Marquen amb GPS set tintoreres per fer seguiment d’aquesta espècie en perill

  • És la primera acció de l'Associació Catalana per una Pesca Responsable per seguir animals a través de senyal GPS

VilaWeb
ACN
19.06.2022 - 19:12

L’Associació Catalana per una Pesca Responsable (ACPR) ha marcat un total de set tintoreres a la Costa Brava. L’activitat s’ha fet aquest dissabte en una fossa submarina davant la costa del Port de la Selva, Alt Empordà, i s’ha aconseguit marcar per primera vegada aquests exemplars de tintoreres, un tauró que habita al Mediterrani entre els seixanta i els tres-cents metres de profunditat. El que pretenen és seguir a través del senyal GPS aquesta espècie, que es troba en perill i pateix una davallada de població, per tenir dades dels seus moviments.

L’equip de biòlegs que ha participat en la jornada els ha col·locat tres marques electròniques al cos que envien senyal GPS sobre l’activitat de cada exemplar. Les marques es collen a l’aleta dorsal. “Cada vegada que el tauró puja a la superfície, remet la informació sobre la posició immediata, les profunditats a què ha arribat i les zones per on s’ha mogut”, detalla David Juanola, vicepresident de l’ACPR i coordinador de la jornada.

Una de les marques es desprèn de l’animal al cap d’un any, després de descarregar al satèl·lit tota la informació relativa a l’exemplar durant el període que l’ha acompanyat, i serveix per a saber amb certesa quants exemplars de tintorera hi ha a la Costa Brava i per on es mouen.

Per col·locar els xips, s’ha hagut de pescar cada exemplar de forma individual amb canya. Se l’atrau llençant trossos de sardina a l’aigua i se’l captura amb un ham circular que se li clava a la comissura de la boca per evitar ferir l’animal. Un cop fora de l’aigua, se’ls immobilitza mentre els biòlegs els posen els marcadors i, de seguida, es retornen al mar. La tasca dels bussejadors que hi han participat ha estat la de comprovar que els peixos, un cop alliberats dins l’aigua, es reincorporessin al medi en bones condicions.

En total hi han participat 10 embarcacions amb 8 biòlegs, més de 40 pescadors i un equip de 5 bussejadors amb càmeres subaquàtiques. L’ACPR va engegar aquesta campanya fa dos anys a Blanes, però, en aquella ocasió, no hi va haver èxit; no es va aconseguir capturar cap exemplar. “Ho vam fer una mica fora de temporada; aquí al cap de Creus sabíem que ara n’hi hauria”, reconeix Juanola.

Una espècie en perill

L’espècie, igual que altres taurons, està en greu perill i cada vegada veu més reduïda la seva població a la Mediterrània. El problema ve generat per l’acció humana. “Es té coneixement que el tauró a la Mediterrània ha caigut en picat, tot i no ser una espècie objectiva de la pesca professional”, explica Juanola.

L’activista detalla que el també anomenat tauró blau no pateix dificultats de falta d’aliment, sinó que queda atrapat en xarxes de deriva o en palangres de superfície; unes trampes pesqueres preparades per capturar altres espècies de peixos com la tonyina o el peix espasa. “És un animal carronyer que s’ho menja quasi tot i aquí ve el problema”, assegura. Aquestes trampes on queda atrapada la tintorera quan neda per la superfície, provoquen anualment la mort de molts exemplars d’aquest peix.

“És una espècie que s’ha de protegir tant sí com no perquè cada vegada n’hi ha menys”, conclou Juanola. L’ACPR preveu poder començar a actuar un cop s’hagin recollit les dades sobre població i les conductes de l’espècie, gràcies als dispositius GPS instal·lats aquest dissabte en set exemplar al cap de Creus.

Aquest és un projecte engegat per la plataforma ACPR en el que han col·laborat el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), a través de l’Institut de Ciències del Mar (ICM); la Fundació Zoo de Barcelona i el centre d’immersió Sotamar de Cadaqués.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any