La tensió entre l’Iran i l’Aràbia Saudita ha crescut després de l’execució en aquest país de 47 persones acusades de terrorisme. Entre els assassinats hi havia el clergue xiïta Nimr Baqir al-Nimr, considerat un dels principals opositors de la monarquia saudita.

La seva execució ha desfermat aquest dissabte nombroses manifestacions, sobretot a l’Iran, on un grup nombrós de manifestants han assaltat l’ambaixada saudita a Teheran i li han pegat foc.

La policia ha intervingut de seguida desallotjant els assaltants però l’edific ha quedat cremat. L’Aràbia Saudita ha cridat l’ambaixador iranià a consultes i l’ha advertit que aquesta agressió no quedaria sense resposta.

Lider de les protestes contra el règim

El xeic Nimr a Nimr, clergue xiïta considerat era com una figura de la protesta en el regne de Saud.  De 56 anys d’edat Nimr Baqer Al-Nimr, havia estat el líder de les protestes que van sacsejar la província oriental del regne, on resideix la major part de la comunitat xiïta saudita, entre 2011 i 2012, en paral·lel amb la “primavera àrab”. En un país que es defineix com el guardià de l’ortodòxia sunnita governada pel wahhabisme – una versió ultrapuritana de l’Islam, els xiïtes, que són dos milions dels divuit milions d’habitants del regne, sovint se senten marginats i assetjat per l’aparell policial.

Al-Nimr s’havia fet conegut per alguns sermons provocatius, incloent un en què havia celebrat la mort del príncep hereu Naiaf el 2012. Un any abans, en una altra conferència havia demanat la secessió d’Aràbia Saudita i la seva fusió amb el veí regne de Bahrain, sacsejat en el seu moment per la revolta de la majoria xiïta contra la dinastia sunnita.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb