Els ministres d’Energia de la UE acorden el primer paquet de mesures urgents per a rebaixar la factura de la llum

  • Els 27 pacten de reduir un 10% el consum elèctric, un topall a les inframarginals i un impost a les empreses d'hidrocarburs

VilaWeb
ACN
30.09.2022 - 13:14
Actualització: 30.09.2022 - 16:21

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els ministres d’Energia de la Unió Europea (UE) han acordat avui tirar endavant el primer paquet de mesures urgents per rebaixar la factura de la llum. Inclou la reducció obligatòria del consum elèctric del 5% en hores punta i la voluntària d’un 10% total. També inclou un impost als beneficis extraordinaris de les empreses d’hidrocarburs i la fixació d’un topall de 180 euros per MWh a les tecnologies inframarginals –nuclear, renovables i lignit–, que produeixen amb baixos costos i poden aprofitar la situació actual per assolir grans beneficis. El topall al preu del gas queda fora d’aquest paquet.

És la primera gran reacció comunitària a la crisi per l’augment del preu de l’energia. Abans, els 27 ja havien pactat una reducció voluntària del 15% del consum de gas i omplir els dipòsits per fer front a l’hivern. L’emmagatzematge ja és al 88,17%.

Per fer la reducció de la demanda, els estats hauran d’identificar el 10% de les hores punta entre l’1 de desembre i el 31 de març del 2023 en les quals aplicar la reducció. Seran els estats també els que hauran de decidir les mesures a aplicar per aconseguir aquests objectius. També s’encarregaran de definir les mesures per recaptar i redistribuir els beneficis extra de les energètiques cap als consumidors. La mesura inclou una certa flexibilitat per adaptar-la a les circumstàncies de cada estat. Per exemple, inclou la possibilitat de fixar un límit més alt als ingressos i de diferenciar entre tecnologies, entre d’altres.

Pel que fa a l’impost sobre els hidrocarburs, els titulars d’Energia han acordat que sigui obligatori i que es calculi sobre els beneficis imposables que siguin més d’un 20% superiors als de la mitjana des del 2018. Serà compatible amb d’altres que ja apliquin els estats membres, que també poden mantenir impostos que siguin equivalents al pactat en l’àmbit europeu.

L’acord considera que les mesures són temporals i extraordinàries i s’aplicaran durant un any d’ençà de l’1 de desembre. La de reducció de la demanda energètica serà fins al 31 de març i el topall als beneficis extraordinaris fins al 30 de juny del 2023. Es preveu que la regulació s’adopti de manera formal a principis d’octubre perquè entri immediatament en vigor.

Una de les qüestions que es manté sobre la taula, sense previsió d’acord immediat, és el topall al preu del gas. Quinze estats membres, entre els quals hi ha l’estat espanyol, l’estat francès i Itàlia, demanen d’establir un límit, però Brussel·les rebutja per ara ho rebutja i només defensa fixar un topall a les importacions de gas rus. També s’oposen al topall al preu del gas Alemanya, els Països Baixos, nòrdics i Àustria.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes