08.04.2025 - 08:13
|
Actualització: 08.04.2025 - 12:41
Les borses asiàtiques han tornat a pujar avui després d’unes pèrdues històriques. El Japó ha encapçalat aquesta millora, enmig de l’expectativa que serà un interlocutor prioritari en les converses comercials amb els Estats Units. Els bons del tresor nord-americà han recuperat part del terreny perdut en la forta caiguda de dilluns.
Els principals índexs del Japó han pujat més d’un 6%, i també han pujat els futurs de les borses nord-americanes i europees. A Hong Kong i a la Xina les accions han pujat per la intervenció dels fons estatals, que han adquirit actius, i per la promesa del banc central xinès de concedir préstecs per a estabilitzar el mercat. El petroli també s’ha encarit, i l’or ha registrat la primera pujada en quatre dies. El dòlar, en canvi, ha perdut valor respecte dels principals rivals.
La volatilitat s’ha enfilat de manera significativa, amb una pèrdua de deu bilions de dòlars en el valor total de les accions al món, després que els Estats Units anunciessin una nova tanda d’aranzels. Els temors d’una recessió global i d’una escalada en la guerra comercial han deixat els inversors aferrats a qualsevol senyal d’alleujament. De moment, però, el president Donald Trump ha amenaçat de tornar a augmentar els aranzels a la Xina en un 50%, encara que també ha deixat entreveure la possibilitat d’algunes negociacions.
“Encara és massa d’hora per a dir que hem girat full, sobretot perquè Trump continua insinuant nous aranzels contra la Xina”, ha dit Tim Waterer, analista en cap de mercats a KCM Trade. “Hi ha molts factors en moviment i la recessió encara és una possibilitat mentre els EUA continuïn jugant fort amb els aranzels.”
Les accions japoneses han reaccionat a l’anunci de Trump que assignarà dos membres del seu gabinet per a començar converses bilaterals amb el primer ministre japonès, Shigeru Ishiba. El Japó sembla que tindrà prioritat sobre la resta de socis comercials dels EUA en aquestes negociacions, cosa que posa Tòquio al capdavant d’una llarga cua de països que volen que es retirin els nous gravàmens.
Trump va fer dilluns una allau de comentaris sobre els aranzels que planeja d’imposar als socis comercials arreu del món, però no va aclarir gaire què espera a canvi de rebaixar-los, ni s’hi pensa concedir cap mena d’alleujament.
“No crec que hàgim avançat gaire pel que fa a saber com evolucionarà aquesta negociació comercial”, ha dit Peter S. Kim, estrateg en cap d’inversió de KB Securities. “Els mercats han quedat molt sorpresos per la intensitat i l’escala de la guerra comercial, i per com s’ha convertit en una arma.”
Avui la Xina ha criticat durament els EUA per l’amenaça d’augmentar els aranzels i ha advertit que prendrà represàlies si Washington ho fa efectiu. “L’amenaça nord-americana d’escalar els aranzels contra la Xina és un error damunt d’un altre error, i una vegada més deixa al descobert el caràcter de xantatge dels EUA”, ha dit el Ministeri de Comerç xinès. “Si els EUA s’entesten a anar pel seu compte, la Xina lluitarà fins al final.”
Mentrestant, i com a indici que Pequín es prepara per a una llarga tensió comercial, els fons estatals han promès d’adquirir accions i fons cotitzats locals. El banc central també ha anunciat que oferirà suport a un fons sobirà si cal, per a salvaguardar l’estabilitat dels mercats de capitals. A més, ha permès un debilitament addicional del iuan fixant un nou tipus de referència inferior.
A Taiwan, en canvi, la situació continua empitjorant. L’índex de referència ha caigut avui fins a un 5,4%, el nivell més baix dels darrers catorze mesos, a contracorrent de la resta de mercats asiàtics. La pressió venedora continua després que dilluns més de nou-centes empreses arribessin al límit de caiguda permesa.
Pel que fa al mercat de deute, dilluns els bons nord-americans van perdre part del guany de la setmana passada –el més gran des de l’agost–, amb un augment de 19 punts bàsics en la rendibilitat del bo a deu anys, en un moviment impulsat per la venda de posicions rendibles per a compensar pèrdues en renda variable. Avui, però, la rendibilitat ha tornat a baixar quatre punts.
“El moviment d’ahir a la nit respon més a la voluntat de reduir riscos i assegurar beneficis en aquelles operacions que són en positiu, per tal de cobrir pèrdues en altres actius com les accions”, ha explicat Damien McColough, cap d’anàlisi de renda fixa a Westpac Banking Corp.
Les apostes dels operadors sobre la magnitud de la rebaixa de tipus d’interès als EUA per part de la Reserva Federal oscil·len dia rere dia. Ara per ara, el mercat de derivats reflecteix almenys tres rebaixes durant l’any, la primera de les quals ja es dona per feta al juny. Alguns grans executius financers han començat a criticar obertament la política aranzelària de Trump, entre els quals el multimilionari Ken Griffin, que l’ha qualificada d'”error de política enorme”.
A Àsia, l’índex MSCI Àsia-Pacífic ha pujat avui fins a un 2,6%, després d’haver-se desplomat ahir un 8,7%, la pitjor caiguda registrada fins ara. Dilluns, el seu índex de força relativa de catorze dies va baixar per sota del llindar dels 30 punts, un senyal que molts inversors interpreten com a excés de sobrevenda.
“El mercat comença a trobar un suport temporal, que podria precedir una nova prova a la baixa abans no s’estabilitzi”, ha dit Rajeev De Mello, gestor global de renda variable de Gama Asset Management. “Els inversors esperen que Trump cedeixi. La pressió perquè expliqui quin és l’objectiu final augmenta, tant des del sector financer com de l’opinió pública. No voldrà rendir-se massa de pressa, però som a prop.”