Poeteca

El Consell de Mallorca ha presentat avui la Poeteca, una acció i col·lecció poètica amb la Fundació Mallorca Literària i la ‘Casa Blai Bonet. Centre de poesia’, per divulgar i dinamitzar la poesia catalana, en la qual s’emmarca l’obra del poeta de Santanyí que l’ha inspirat.

La Poeteca neix lligada a la creació de la Casa Blai Bonet i amb una doble dimensió, ja que té un vessant digital, la plataforma web www.poeteca.cat, en la qual es recullen continguts poètics i propostes de dinamització; i un vessant presencial, que serà a l’espai biblioteca de la futura casa Blai Bonet, situada a Santanyí.

Aquest espai acollirà fons bibliogràfics especialitzats en poesia i fomentarà la creació i lectura poètica a través d’activitats de dinamització regulars, ha informat la institució insular en un comunicat.

El vice-president i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles, ha assenyalat que la posada en marxa de la Poeteca defineix clarament com serà la Casa Blai Bonet ‘un projecte obert, acollidor d’altres llegats poètics en llengua catalana’.

Ha detallat que el primer pas és la integració dins d’aquest projecte del llegat de Blai Bonet però també del llegat poètic que ha treballat durant divuit anys el portal digital Mag Poesia, de la mà d’Antoni Artigues, des de 1997.

El projecte vol recopilar les obres de la poesia catalana, posant l’accent en el fons del poeta mallorquí Blai Bonet, i treballa en altres llegats com els de Damià Huguet i Jaume Pomar.

La directora de la Fundació Mallorca Literària, Carmen Castells, ha explicat que aquesta iniciativa seria ‘una casa de la poesia que pugui recollir l’esperit que va tenir en Blai de creació poètica i que, des d’un cercle petit va crear un món immens’. ‘D’aquesta manera volem que aquesta casa pugui acollir altres autors i sobretot a molts lectors’, ha manifestat.

També recopilarà continguts del Festival de Poesia de la Mediterrània, que enguany compleix 21 edicions, amb poemes escrits i traduïts en català dels poetes que han participat en el Festival des del seu naixement.

La base de dades de la Poeteca incorpora en el seu llançament uns 1.000 poemes, de prop de 300 autors, un recull que s’anirà incrementat durant tot l’any amb la incorporació del llegat de Mag Poesia (600 autors) i l’històric del Festival de Poesia, projectant un corpus global de més de 5.000 poemes accessibles a la carta.

L’acció poètica d’aquest projecte es materialitza en un espai dedicat a la dinamització, amb calendari d’activitats organitzades a la Casa Blai Bonet de Santanyí, com exposicions, activitats i residències poètiques on ‘bulliran paraules i es cuinaran versos’.

El llançament del portal Poeteca s’ha realitzat coincidint amb la celebració del Dia Mundial de la Poesia, en forma d’una ruta de recitals per algunes llibreries de Palma, acció organitzada en col·laboració amb el Gremi de Llibreters de Mallorca.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb