L’Oficina Europea per als Refugiats s’ha gastat gairebé 14 milions d’euros en contractes irregulars

  • Segons el Tribunal de Comptes de la UE, l'EASO es veu abocada a contractar treballadors interins per la manca de cooperació dels estats

VilaWeb
ACN
22.10.2020 - 11:39

L’Oficina Europea d’Asil (EASO, per les seves sigles en anglès) s’ha gastat gairebé 14 milions d’euros de manera ‘irregular’ en contractes per a personal interí i assessors, segons el Tribunal de Comptes de la UE. Segons l’última auditoria, el gruix de la despesa irregular correspon a contractes d’interins a Itàlia, uns 13,6 milions d’euros. L’intstitució també es va saltar les normes per contractar personal a Grècia i llogar locals a Lesbos.

Per últim, els auditors veuen irregulars les factures d’uns 100.000 euros per experts que es van escollir sense utilitzar ‘criteris definits’. Fonts del Tribunal de Comptes aclareixen a l’ACN que l’EASO s’ha vist abocada a contractar interins perquè els estats no cedeixen prou personal.

De les 41 agències europees auditades l’any passat, el Tribunal de Comptes només ha detectat irregularitats a l’oficina per als refugiats i a l’agència per a la cooperació dels reguladors energètic (ACER).

L’EASO és l’agència europea encarregada de donar suport als estats per garantir que respecten els drets d’asil. També proporciona assistència sobre el terreny a aquells països amb més ‘pressió’ d’arribades de refugiats, principalment Itàlia, Grècia i Malta.

L’auditoria de l’EASO ara està en mans del Parlament Europeu i del Consell, que haurien de decidir si prenen mesures. Des del Tribunal de Comptes avancen que en aquests casos s’hauria de repetir la contractació.

Agències poc flexibles

Pel que fa a l’anàlisi del funcionament de totes les agències, els auditors critiquen que, en general, ‘falta flexibilitat’ per crear o liquidar agències en funció de les necessitats polítiques de la Unió Europea.

També veuen problemàtic que els consells d’administració d’aquests òrgans siguin ‘força amplis’. ‘Hi ha el risc que el procés de decisions sigui ineficient i genera costos administratius considerables’, consta l’informe.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any