L’ex-batlle de Sabadell Maties Serracant és inhabilitat per haver permès l’1-O

  • Ha estat condemnat a quatre mesos d'inhabilitació i una multa de 1.800 euros per un delicte de desobediència greu de resolució judicial

VilaWeb
Arnau Lleonart
06.06.2023 - 09:46
Actualització: 06.06.2023 - 12:42

L’ex-batlle de Sabadell Maties Serracant ha estat condemnat a quatre mesos d’inhabilitació per un delicte de desobediència greu de resolució judicial per haver autoritzat la votació en el referèndum d’independència del 2017. Serracant ha estat inhabilitat per a l’exercici de càrrec públic, electiu o de funcions de govern o administrador, però no pas per a la docència. A banda, ha estat multat amb 1.800 euros. Actualment, Serracant és assessor del conseller de Territori Juli Fernández, amb qui es va repartir la batllia de Sabadell en el mandat 2015-2019. La sentència no és ferma, de manera que encara pot continuar exercint, i pot ser recorreguda a l’Audiència de Barcelona.

La sentència el condemna perquè Serracant va aprovar un decret de batllia per a mostrar el suport polític a la convocatòria del referèndum d’independència, i un altre decret per a assumir les competències municipals relatives a l’autorització de l’ús de centres docents, instal·lacions culturals i altres instal·lacions municipals durant els dies 29 i 30 de setembre i primer d’octubre per a, literalment, “eximir de responsabilitats als regidors que tenen competències delegades en relació a la gestió d’instal·lacions municipals que poden ser utilitzades com a centres de votació per a la celebració del referèndum”.

Tot plegat xocava amb l’ordre a totes les autoritats catalanes del Tribunal Constitucional espanyol, que havia suspès la convocatòria oficial del referèndum i la normativa legal que l’emparava, de “impedir o aturar qualsevol iniciativa que suposi ignorar o eludir la suspensió acordada”.

Durant el judici, Serracant va dir a la jutgessa que com a batlle no tenia cap potestat per a evitar el referèndum, però que va assumir temporalment competències com les d’educació “per la complexitat del moment”.

La fiscalia demanava una condemna de dos anys d’inhabilitació i una multa de 15.000 euros.

Serracant recorrerà contra la sentència

En declaracions a l’ACN, Serracant ha fet públic que pensa recórrer contra la sentència i ha insistit que com a batlle no tenia marge de maniobra. “Des de la posició d’alcaldia no teníem instruments per afavorir el referèndum, es va fer perquè la gent va voler”, ha dit. De la mateixa manera, considera que l’única sentència raonable hauria de ser l’absolució, i que la condemna té una dimensió col·lectiva i va més enllà “del que hauria de ser la competència judicial”.

“Més enllà dels matisos de si és més o menys temps o més o menys diners, esperàvem que la sentència fos absolutòria, perquè és per una acció política que vaig tenir com a alcalde i que no hauria de comportar pena”, ha dit. Serracant també demanarà un aclariment, donat que la sentència el condemna a 4 mesos sense poder exercir càrrec públic electe, fet pel qual volen que es confirmi si pot seguir desenvolupant la seva tasca com a tècnic al departament de Territori de la Generalitat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any