Marc Sallas: ‘Fem una crida a la vaga perquè l’actuació política del govern espanyol afecta les empreses catalanes’

  • La Intersindical-CSC convoca una vaga general el dia 8 de novembre que respon a motius ‘de caràcter laboral’

VilaWeb
Clara Ardévol Mallol
05.11.2017 - 22:00
Actualització: 06.11.2017 - 11:12

El sindicat independentista Intersindical-CSC ha convocat una vaga general a Catalunya dimecres, dia 8 de novembre. Malgrat que el principal motiu és la protesta contra la precarietat del món laboral, s’organitza poc després de l’empresonament d’una part dels consellers del govern i del clam popular que ha suscitat i que ha dut justament a la convocatòria d’una vaga per a exigir-ne l’alliberament. Parlem amb Marc Sallas, que és portaveu de la Intersindical-CSC.

Per quins motius es convoca la vaga del 8 de novembre?
—Els motius són de caràcter laboral perquè entenem que en aquest país hi ha una situació econòmica greu. Hi ha amplis sectors de la població que viuen per sota del llindar de la pobresa i una amb aquesta raó ja n’hi ha prou per a convocar una vaga general. A més, el govern espanyol va aprovar el 6 d’octubre un decret llei que permet que les empreses catalanes puguin anar-se’n de Catalunya, cosa perjudica l’economia. L’actuació política del govern espanyol afecta les empreses catalanes, i per això fem una crida a la vaga.

Malgrat que no es diu explícitament en la convocatòria, serveix per a protestar contra l’empresonament dels consellers, de Jordi Sánchez i de Jordi Cuixart?
—En això, no ens hi podem ficar. Una cosa són els nostres motius per a convocar la vaga i una altra el context polític i social en què es convoca. La nostra vaga és organitzada per motius exclusivament laborals.

La vaga del 3-O sí que es va interpretar en clau política. Per què aquesta vegada no?
—Una cosa és en quin context es va desenvolupar la jornada del 3 d’octubre i una altra són els motius formals que van dur a la convocatòria de la vaga. Els motius de la vaga del 3 d’octubre, que es va acabar convertint en una vaga i aturada general de país, van ser de caràcter laboral, exclusivament i formalment. A aquella convocatòria, s’hi van afegir elements que no es poden controlar i no depenen dels sindicats.

Foment del Treball demanarà al TSJC que declari il·legal la convocatòria perquè considera que respon a motius ‘extralaborals’, ‘genèrics’ i ‘descontextualitzats’. Què en penseu?
—Dir que el decret del 6 d’octubre és descontextualitzat és mentir. Foment del Treball és la patronal de l’oligarquia catalana. Nosaltres som conscients que l’oligarquia catalana va contra els interessos de la majoria treballadora d’aquest país i, per tant, és normal que s’hi oposi. Però la nostra feina és  de protestar contra l’aplicació d’aquest decret i contra les males condicions laborals de la majoria social.

Quines conseqüències creieu que ha tingut l’aplicació d’aquest decret?
—És terrorisme econòmic. És una legislació excepcional feta expressament contra la voluntat majoritària del poble de Catalunya expressada a les urnes. Així com van contra la voluntat majoritària, també toquen l’economia catalana i afecten greument els interessos dels treballadors del país.

També heu organitzat una campanya contra l’aplicació del 155. En què consisteix exactament?
—La campanya es diu ‘Del 155 a la República‘. Se centra fonamentalment en els treballadors de la Generalitat i pretén denunciar l’aplicació del 155 als centres de treball. Es repartirà propaganda i s’organitzaran assemblees de treballadors contra l’aplicació de l’article, que trobem il·legítim i imposat. Concretament, hi haurà una assemblea al Departament de Vice-presidència dimarts a les dues del migdia, una altra dijous al Departament de Salut (també a les dues) i una altra divendres a l’Agència Catalana de Residus a les dotze del migdia. Treballem conjuntament amb la sectorial d’administració pública de l’ANC i l’obrirem al màxim nombre possible de sindicats.

Com a sindicat, per què heu decidit d’organitzar aquesta campanya?
—L’administració pública es deu a la majoria política votada democràticament que s’expressa al Parlament de Catalunya i aquesta majoria política ha estat suplantada per una decisió autoritària del govern espanyol contrària a la voluntat dels catalans. Volem que sigui un acte de protesta contra un decret que trobem absolutament autoritari. Som conscients que hi ha molts treballadors en contra de l’aplicació d’aquest article i, per tant, responem a una demanda com a sindicat independentista que som.

L’aplicació del 155 pot afectar la convocatòria de vaga?
—Ho sabrem els dies vinents. Foment del Treball presenta demà la demanda contra la vaga i veurem com actua la justícia espanyola i quines ordres donen el virrei de Catalunya, Enric Millo, i Soraya Sáenz de Santamaría.

Quina és la vostra opinió sobre la situació política actual?
—Anem en contra de l’empresonament dels presos polítics. És una situació molt dura, especialment per als familiars i els companys d’aquestes persones. Nosaltres denunciem públicament l’estat espanyol com un estat absolutament demofòbic i autoritari. L’únic delicte que s’ha comès a Catalunya és votar, i això no hauria de ser delicte. L’estat espanyol es trobarà la resposta de tot un país en contra d’aquesta legislació excepcional que també afecta els treballadors.

Com ha d’actuar el món dels sindicats en un moment polític com aquest?
—Nosaltres som un sindicat petit i, per desgràcia, la majoria sindical d’aquest país no defensa encara la República Catalana. Però som conscients que dins de tots els sindicats hi ha molts independentistes i fóra bo que aquesta gent s’organitzés. Els grans sindicats no fan res a favor de la independència ni de la democràcia.

Què haurien de fer, concretament?
—Respectar la voluntat majoritària expressada l’1 d’octubre i reconèixer el govern legítim que ara mateix és a la presó i a l’exili. Comissions Obreres i UGT no ho han volgut fer. Per una altra banda, si defensen el dret d’autodeterminació, haurien de respectar el resultat del referèndum perquè va ser llavors quan aquest dret es va materialitzar.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any