L’advocat que representa les víctimes de l’IES Quercus de Sant Joan de Vilatorrada, David Casellas, ha defensat que les càrregues que hi va haver l’1-O a l’institut van començar sense cap agressió prèvia per part dels ciutadans. En declaracions a l’ACN, Casellas ha assenyalat que el guàrdia civil que dijous va declarar al Tribunal Suprem espanyol no diu la veritat quan defensa que ‘els primers a pegar van ser ells’. Segons el lletrat, l’agent ‘oblida interessadament’ tota la seqüència que es pot veure als vídeos en què després d’intentar entrar sense èxit un primer cop al punt de votació, els agents corren cap a l’entrada, sense advertir ningú, amb les porres alçades i comencen a colpejar la gent. Per tant, segons l’advocat, no es tracta d’una acció de defensa, sinó d’’atac’.

L’advocat de les víctimes de l’1-O a l’IES Quercus de Sant Joan de Vilatorrada, David Casellas, ha assenyalat que en la declaració del guàrdia civil que aquest dijous va relatar els fets que va viure a l’institut del Bages davant el Tribunal Suprem almenys hi havia dos punts on no es va dir la veritat. 

D’una banda, segons Casellas, l’agent que declara ‘s’oblida d’explicar el més important’, que és el que passa entre que primer intent d’entrar al col·legi, quan a les escales es topen amb els Mossos d’Esquadra, i un cop ja són dins. Aquest moment entremig, ha assenyalat Casellas, és quan la policia accedeix pel passadís d’entrada a l’escola i es troba la gent allà que els impedeix el pas. ‘A la carrera, sense solució de continuïtat i amb les porres alçades comencen a donar cops de porra i escuts a les persones que es trobaven a l’entrada, sense cap agressió prèvia de cap ciutadà’. ‘Això no ho diem només nosaltres, sinó que ho ensenyen els dotze vídeos del moment dels fets, i també ho diu l’Audiència de Barcelona en una resolució’, ha destacat Casellas. 

Segons ha explicat el lletrat, en el procediment obert que hi ha ara mateix als jutjats de Manresa es recull aquesta visió. ‘I arran d’això s’imputa el cap de l’operatiu de la Guàrdia Civil al Quercus’, qui David Casellas ha recordat que haurà de declarar als jutjats de Manresa el proper 8 d’abril. ‘Tot això el guàrdia civil no ho va explicar’, ha afegit. 

D’altra banda, com molts dels seus companys davant el Tribunal Suprem, el guàrdia civil va relatar el suposat ‘odi que es mastegava en l’ambient’ i que va veure en la cara dels concentrats al col·legi, que els insultaven i també els proferien ‘cops de peu i de puny’. Casellas ha explicat que aquest agent, amb la identificació TIP U41506Z, va ser l’encarregat d’elaborar l’atestat que després es va presentar davant el jutjat número 2 de Manresa. En aquest atestat, Casellas ha dit que en cap moment s’explica res sobre cap mirada d’odi ni tampoc sobre la situació d’extrema violència que ara diu que va observar. 

Casellas ha explicat que l’única referència a la resistència de la gent que hi ha a l’atestat és la qüestió dels cops de peu. D’altra banda, però, de les pràctiques a l’exterior l’institut -en el moment en què la policia intenta entrar al col·legi- només consta a l’atestat un agent contusionat en un turmell que va anar al metge l’endemà 2 d’octubre a les 5 de la tarda. Un cop són a dins l’institut, a l’atestat hi figura l’agent a qui es llença una cadira metàl·lica. 

David Casellas ha destacat que una altra cosa que no va explicar el guàrdia civil és que quan els agents van sortir del Quercus a través d’un cordó policíac, els encarregats de mantenir la seguretat d’aquest cordó i ajudar-los a sortir van ser els Mossos d’Esquadra. 

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb