Els Mossos van portar la iniciativa

  • El fotògraf de VilaWeb Albert Salamé narra en primera persona com va viure la intervenció dels Mossos d'Esquadra ahir al centre de Barcelona

VilaWeb
Albert Salamé
21.02.2021 - 16:00
Actualització: 23.02.2021 - 08:22

El fotògraf de VilaWeb Albert Salamé ha explicat en primera persona com va viure la intervenció dels Mossos d’Esquadra durant les protestes d’ahir al vespre contra l’empresonament del raper Pablo Hasel. Aquest és el relat dels fets:

Parlem de la “mani” d’ahir? Anàlisi de conflictes de vermut? Ni criminalitzaré ni defensaré, tan sols assenyalaré quelcom que em sembla obvi. Sobre la part de la plaça de Catalunya i de la banda Llobregat no puc explicar res perquè no hi era.

Al començament de la manifestació, un grup de gent crida: “Cap a plaça Catalunya!” i la gent comença a anar cap allà. Un parell de pintades i poca cosa més.

La gent és molt ràpida, els primers grups arriben a la Via Laietana a les 20.00, quan encara hi ha gent a la plaça de la Universitat. No s’ha creat un gruix crític de manifestació.

Sembla que un grup ja trenca vidres al Palau de la Música mentre els manifestants són encara al capdamunt de la Via Laietana. El Palau és un símbol del catalanisme en contraposició a l’establishment que representa el Liceu. Té sentit l’atac des del punt de vista del manifestant? No. Amb això (tempos i objectiu) personalment descarto que aquests que ataquen el Palau siguin manifestants.

La BRIMO comença a empènyer ràpidament els manifestants cap a la plaça d’Urquinaona. Recordem que no hi ha contenidors amb què atrinxerar-se a tota la zona. Hi ha poca resistència dels manifestants.

A cops de porra, a poc a poc, però de manera ferma, s’entra a la ronda de Sant Pere fins a la plaça de Catalunya.

Sembla que en aquests moments comencen els saqueigs al Portal de l’Àngel. Segons que he vist als vídeos, botiguetes. Estanc i botiga de carcasses de telèfon. Té sentit que siguin manifestants? No.

Es marca una línia de control davant el Corte Inglés. Alguns manifestants criden a resistir, amb escàs èxit. Els Mossos han pres la iniciativa de la batalla i els manifestants no es poden atrinxerar.

Primeres trencadisses de vidres a l’Apple Store. Aquí l’objectiu ja canvia. Una multinacional. La manifestació ha quedat partida en dos. Un grup al passeig de Gràcia i un altre a la plaça de Catalunya amb ronda de la Universitat.

El grup del passeig de Gràcia comença a pujar, l’edifici de la Borsa de Barcelona rep algun atac, també un símbol. Primera vegada en molt de temps que la veig completament desprotegida. Cap dotació de Mossos al davant.

En pocs minuts, la BRIMO arriba a la Borsa i la blinda. Hi manté una línia. Comencen les trencadisses a les botigues del passeig de Gràcia, comencen els saqueigs. Més enllà d’una mica de brossa incendiada, cap línia de defensa dels manifestants.

Què pot motivar els saqueigs a les botigues? La suma de factors dels diversos participants en els fets. Des de l’anticapitalisme (contra els símbols) fins a qui aprofita que té una mica d’adrenalina a la sang per emportar-se una peça de roba cap a casa.

La gent arriba a Gràcia, encreuament i incendi de contenidors. Sense sentit si no és per marcar espai amb les columnes de furgonetes.

Les furgonetes avancen pel carrer Gran de Gràcia i pel carrer de la Riera de Cassoles. Poden fer un entrepà a un grup de manifestants a prop de la plaça de Lesseps. Hi ha la càrrega bèstia que hem vist als vídeos.

https://twitter.com/madeinfarreni/status/1363266481933451273

Després de la càrrega, reagrupament de la BRIMO i de manifestants a la plaça de Lesseps. Algun llançament i alguna petita càrrega. Es munta una barricada amb tanques al carrer Gran de Gràcia. Aquí no hi ha batalla.

Crits de “Cap a Catalunya!” La gent comença a baixar. Al passeig de Gràcia hi ha un fort desplegament d’efectius de policia, uniformats i de paisà. Identificacions i detencions. A la plaça de Catalunya no hi arriba ningú.

Vist això, i tenint en compte la tipologia diversa de gent, ens trobem que a diferència dels dies anteriors, els Mossos no permeten que sigui la manifestació que tingui la iniciativa. Les regles del joc les marca l’operatiu policíac. Tant pel que fa al terreny (eliminació de contenidors, etc.), com als operatius camuflats (“secretes”) i el desplegament d’antiavalots.

A la manifestació hi havia gent fortament polititzada (militants independentistes i llibertaris), simples lladregots (cada nit han robat material de fotògrafs) i gent compromesa políticament, però que no deu haver participat en els enfrontaments, i fins i tot turistes amb la cervesa a la mà. El bloc polititzat es troba superat ràpidament pels fets. És incapaç de traçar absolutament res. Una barreja, que, en certa manera, podria recordar a les nits d’enfrontaments a Canaletes. Un cop dit això, que cadascú en tregui conclusions.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any