Metges de Catalunya critica que el govern no ha pres mesures per evitar la saturació de les urgències

  • El sindicat demana que es recuperi el sistema automàtic de baixa laboral per certificat autoresponsable

VilaWeb
Imatge d'arxiu de l'accés al servei d'urgències de l'Hospital Parc Taulí de Sabadell.
ACN
04.01.2024 - 17:17
Actualització: 04.01.2024 - 17:49

Metges de Catalunya qualifica de col·lapse assistencial la situació actual dels serveis d’urgències hospitalàries i els CAP i assegura que és evitable si el Departament de Salut pren mesures preventives. El sindicat apunta que una de les solucions per descongestionar els centres és recuperar el sistema automàtic de baixa laboral per certificat autoresponsable, mitjançant el qual els usuaris podrien tramitar la incapacitat de treball de curta durada sense la necessitat de desplaçar-se als centres de salut. Sostenen que aquesta solució ja es va activar durant les diferents onades de la pandèmia i va demostrar-ne eficàcia a l’hora de reduir les visites als centres.

L’organització apunta que el dèficit de planificació i la manca de personal són algunes de les causes principals de la tensió que experimenten des de fa molts anys els sanitaris en aquestes dates. “El Departament de Salut fa un pla i hi destina una partida pressupostària per reforçar el personal, però la realitat és que aquests reforços no arriben i tot l’excés assistencial recau sobre uns professionals que, abans de l’epidèmia, ja estaven sobrecarregats i esgotats”, expliquen en un comunicat.

La gestió dels espais i els recursos disponibles als centres hospitalaris també requereix una revisió per part de Salut, segons que diuen. Asseguren que mantenir plantes i llits hospitalaris tancats, com passa en alguns centres, no està justificat en l’actual situació epidèmica en què la grip es mostra més virulenta que els darrers anys. “El drenatge i l’ingrés de pacients de complexitat mitjana i alta ha de ser prioritari”, afegeixen.

A banda, Metges de Catalunya insta l’administració a incrementar les campanyes pedagògiques adreçades a la població per fer un ús conscient i responsable dels serveis de salut. Segons les darreres dades de la Central de Resultats del Sistema de Salut de Catalunya, el 61% de les consultes d’urgències podrien haver estat ateses pels dispositius d’atenció primària.

Infraestructures insuficients al Vallès Occidental

El sindicat apunta que una de les comarques més saturada és el Vallès Occidental, que té nou-cents mil habitants. Denuncien que els tres hospitals públics de la comarca (Parc Taulí de Sabadell, Hospital de Terrassa i Mútua de Terrassa) tenen les urgències col·lapsades i alerten que els pacients han d’esperar moltes hores a ser atesos. “És evident que aquestes infraestructures s’han quedat petites i són insuficients davant el creixement i l’envelliment d’una població que demanda cada vegada més atenció”, assenyalen. I afegeixen que la situació es reprodueix també fora dels períodes epidèmics.

Metges de Catalunya demana al govern que prioritzi i acceleri la construcció de noves infrastructures sanitàries a la zona per descongestionar els centres i disminuir la sobrecàrrega dels professionals. “És difícilment comprensible que una ciutat com Terrassa, amb més de 225.000 habitants, encara no tingui un centre d’urgències d’atenció primària (CUAP) que atengui la ciutadania les 24 hores”, subratllen.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any