Luis Bárcenas confirma l’existència d’una caixa B del Partit Popular

  • L'ex-tresorer del partit nega que ell en rebés diners, en l'inici del judici pel cas Gürtel

VilaWeb
Europa Press
16.01.2017 - 11:47
Actualització: 16.01.2017 - 12:13

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’ex-tresorer del PP Luis Bárcenas ha assegurat avui fins a tres vegades que el PP disposava d’una ‘comptabilitat extracomptable’ que ell i la persona encarregada de les finances de les formació, l’aleshores cap seu, Álvaro Lapuerta, anaven. Aquestes donacions procedents d’empreses ‘no tenien caràcter finalista’, ha afegit.

Segons ha explicat, diferents empresaris lliuraven donatius sempre a través de Lapuerta i se’ls deixava clar que aquests lliuraments de diners no tindran cap contrapartida. ‘Tots els empresaris volen donar un cop de mà als partits polítics, a tots’, ha explicat.

Bárcenas ha indicat que la intenció de les empreses a través d’aquestes contribucions econòmiques era semblant a la que qualsevol manté en el seu dia a dia amb el seu metge o amb el lampista i pretenia establir les bases per a una bona relació. ‘Ho fem tots’, ha destacat i ha afegit que després demanaven que se’ls ‘deixés bé’ davant els responsables de la formació.

L’extresorer ha esmentat expressament al responsable de Constructora Hispànica Alfonso García Pozuelo que va contribuir a aquesta ‘caixa b’ del PP: ‘Es rebien en efectiu i sempre pel senyor Lapuerta, tots els donatius eren per a la seguretat de la seu al País Basc i van ser rebuts pel senyor Lapuerta ‘, ha afirmat.

A més ha destacat l’autoria de les anotacions. ‘La reconec, evidentment (…) correspon al fet que hi havia determinats donatius i el senyor Lapuerta i jo anotàvem qui lliurava aquestes quantitats i l’ús que es feia d’elles’.

‘Eren donatius sense caràcter finalista, no responien a cap gestió, no es comptabilitzaven oficialment, és obvi, però es portava un control d’entrades i sortides (…) el senyor Lapuerta com a màxim responsable volia tenir la certesa que estava ben controlat , i per això li donàvem el Visé per justificar davant tercers ‘, ha destacat.

‘No he rebut res del senyor Correa’
Quant als pagaments del cap de la trama Gürtel, Francisco Correa, ha negat haver rebut d’ell diners en efectiu. ‘No he rebut absolutament res del senyor Correa ni per a mi ni per al PP ‘, ha indicat.

Bárcenas s’ha referit de manera concreta a les declaracions efectuades per Correa en què va assegurar que li lliurava sobres amb efectiu a la seu del PP ia casa. L’empresari va acusar l’extresorer popular de cobrar comissions del 3% a canvi d’intercedir davant diversos ministeris perquè empreses com ACS i OHL rebessin adjudicacions d’obra pública.

‘Això és una idiotesa’, ha afirmat de forma contundent i ha explicat que els presidents de les dues companyies compten amb un alt nivell d’interlocució amb càrrecs del PP i no necessiten d’intermediaris.

Bárcenas ha recordat que Villar Mir i Florentino Pérez compten amb ‘una cosa anomenada llotja del Bernabeu’.  I afegeix: ‘I pensar que perquè se’ls adjudiquin obres han d’utilitzar el gerent d’un partit i el senyor de l’agència de viatges és una autèntica bestiesa’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes