S’acosta el començament del judici oral contra els dirigents independentistes empresonats de fa més d’un any. Per això, els partits i les entitats independentistes comencen a donar detalls de les protestes previstes, que tenen com a objectiu fer visible la injustícia i aconseguir un ressò internacional del judici. Per això, l’ANC, que ahir va anunciar els seus propòsits, vol portar la protesta més enllà de les fronteres catalanes i que es facin manifestacions a diverses capitals europees i una d’elles, serà Madrid.

Així ho han confirmat fonts de l’ANC a VilaWeb, qui assenyalen que el dia encara no està tancat, però que de ben segur no seria la primera setmana. L’atenció dels primers dies se centrarà en les manifestacions que es faran a les principals capitals de vegueria el dia que comenci el judici oral, que encara no se sap quan serà. Se’n faran a Barcelona, Tarragona, Lleida, Girona, Vic, Manresa i algun punt de les Terres de l’Ebre pendent de concretar. Les protestes a les capitals europees dependran del dia de la primera vista del judici, però sigui com sigui, la intenció de l’ANC és que es facin la primera setmana, que és quan els mitjans internacionals estaran més interessats a cobrir.

Fonts de l’ANC diuen que no es faran solament les manifestacions esmentades, sinó que també preveuen altres formes de protesta. Una de molt probable serà una gran manifestació unitària per a exigir l’alliberament dels presos. D’una altra banda, sembla que l’entitat independentista manté converses amb Òmnium per a fer accions conjuntes. Tanmateix, Òmnium ha dit a VilaWeb que encara no havien concretat res.

Aquesta setmana, el vice-president del govern, Pere Aragonès, havia donat per fet que les entitats sobiranistes ‘anunciarien’ mobilitzacions amb vista al judici contra l’1-O i havia defensat que la resposta fos com més àmplia millor. També va dir que una sentència condemnatòria seria un ‘punt d’inflexió’ que determinaria el futur polític de Catalunya.

Qui va anunciar primer els propòsits de cara al judici va ser la CUP. La formació anticapitalista és partidària de no limitar la protesta a dies puntuals, sinó fer una mobilització sostinguda des del primer dia de judici. De fet, van presentar una campanya amb el lema ‘Alcem-nos’ amb què es promouran actes i mobilitzacions de desobediència civil no violenta per a ‘evitar la reforma autonomista i exercir l’autodeterminació’.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb