Vuit de cada deu ciutadans del País Valencià creu que la pobresa infantil ha de convertir-se en una prioritat per als governs sorgits de les urnes el 28 d’abril vinent, segons una enquesta realitzada per Save the Children davant les eleccions espanyoles i valencianes.

L’ONG ha fet aquesta consulta per a saber quin grau d’interès té la pobresa infantil, com afecta la ciutadania i si aquesta pensa que l’erradicació del problema passa per la presa de decisions polítiques, explica l’entitat en un comunicat.

Els resultats reflecteixen que la pobresa infantil i l’exclusió són un ‘problema important’ per al 74,7% dels valencians i valencianes, i vuit de cada deu persones enquestades incideix que la pobresa infantil ha de convertir-se en una prioritat per als futurs governs, tant valencià com espanyol.

Al País Valencià en l’últim any, i com a conseqüència de la seva situació econòmica, un 22% d’enquestats s’ha plantejat reduir la despesa en els seus fills i filles, o fins i tot ha hagut de fer-ho, i quasi la meitat de les famílies no ha pogut portar els seus fills i filles de vacances almenys una vegada a l’any. Per la seva banda, la visita dels xiquets i xiquetes al dentista o a l’oculista s’ha convertit en una cosa impossible per a un 31% i un 14% dels enquestats, respectivament.

El director de Save the Children al País Valencià, Rodrigo Hernández, recorda que ‘prop de 280.000 xiquets i xiquetes’ estan en risc de pobresa o exclusió social al País Valencià i ‘més de 65.000 pateixen privació material severa’, segons les dades de l’Enquesta de Condicions de Vida de 2018.

‘En els últims anys s’han produït avanços en matèria legislativa i pressupostària per a lluitar contra la pobresa i ajudar els col·lectius més empobrits, com és la Renda Valenciana d’Inclusió, la Llei d’Infància i Adolescència o la Llei de Serveis Socials Inclusius, però açò encara no es reflecteix en les estadístiques oficials’.

L’anàlisi de l’ONG també revela que la major part de la societat valenciana considera ‘imprescindible’ la intervenció de l’estat espanyol i del País Valencià per a acabar amb la pobresa, i que estaria disposada a pagar més imposats si la recaptació fos destinada directament a aconseguir una solució.

Gratuïtat dels llibres de text

De totes les mesures preguntades en l’estudi, la gratuïtat dels llibres de text, una xarxa pública de guarderies de 0 a 3 anys i una atenció dental i visual gratuïta són les millor valorades pels enquestats del País Valencià.

Li segueixen mesures com la gratuïtat del menjador escolar, les classes de reforç educatiu per a xiquets i xiquetes en risc de pobresa o d’abandó escolar i l’atenció psicològica gratuïta. 8 de cada 10 enquestats valoren positivament la mesura de l’augment de la prestació per fill a càrrec, i un 41% dels enquestats creu que aquesta ajuda hauria de ser més de 100 euros mensuals.

Hernández assegura que ‘és necessari que el Consell que surti de les urnes el 28 d’abril vinent continua impulsant polítiques públiques que posen el focus en la infància més vulnerable, que se segueixin incrementant de manera sostinguda les partides destinades a lluitar contra la pobresa infantil i que la inversió es destini a mesures eficaces que tinguin un impacte directe en les famílies’. ‘És l’única forma que es garanteixi el compliment dels drets dels xiquets i xiquetes de la nostra comunitat’.

Entre les propostes de l’organització per a acabar amb la pobresa infantil al País Valencià destaquen ampliar i millorar la Renda Valenciana d’Inclusió, ampliant la cobertura a tots els possibles perceptors, prioritzant les famílies amb fills a càrrec i famílies monoparentals; i augmentar l’oferta de lloguers assequibles mitjançant polítiques i plans públics de foment del lloguer amb criteris d’equitat, entenent com a lloguer assequible aquell que representa menys del 30% dels ingressos de la llar.

Igualment, advoquen per garantir que en la política d’ajudes a l’estudi prevaler els criteris d’equitat, assegurant que tots els xiquets i xiquetes que es troben en situació de pobresa tenen coberts els costos de transport, menjador, material escolar i extraescolars, quan aquest no estan pagats per fons públics.

Una altra de les accions que propugnen és l’accés universal progressiu a educació infantil primerenca (de 0 a 3 anys) prioritzant als xiquets i xiquetes en situació de pobresa o exclusió social. Per a garantir-ho es crearan places assequibles mitjançant mesures de tarifació social, amb un preu mínim suficientment baix i que inclogui menjador per a famílies de baixos recursos, i criteris d’accés que prioritzen renda i vulnerabilitat.

Save the Children atén anualment més de 8.000 xiquets i xiquetes en risc d’exclusió social i a prop de 660 famílies a través dels seus programes de lluita contra la pobresa infantil. L’atenció consisteix en activitats de reforç escolar i d’oci i temps lliure, així com de repartiment de material escolar. Els professionals de Save the Children també faciliten ajuda psicològica i teràpia psicosocial a les famílies.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb