Il·lustració: Tere Guix

Un dels llibres del confinament sembla que ha estat Pseudohistòria contra Catalunya, editat per Vicent Baydal i Cristina Palomo. És un llibre amb dues parts ben diferenciades, la de l’espanyolisme i la de la Nova Història, amb un nexe clar: la manipulació –o el falsejament– de dades per a servir un objectiu. A això ja hi estem acostumats, i en tots els àmbits, a més a més. Aquest cas és, sens dubte, interpretable, però hem de suposar que objectivable, com ho és la història. En aquest sentit, la primera part és previsible, al capdavall els guanyadors sempre expliquen la història a la seva manera, però la segona és, almenys per a mi, força més incomprensible.

Tot va començar amb la hipòtesi que Colom era català. Francament, ja els el regalo. I Cid Campeador encara més. Ja n’hi ha prou amb aguantar la creu de la pròpia història per a reivindicar personatges que no ens haurien d’omplir d’orgull, precisament. Aquest ha estat per a mi el punt més feble de la Nova Història i trobo que Stefano M. Cingolani ho expressa de manera magnífica: ‘Per tal de reivindicar i engrandir la història catalana s’empren els arguments típics de la història castellana, castellanista o anticatalana’ (p.239).

Pel que fa a la pretensió que grans obres de la literatura universal (el Quixot, etc.) han estat escrites en català, d’entrada ja em sembla un menyspreu de les grans obres de la literatura catalana (que no són prou bones, que n’hem d’anar a trobar fora de casa?), però sobretot la negació del fet essencial que les obres de creació ens pertanyen a tots els humans.

Entre els arguments unionistes contra la independència hi havia aquells que deien que no volien renunciar a Machado, a García Lorca i, en fi, a la cultura castellana. Que potser han renunciat a Proust, Dante, Shakespeare, Tolstoi, Kunene, Tagore o Kawabata? Voler apropiar-te de tot allò que es crea és una forma més d’imperialisme i la negació que qualsevol pugui sentir seva l’obra de Mercè Rodoreda o de Víctor Català.

Però les propostes de la Nova Història no són un bolet aïllat, demà les lligarem amb altres.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.