La Lliga del Paraulògic: ha arribat l’hora de competir

 • Us expliquem tots els detalls de la primera Lliga nacional del Paraulògic

VilaWeb
Redacció
03.04.2023 - 21:40
Actualització: 07.04.2023 - 18:04

La primera Lliga del Paraulògic es disputarà aquesta primavera. Començarà el 17 d’abril i es farà durant els dos mesos següents, en quatre fases, fins a arribar a la final, que serà el 17 de juny i es farà a Barcelona. La Lliga del Paraulògic compta amb el suport de l’empresa catalana de telecomunicacions Parlem, que n’és la patrocinadora.

Aquesta iniciativa sorgeix de la demanda de molts jugadors de fer una competició, a més a més del joc diari. És una nova manera de jugar al Paraulògic que proposa nous desafiaments, que faran més emocionant l’experiència de joc. Al mateix temps, també permetrà de desvirtualitzar i dinamitzar la comunitat, molt activa a les xarxes socials.

Qui pot participar en la Lliga del Paraulògic?

Podrà participar en la Lliga del Paraulògic tot aquell qui compleixi un únic requisit: ser usuari registrat del Paraulògic. Ara com ara, hi ha més de 6.000 usuaris registrats i el joc en línia continua superant diàriament els 100.000 usuaris únics. Us expliquem com registrar-vos-hi.

Aquesta Lliga té vocació nacional i és oberta als habitants d’Andorra, Catalunya Nord, les Illes, el País Valencià, el Principat i l’Alguer. Els catalans residents a l’exterior també hi podran jugar. Simplement, caldrà que es registrin per la comarca amb què sentin un vincle més fort.

Com funcionarà la Lliga del Paraulògic?

La Lliga del Paraulògic es dividirà en quatre fases eliminatòries. Les dues primeres seran en línia, i les dues últimes –la semifinal i la final– seran presencials.

Diagrama de les fases de la Lliga del Paraulògic

En línia:

 • Primera fase:
  • Àmbit: comarcal
  • Dates: 17, 18 i 19 d’abril
  • Hi poden participar: tots els jugadors que estiguin registrats al Paraulògic
 • Segona fase:
  • Àmbit: regional
  • Data: 21 d’abril
  • Hi poden participar: tots els classificats de la primera fase

Presencial: 

 • Semifinals
  • Àmbit: de país
  • Dates:
   • Catalunya Nord: 6 de maig
   • Illes: 13 de maig
   • Andorra: 20 de maig
   • País Valencià: 27 de maig
   • Principat: 3 de juny
   • Alguer: no hi ha competició (el jugador que obtingui una puntuació més alta en la segona fase passa directament a la final)
  • Hi poden participar: tots els classificats de la segona fase
 • Final
  • Àmbit: nacional
  • Data: 17 de juny
  • Hi poden participar: tots els classificats de la semifinal i el jugador de l’Alguer classificat en la segona fase

Com serà la fase en línia de la Lliga?

Per garantir la representació de jugadors de tots els Països Catalans, s’ha decidit d’emmarcar la Lliga territorialment.

La primera fase es jugarà a escala comarcal: els jugadors de cada comarca competiran entre ells en línia. Durant tres dies consecutius –17, 18 i 19 d’abril– es farà arribar diàriament als usuaris registrats un rusc especial, diferent del rusc del dia. Al cap d’aquests tres dies, els jugadors de cada comarca que hagin acumulat més punts es classificaran per a la segona fase.

La segona fase es jugarà a escala regional: els jugadors de cada regió (que s’hagin classificat per a aquesta fase) competiran entre ells en línia. Durant un dia, el 21 d’abril, hauran de provar de trobar el nombre més alt possible de paraules d’un rusc especial, diferent del rusc del dia. Tindran un temps màxim de quinze minuts, que podran esgotar en qualsevol moment del dia. L’objectiu de la prova no és trobar totes les paraules del rusc, sinó senzillament trobar-ne tantes com sigui possible.

Com serà la fase presencial de la Lliga?

Els jugadors que aconsegueixin una puntuació més alta en cada regió es classificaran per a les semifinals. Es faran, en dates diferents i de manera presencial, a les capitals de cada territori: Andorra la Vella (llibreria la Trenca, 20 de maig), Barcelona (ubicació per determinar, 10 de juny), Palma (Can Alcover, 13 de maig), Perpinyà (Casal Jaume I, 6 de maig) i València (Espai Octubre, 27 de maig).

L’estructura de les semifinals serà semblant a la partida presencial que es va jugar amb motiu del primer aniversari del Paraulògic al CCCB. Aquesta vegada, la partida comptarà amb un sistema informàtic desenvolupat específicament per a millorar l’experiència dels jugadors i garantir un recompte correcte de la puntuació.

En les semifinals es decidiran els finalistes, que seran convidats a participar en la gran final del 17 de juny a Barcelona.

A la gran final s’aplegaran gairebé una setantena de jugadors provinents de tot el país per posar a prova les seves habilitats “paraulògiques”. La partida, que seguirà la mateixa estructura que en les semifinals, culminarà amb la coronació dels tres guanyadors de la primera Lliga del Paraulògic. Com a premi, obtindran un lot del Paraulògic, una subscripció anual a VilaWeb i una capsa regal de Fent País.

Quants jugadors es classificaran per a cada fase?

En el cas de les comarques de Catalunya Nord, el Principat, les Illes i el País Valencià, la xifra de classificats per a jugar a la segona fase es calcularà segons criteris demogràfics: com més habitants tingui una comarca, més classificats enviarà a la segona fase. En el cas d’Andorra i l’Alguer, la xifra de classificats a la segona fase serà fixa: seran trenta jugadors per territori.

En la segona fase, el nombre de classificats per les semifinals de les regions del Principat, les Illes i el País Valencià també es calcularà segons criteris demogràfics. En el cas d’Andorra i Catalunya Nord s’ha fixat una xifra fixa de quinze classificats per assegurar el desenvolupament correcte de les semifinals.

L’Alguer, per la seva banda, es regirà per un criteri especial: el jugador que hagi obtingut la puntuació més alta en la segona fase es classificarà directament a la gran final, sense passar per la semifinal.

En les semifinals, se seleccionaran els millors seixanta-cinc jugadors. El nombre de classificats en cada semifinal serà proporcional al nombre de jugadors d’aquella partida. Passaran a la gran final: cinc jugadors de Catalunya Nord, cinc d’Andorra, vint-i-cinc del Principat, deu de les Illes, i vint del País Valencià.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any