La nit de glòria ha arribat: el Barça fa història i capgira l’eliminatòria

VilaWeb
Bernat Surroca
08.03.2017 - 21:21
Actualització: 09.03.2017 - 00:58

Miracle. Història. Somni. Allò que fa unes setmanes ningú no sospitava s’ha fet realitat i el Barça ha aconseguit allò que semblava impossible: capgirar l’eliminatòria contra el PSG i superar els quatre (quatre!) gols que va encaixar a l’anada. La nit de glòria ha arribat. I ha arribat gràcies a un equip que ha confiat i ha persistit (‘persistirem’, que deia Guardiola). Calia una combinació de confiança, paciència, efectivitat i, també, una mica de sort. I el Barça ho ha tingut tot.

En un Camp Nou ple de gom a gom, el públic sabia què havia de fer: animar, animar i animar fins al final. El PSG es pensava que el Barça ja era mort. Qui pot remuntar un 4-0? Els francesos trigaran a oblidar aquest error: al Barça no es pot donar mai per mort. I se n’han adonat des de bon començament. No havien passat ni cinc minuts i Luís Suárez ja havia fet el primer. Calma, encara faltava molt partit i se n’havien de fer tres més.

Amb un Barça en la millor versió, el PSG no podia sortir del seu camp i els blau-grana i els més de 95.000 seguidors que han anat al camp collaven sense parar. El segon havia de caure aviat. Tal dit, tal fet. A la pròpia porteria i gràcies a la persistència d’Iniesta, que ha guanyat el cos a cos amb el defensa del PSG. La mica de sort que cal, també, per a completar una nit d’èpica.

Tothom hauria signat amb els ulls tancats una primera part com aquesta. Dos gols i, potser més important, dominant el partit amb un PSG que s’havia esvaït. Però encara faltaven quaranta-cinc minuts i molta feina per fer.

La segona part ha començat amb un PSG més agosarat i un Barça que, tanmateix, no s’ha deixat impressionar. Neymar ha provocat un penal i Messi ha estat l’encarregat de fer el tercer. No sabrem mai si Messi (el millor jugador del món, per si algú en tenia cap dubte) ha pensat, abans de xutar, en aquell penal contra el Chelsea que va impedir al Barça de passar l’eliminatòria. Per si de cas, ha xutat la pilota ben col·locada, imparable. En faltava un per anar a la pròrroga.

Però a les nits èpiques no pot ser tot tan fàcil i Edison Cavani ha marcat el gol del PSG i ha deixat el Camp Nou glaçat. El Barça havia de tornar a començar des de zero. Del 3-1 calia arribar al 6-1. Una gesta impossible? No pas per a aquest equip. El PSG amb aquest gol ha vist l’eliminatòria sentenciada i s’ha tornat a tancar a casa. Mala decisió. El Barça, en un gest d’equip gran, ha persistit i ha confiat. Calien tres gols més i mancava mitja hora.

I així s’ha arribat al minut 87. ‘Mala sort’, deien alguns. ‘No ha pogut ser’, deien uns altres. Però aquesta generació de futbolistes ha donat motius de sobres per a confiar-hi. Els jugadors han cregut en ells mateixos i el Camp Nou ha empès l’equip. En una falta xutada de manera magistral, Neymar ha fet el quart. Minut 88 i en faltaven dos.

Un dels grans jugadors del partit, tant per la tasca ofensiva com per la de defensa, ha estat Neymar. I el futbol et torna allò que li dónes. Ha estat seu el cinquè gol, de penal, i al minut 90. El Barça entrava (si és que mai n’havia sortit) a l’eliminatòria. Quedaven cinc minuts d’afegitó i només calia un gol.

Amb un PSG tancat a l’àrea, tot l’equip blau-grana (tot, també Ter Stegen i els 95.000 afeccionats) s’ha abocat a l’atac. Només en calia un, però s’havia de fer. I el Barça no és un equip amic de l’èpica (o no ho era). Aleshores ha arribat el moment. I no ha estat ni Messi ni Neymar ni Suárez. No. El premi ha estat per a Sergi Roberto, el noi del planter, el migcampista reconvertit en lateral, que ha sortit enmig dels defenses francesos i, sol davant del porter, ha engaltat una pilota indeturable per fer el sisè i assolir el miracle.

Història. Aquest equip ha entrat per la porta gran al llibre de la història del futbol (a la del Barça ja hi era). Ningú no havia remuntat una eliminatòria com aquesta. Mai. Cap equip. I ells ho han fet. ‘Recordes on eres aquella nit que el Barça va remuntar contra el PSG?’. Prepareu-vos, culers, que aquesta nit l’haureu d’explicar.