, d’ara fa gairebé 3.200 anys, quan els casquets polars es van desfer de manera natural en el transcurs de quatre-cents anys a un ritme de mig mil·límetre per any. La resta de temps, tot i els grans esdeveniments climàtics com ara el període càlid medieval i la petita edat de gel, el nivell de la mar es va mantenir “excepcionalment estable” fins al 1900, afegeix el comunicat.

L’autor principal de la investigació, Bogdan Onac, diu que els resultats de l’estudi són alarmants, perquè la crescuda recent del nivell de la mar no té precedents si es compara amb el canvi natural dels volums de gel d’aquests darrers quatre mil anys. “Si les temperatures mundials continuen augmentant, el nivell de la mar podria arribar a ser finalment més alt que no havien estimat els científics”, conclou.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any