“Tot el que no està prohibit és obligatori i, ara, és obligatori defensar el país”

  • Un grup d'intel·lectuals reclama una llista de país per a "trencar el monopoli dels partits d'àmbit estatal" i defensar els interessos de les Illes

VilaWeb
Martí Gelabert
09.04.2022 - 12:25
Actualització: 09.04.2022 - 12:46

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Nicolau Dols. Maria Antònia Oliver. Gabriel Bibiloni. Margalida Capellà Fornés. Aquests són alguns dels noms d’un grup d’una vintena d’intel·lectuals de la societat civil de les Illes que exigeix als partits de país una candidatura única i transversal al congrés espanyol per a les eleccions vinents. L’objectiu és clar: “Trencar el monopoli dels partits d’àmbit estatal” i així defensar els interessos de la ciutadania de les Illes de manera efectiva.

Així ho han explicat dissabte de matí part d’aquest grup, a Can Alcover, Palma, on han presentat la campanya. Formen part d’àmbits diversos –filòlegs, escriptors, historiadors, acadèmics– i consideren que s’ha de posar fre a “l’ofensiva de l’estat contra la llengua, la intensificació de l’espoli fiscal i la sensació de sobrepoblació”, segons que ha declarat Antoni Bennàssar, un dels portaveus.

Amb una vers de Blai Bonet, el també portaveu Nicolau Dols ha resumit la necessitat d’engegar aquesta candidatura de país: “Tot el que no està prohibit és obligatori i, ara, és obligatori defensar el país.” En la mateixa línia, Bennàssar ha criticat que molts dels diputats illencs al congrés que hi ha actualment no han presentat ni una sola iniciativa parlamentària. “Els representants dels partits sucursalistes erren de manera manifesta. No és una qüestió ideològica, fan carrera personal, no per a les Illes”, ha apuntat Bennàssar, i ha conclòs: “És vergonyós.”

A més, han recordat que, històricament, les Illes són l’única comunitat sense representació particular al congrés espanyol. “Tothom parla de l’Espanya buida, però qui parla de l’Espanya espoliada o superpoblada?”, es demanen retòricament.

Rebutgen de formar part de la llista

La idea principal és que partits com Més per Mallorca, Més per Menorca, el Pi, Gent per Formentera i Ara Eivissa, entre molts més d’un àmbit municipalista “que ha de ser bàsic”, facin una candidatura conjunta al congrés espanyol. Els portaveus diuen que no es pretén que cap d’ells formi part de la candidatura: “Sempre respectarem la sobirania interna dels partits polítics. No volem suplantar-ne cap”, ha explicat Bennàssar. Això sí, fonts d’aquest grup apunten que si no es posen d’acord per escollir el nom que encapçali la candidatura, no es descarta que es pugui proposar un nom de la societat civil de consens. “No militam a cap partit perquè no ens hi sentim a gust, pensam que s’ha de partir de les bases.”

Ara, s’engega una campanya, a les xarxes i internet, perquè la gent es pugui adherir a aquesta demanda, sigui individualment o col·lectivament. L’objectiu és fer campanya i que tothom ho pugui manifestar a les xarxes socials o als mitjans que consideri oportuns per afer força. “Esperam arribar a un milió cent mil persones”, ha dit Dols, que és el conjunt de la població de les Illes. “Com més gent hi hagi per fer força, més podrem empènyer els partits polítics, Més possibilitat hi ha que els qui hi estan en contra puguin ser derrotats”, ha explicat Dols.

Aquest grup d’intel·lectuals ja ha mantingut converses de manera informal amb els partits polítics sobiranistes i diuen que continuaran els contactes. Les primeres passes es van començar l’estiu passat, per no anar a correcuita. “Estam en una cruïlla històrica delicada.” En aquesta línia, adverteixen que és la primera vegada que hi ha possibilitats a curt termini, d’ençà de la mort de Franco, que l’extrema dreta entri a governar tant a les Illes com a l’estat espanyol. “L’extrema dreta totalitària té l’afany de liquidar les autonomies i dur a terme l’etnocidi de tots aquells que no tenen la llengua i la cultura castellana com a pròpies”, ha recalcat Bennàssar, i ha afegit: “El que no podem permetre és que aquesta sensació de decepció col·lectiva cap a la casta política es tradueixi en el fet que es permeti que l’extrema dreta governi. Ens podem trobar el mes de març del 2023 que Jorge Campos (Vox) sigui vice-president i conseller d’Educació.”

La societat civil que ho vulgui, així com entitats, poden adherir-se al manifest a través del web www.candidaturaunitaria.cat.

La llista completa dels signants:

–Gabriel Barceló Bover
–Antoni Bennàssar Moyà
–Gabriel Bibiloni
–Jordi Caldentey ‘Gorrió’
–Llorenç Capellà Fornés
–Margalida Capellà Fornés
–Nicolau Dols Salas
–Sebastià Frau Gaià
–Joan Guasp Vidal
–Isidor Marí Mayans
–Guillem Morro Veny
–Felip Munar Munar
–Maria-Antònia Oliver i Cabrer
–Climent Picornell Bauzà
–Toni-Lluís Reyes
–Ivan Solivellas

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes