Llums i ombres del retorn de Puigdemont a Catalunya

  • D'acord amb un precedent jurídic, Puigdemont podria recollir l'acta d'eurodiputat a Madrid sense ser detingut

VilaWeb
Roger Graells Font Josep Rexach Fumanya
12.03.2019 - 16:44
Actualització: 13.03.2019 - 10:07

Carles Puigdemont ha tornat a prometre que tornarà a Catalunya. Aquesta vegada, ha dit, ho farà si pot recollir l’acta de diputat al Parlament Europeu. Aquesta condició és important perquè si l’aconsegueix, podria beneficiar-se de la immunitat parlamentària tan bon punt sigui escollit. Això li permetria poder tornar a territori català sense que pugui ser detingut. Però en aquest procés per a assolir la condició legal d’eurodiputat, hi ha diverses interpretacions i l’estat espanyol optarà per la que permeti impedir el retorn de Puigdemont.

Independentment del resultat, que ningú no pot predir ara mateix, aquest moviment intentarà internacionalitzar el conflicte entre els polítics catalans i l’estat espanyol. Puigdemont i els consellers a l’exili, que encapçalen aquesta estratègia, van obtenir-ne un gran rèdit amb el rebuig de les ordres d’extradició per part de la justícia alemanya i la belga. Ara aquest moviment de Puigdemont pot obligar la UE o un tribunal que en depengui, a pronunciar-s’hi. A continuació expliquem en què es fonamenta jurídicament Puigdemont per a convertir-se en eurodiputat, i quins bastons a les rodes es pot trobar:

  • Quan s’activa la immunitat?

‘La immunitat s’activa quan ets elegit, a partir del moment que el govern espanyol comunica el resultat de les eleccions’, ha assegurat Puigdemont als micròfons de RAC1. És a dir, que un cop és proclamat electe, ja obté els drets com a eurodiputat.

Ara, l’estat espanyol no li voldrà pas facilitar la tramitació de l’acta. L’article 224.2 de la llei electoral espanyola (LOREG) diu que per a recollir-la els candidats han de ‘jurar o prometre l’acatament a la constitució [espanyola] davant la Junta Electoral‘ espanyola en un termini de cinc dies a partir de la proclamació dels resultats. Segons Puigdemont, això no implica necessàriament anar físicament a Madrid. ‘El Parlament Europeu només obliga els estats membres a comunicar quins diputats han estat elegits. I si la normativa diu que s’ha d’assumir l’acta davant la Junta Electoral, això no vol dir en persona’, ha dit.

Així doncs, la LOREG pot tenir interpretacions diverses. L’estat espanyol podria evitar de declarar Puigdemont electe si aquest no jura la constitució presencialment. Fonts del Parlament Europeu consultades per l’ACN han defensat els interessos espanyols i han assenyalat que si Puigdemont es presenta per la circumscripció espanyola, ha d’obeir la LOREG. Remarquen que ha de jurar la constitució ‘davant’ la Junta Electoral espanyola i que ‘cap eurodiputat no espanyol ha pres mai possessió telemàticament’.

 

L’equip legal de Puigdemont recorda que hi ha un precedent que va a favor seu, que és el de José María Ruiz Mateos. L’empresari espanyol va presentar-se a les eleccions europees del 1989, quan sobre ell hi havia una ordre de crida cerca per haver agredit el ministre d’Economia d’aleshores, Miguel Boyer. Ruiz Mateos va ser escollit eurodiputat, va presentar-se davant el jutjat que havia dictat l’ordre de detenció i la hi van retirar. Llavors l’empresari va poder presentar-se davant la Junta Electoral per a jurar la constitució i, de retruc, recollir l’acta.

  • Es pot limiar la immunitat?

Després de conèixer-se les intencions de Puigdemont, el Parlament Europeu ha ofert versions contradictòries. De primeres, la web de la web de la cambra on s’explica en què consisteix la immunitat, assegurava que no hi pot tenir dret un parlamentari ‘sospitós per part de les autoritats judicials d’haver comès un delicte’. Puigdemont té una investigació oberta pel Tribunal Suprem, però després d’exiliar-se, la justícia alemanya va rebutjar la seva extradició per rebel·lió.

Ara bé, una estona més tard, el parlament ha canviat la seva versió: ‘No es pot demanar la immunitat quan un parlamentari ha estat trobat en el mateix acte d’un delicte flagrant.’ A la versió en castellà, la frase ha estat traduïda per: ‘No es pot invocar a la immunitat en cas de delictes flagrants’. Tenint en compte aquest criteri, Puigdemont sí que podria invocar a la immunitat perquè no té cap sentència en contra.

  • Si va a Madrid, pot ser detingut?

L’article 9 del protocol sobre els privilegis i immunitats de la UE –inclòs dins el tractat de funcionament de la UE–, assenyala clarament que no es pot detenir i empresonar un eurodiputat a cap estat de la UE sense autorització prèvia del Parlament Europeu. Si un jutge vol detenir Puigdemont, haurà d’enviar un suplicatori a l’eurocambra, que ha de votar si li aixeca la immunitat. El reglament recorda que l’eliminació de la immunitat d’un diputat no és un veredicte de ‘culpabilitat’. Simplement permet a les autoritats judicials d’un estat de fer una investigació o un judici.

Ara, el professor de dret processal de la UB Alexandre Girbau ha dit a Catalunya Ràdio que la immunitat europea no eximeix Puigdemont dels delictes de què l’acusa l’estat espanyol perquè són anteriors a les eleccions. De fet, segons l’article 490 de la llei d’enjudiciament criminal (LEC), podria ser detingut per qualsevol ciutadà, perquè, la justícia espanyola l’ha declarat en rebel·lia.

  • I el Tribunal de Justícia de la Unió Europea?

En cas d’interpretacions divergents de la llei, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea de Luxemburg és l’encarregat de dictar sentència sobre qualsevol aspecte. Ho especifica l’article 267 del Tractat de Funcionament de la UE, que assenyala que si una persona física o jurídica considera violada la seva condició pot recórrer al tribunal.

En canvi, les mateixes fonts europees que assenyalen que Puigdemont hauria d’obeir  la LOREG també refreden la possibilitat que el president porti el seu cas al Tribunal de Justícia de la Unió Europea, i asseguren que primer hauria d’exhaurir totes les vies judicials a l’estat espanyol.

  • És compatible amb ser diputat al Parlament de Catalunya?

Segons la LOREG, l’acta d’eurodiputat és incompatible amb la d’un parlament autonòmic. Mesos després de ser escollit com a diputat al Parlament de Catalunya en les eleccions del 21-D, el Tribunal Suprem va suspendre Puigdemont, que es va negar a delegar el vot, com demanava ERC. Malgrat la suspensió, l’acta és en possessió seva i hauria de renunciar-hi per a poder ser eurodiputat.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any