Menjar nous ajuda el desenvolupament cognitiu i psicològic dels adolescents

  • Un estudi encapçalat per l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) constata que els adolescents que mengen nous tenen més capacitat d'atenció

VilaWeb
Europa Press
07.05.2023 - 19:24
Actualització: 07.05.2023 - 19:45

L’adolescència és una etapa de gran desenvolupament cognitiu i maduració psicològica, un període de comportaments complexos que requereix una quantitat important d’energia i nutrients, per això el consum de nous pot beneficiar aquest desenvolupament, ja que són riques en àcid gras alfa-linolènic (ALA), una mena d’omega-3 que juga un paper fonamental en el desenvolupament del cervell, especialment en aquesta etapa de la vida.

Així ho ha demostrat un estudi encapçalat per l‘Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), on han col·laborat ISGlobal (un centre impulsat per la Fundació la Caixa) i l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM).

En paraules de Jordi Julvez, investigador principal i coordinador del Grup de Recerca NeuroÈpia de l’IISPV: “L’adolescència és un moment de grans canvis biològics: es produeix una transformació hormonal, que alhora és la responsable d’estimular el creixement sinàptic del lòbul frontal. Aquesta part del cervell és la que possibilita la maduració neuropsicològica, és a dir, de les capacitats emocionals i cognitives més complexes. Les neurones ben alimentades amb aquest tipus d’àcids grassos podran créixer i crear noves sinapsis, que seran més fortes”.

A l’estudi, publicat a la revista eClinicalMedicine, hi han participat voluntàriament set-cents estudiants d’ESO d’entre els onze i setze anys i de dotze instituts de Barcelona. S’han dividit en dos grups aleatòriament: un anomenat control, on no s’ha fet cap mena d’intervenció i un altre, l’experimental, al qual l’equip investigador del projecte va lliurar bosses amb trenta grams de nous pelades indicant als joves que hi participaven que podien consumir-les diàriament en un període de sis mesos.

L’equip de recerca ha observat que els adolescents que al llarg d’aquest temps havien consumit nous almenys cent dies (no necessàriament seguits) van veure augmentada la capacitat d’atenció, i que aquells que presentaven alguns símptomes del trastorn per dèficit d’atenció i d’hiperactivitat (TDAH) van millorar notablement el comportament (a classe prestaven més atenció al professor i eren menys hiperactius).

D’altra banda, també es va constatar un augment de les capacitats relacionades amb allò que es coneix com la intel·ligència fluida que, en paraules de Jordi Julvez: “Està menys influenciada per l’aprenentatge; és inherent a l’estat biològic de la persona”.

“En conjunt no es van trobar diferències significatives en el grup d’intervenció amb relació al grup control, però si es considera el factor adherència, aleshores sí que s’observen resultats positius, ja que els participants que més es van ajustar a les pautes – quant a la dosi recomanada de nous i al nombre de dies de consum- sí que van mostrar millores en les funcions neuropsicològiques avaluades”, assegura Julvez.

Aquest estudi constata que perquè els adolescents es desenvolupin correctament en l’àmbit cognitiu i psicològic és tan important seguir una dieta saludable i mantenir aquests hàbits en el temps i no abandonar-los. “Si fessin cas a aquestes recomanacions i realment mengessin un grapat de nous al dia, o almenys tres cops per setmana, veurien moltes millores substancials en les capacitats cognitives, i els ajudaria a afrontar els reptes que implica l’etapa de l’adolescència i l’entrada a l’adultesa”, conclou la primera autora de l’article, Ariadna Pinar.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any