Mario Conde acudeix a l’Audiència Nacional a entregar el seu passaport

  • "Quan tot acabi, me n'aniré", afirma a Facebook, després d'assenyalar que els diners repatriats no són de Banesto

VilaWeb
Redacció
20.06.2016 - 11:21

“Quan tot acabi, me n’aniré”, afirma a Facebook, després d’assenyalar que els diners repatriats no són de Banesto

MADRID, 20 (EUROPA PRESS)

L’exbanquer Mario Conde, que va abandonar divendres passat la presó on havia ingressat el passat 13 d’abril per ordre del jutge de l’Audiència Nacional Santiago Pedraz ha acudit aquest dilluns a aquesta seu judicial a entregar el seu passaport, ja que una de les mesures cautelars per a la seva excarceració és la prohibició de sortir del país.

Conde ha agraït en el seu perfil de la xarxa social Facebook als que “en aquesta quarta tancada a la presó” li han fet patent el seu “suport i afecte” i ha afirmat que, en contra del sostingut per les acusacions, “cap dels euros que han estat portats per ser invertits en empreses espanyoles, absolutament cap, procedeix, ni directament ni indirectament, de Banesto”. També anuncia la seva sortida del país “quan tot acabi”.

L’exbanquer també ha complimentat amb l’obligació de signar al jutjat, una mesura de compliment setmanal que li va imposar també el titular del Jutjat Central d’Instrucció número 1, que l’investiga per repatriar presumptament 13 milions d’euros del cas Banesto.

La seva sortida de presó es va produir divendres passat a la tarda després d’acordar la jutge de l’Audiència Nacional Carmen Lamela, en funcions de guàrdia, la seva posada en llibertat provisional després d’haver consignat una transferència per valor de 300.000 euros per cobrir l’import de la fiança imposada.

“CAP A LA TARDOR EXISTENCIAL”

A l’entrada a Facebook, pujada una mica més d’una hora després de la seva sortida de la presó de Soto del Real (Madrid), Conde es refereix als fets com un dels moments més “dolorosos” de la seva vida i envia una abraçada en nom seu, en el dels seus fills i en el dels seus col·laboradors però pròxims, per anunciar que camina “cap a la tardor existencial”. “Quan tot acabi me n’aniré”, diu.

Afegeix que és conscient que s’ha repetit fins a la sacietat que els diners que va portar de fora del país procedeixen de Banesto, al que apunta que “pocs dubtes caben que es tracta d’una actuació coordinada basada en una consigna”. Tot i això, avisa que no importa perquè “la veritat és la que és” i pot provar-ho amb documents.

TRIBU DE LA CARRONYA

“Sóc conscient que a la tribu de la carronya li donarà igual” afegeix l’entrada, en què apunta “als qui viuen de mentir i difamar senten al·lèrgia per la veritat, perquè destrossa els seus plats de llenties”, en clara al·lusió a la premsa, per assegurar que li dóna les gràcies “a la carronya i al vespre, perquè ens ajuden a valorar la llum i la dignitat”.

“He après moltes coses en la meva vida però una és rotunda: si vols saber qui són els teus amics, arruïna’t. Si desitges saber qui t’estima, ingressa a la presó”, afegeix l’entrada de Conde a la xarxa social.

“Si em tornen a ingressar a la presó pel que sigui, hi ingressaré. Però quan acabi me n’aniré. Tant de bo els meus fills, néts i aquells als qui estimo m’acompanyin, però no puc forçar-los”, diu també en el que sembla un anunci de la seva sortida del país, del qual destaca la seva terra gallega. Conclou amb una cita de Luis Vives del 1523: “Tot és entossudiment i nit.”

En la seva sentència d’excarceració, Lamela va prohibir a Conde sortir d’Espanya sense autorització judicial i li va imposar també l’obligació de fixar un domicili, assenyalar persona i domicili de contacte per a les notificacions, així com un número de telèfon de disponibilitat permanent.

Per aquesta raó ha hagut d’entregar el seu passaport amb l’advertència que si incompleix les obligacions serà detingut de seguida i es modificarà la seva situació personal.

La fiança de 300.000 euros que va satisfer va ser dipositada en compte de consignacions del jutjat, després que Pedraz rebutgés la garantia hipotecària aportada per dos alts càrrecs de la Fundación Francisco Franco, Jaime i José Àngel Alonso García, que van dipositar com a aval quatre finques situades a l’illa de Fuerteventura valorades en un total de 610.818 euros.

A LA PRESÓ DES D’ABRIL

L’expresident de Banesto havia ingressat el passat 13 d’abril a la presó madrilenya de Soto del Real en el marc de la causa en la qual se l’investiga per crear un entramat empresarial a Espanya i l’estranger per repatriar fons procedents del cas Banesto.

Entre el 1999 i el 2014, hauria blanquejat 13 milions d’euros –2,2 a través d’ingressos en efectiu i 10,7 de transferències en comptes a l’estranger–.

Pedraz assenyalava en la seva sentència que, tot i accedir a la possibilitat que Conde abandoni la presó, “segueixen existint motius per estimar responsable criminalment” a Mario Conde dels delictes d’aixecament de béns, blanqueig, vuit delictes contra la Hisenda Pública i organització criminal.

La primera vegada que Mario Conde va entrar a la presó va ser el desembre del 1994, quan a penes va ser 30 dies a la presó preventiva pel cas Banesto. El 26 de febrer del 1998 va ser un altre cop empresonat pel cas Argentia Trust, fins que el 9 d’agost de 1999 va obtenir la llibertat condicional per aquesta causa.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any