‘La tertúlia proscrita’

Marta Vilalta: “ERC està preparada per a un suposat govern tota sola”

  • La portaveu d'ERC atribueix la crisi de govern a una divisió interna de Junts

VilaWeb
Fotografia: Esquerra Republicana / Marc Puig.
Arnau Lleonart
03.10.2022 - 13:06
Actualització: 03.10.2022 - 22:16

ERC acusa una part de Junts de desestabilitzar i voler trencar el govern de coalició. Ho ha dit la portaveu d’ERC, Marta Vilalta, en una compareixença de premsa en la qual ha dit que no hi ha cap problema entre ERC i Junts i ho ha reduït a una divisió interna al partit de Laura Borràs i Jordi Trull: “És irresponsable que permetin centrifugar al govern i el país els seus problemes interns.”

Vilalta ha dit que la intenció del seu partit és tenir un executiu estable i centrat en la governança del país, i arribat el cas, ha dit que si Junts decideix sortir del govern, podrien governar sense ells: “ERC està preparada per a un suposat govern tota sola.” I ha continuat: “Podria ser un govern tota sola? Podria ser. Però voldríem que continués el govern actual. Ara, cal que canviï l’actitud d’una part d’aquest govern. Quan decideixin, veurem com podem seguir. Tenim tots els escenaris preparats i treballant. El que aquest país necessita és que hi hagi un govern que governi. L’actual ho fa, però volem que sigui fort i es basi en el respecte, la corresponsabilitat i la lleialtat. I per una part de Junts no s’està donant.”

Abans, la portaveu d’ERC ha dit que hi ha una part de Junts que fa temps que treballa per trencar el govern, cosa que, segons que ha dit, es fa evident pel fet d’haver fet una auditoria sobre el compliment del govern, cosa que ha atribuït a “pressions internes”, i quan anuncien que faran una consulta per sortir del govern o “posen ultimàtums constants al president de Catalunya”.

Segons Vilalta, la qüestió de fons no són els tres punts de l’acord de govern que Junts diu que no es compleixen però que per a ells són essencials, “que ja es compleixen i que en tot cas hi ha interpretacions diferents sobre el seu desplegament”, ha dit. “La qüestió a resoldre és què vol fer Junts per Catalunya. És l’excusa que ha situat una part de Junts que fa molt de cas que treballa per trencar el govern”, ha afegit. A més, Vilalta ha atacat la proposta de Junts que el Consell de la República encapçali l’estratègia independentista: “Una part de Junts treballa per trencar i desestabilitzar-lo quan veiem que aplaudeixen l’OPA del Consell per la República per tutelar el govern del nostre país.”

Vilalta ha insistit que la manera de resoldre la crisi actual “no és qüestió que Junts i ERC es posin d’acord en tres o quatre punts”, sinó que és Junts qui ha de decidir què vol fer en relació amb el govern.

Critica la xiulada a Forcadell

Dissabte, durant l’acte pel cinquè aniversari del Consell de la República, una part molt important del públic va xiular i escridassar Carme Forcadell, cosa que Vilalta ha criticat de pla: “Forcadell ho ha donat tot pel país. És un exemple de fermesa i dignitat, i respecte a les opinions diferents. És des de l’empatia quan avancem. Això ho representa Forcadell, quan era presidenta de l’ANC va defensar que totes les veus es pogueren escoltar.”

“La independència de Catalunya només l’aconseguirem sumant”, ha continuat. “Integrant totes les veus plurals i sensibilitats diverses. Sent inclusius i articulant acords i consensos per poder-los desplegar.” Vilalta ha dit que criticar o xiular “companys de viatge”, ja fossin crítiques dirigides personalment a Forcadell o com a representant d’ERC, allunya l’objectiu de la independència. “Hem de defensar els matisos, veure que hi ha mirades diferents i parlar des del respecte per construir la via àmplia”, ha dit.

Segons Vilalta, en canvi, l’acte de dissabte del Consell de la República “va aplegar els valors que no volem que tingui el moviment”. “Estem decebuts pel que va passar dissabte, i apel·lem i treballem perquè el moviment sigui obert”, ha afegit.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any