La nova llei espanyola de protecció dels animals castiga amb presó el maltractament

  • La norma modifica el Codi Penal i introdueix condemnes de fins a dos anys de presó per maltractar fins a la mort un animal

VilaWeb
ACN
18.02.2022 - 15:50
Actualització: 18.02.2022 - 16:50

El govern espanyol ha aprovat una llei de protecció dels animals que lluita contra el maltractament, l’abandonament i el sacrifici. El text modifica el Codi Penal i introdueix condemnes de fins a divuit mesos de presó per maltractament a un animal si implica atenció veterinària i de fins a vint-i-quatre mesos si es provoca la mort de l’animal. A més, es podrà prohibir durant cinc anys el fet de conviure o treballar amb animals.

La norma, impulsada pel ministeri de Drets Socials, ha estat avalada pel consell de ministres i ara passarà al congrés espanyol. “Amb aquesta llei comencem a posar fi a la impunitat dels maltractadors d’animals en el nostre país”, ha dit la ministra de Drets Socials, Ione Belarra.

La llei també prohibeix les baralles de galls i altres pràctiques “més pròpies de l’edat mitjana”, segons Belarra, i acaba amb la comercialització d’animals en botigues de mascotes. També estableix que la cria només es podrà dur a terme per criadors autoritzats. A més, la cessió d’animals entre particulars haurà de ser gratuïta i haurà de quedar reflectida en un contracte.

A més, es crea un registre estatal d’animals de companyia per a comptar amb dades oficials d’abandonaments, maltractament i adopcions. La identificació i vaccinació dels animals domèstics serà obligatòria.

Un altre element és que s’incorpora la violència instrumental contra els animals en casos de violència masclista com a agreujant. “El compromís del govern amb la violència de gènere és transversal”, ha apuntat Belarra. La ministra també ha explicat que a partir d’ara els zoològics s’aniran reconvertint progressivament en centres de recuperació d’espècies autòctones.

Altres claus de la llei

Per altra banda, la llei també estableix que aquells qui vulguin adoptar o adquirir un animal de companyia hauran de cursar primer una formació reglamentària de tinença responsable, que educarà al futur propietari per a garantir el benestar de l’animal.

Pel que fa a sancions, el text fixa diferents nivells d’infraccions: per a les lleus, la multa podrà ser d’entre 600 i 30.000 euros; per a les greus, entre 30.001 i 100.000 euros; i, per a les molt greus, entre 100.001 i 600.000 euros. A més, les persones que vulnerin la llei podran ser inhabilitades per a la tinença i les activitats relacionades amb els animals per un període d’entre cinc i deu anys.

També es prohibeix l’exhibició d’animals per a finalitats comercials. D’aquesta manera, no es podran exposar en botigues ni tampoc podran participar en cavalcades o processons. Es regula la participació d’animals en fires i en concursos, on hi haurà d’haver almenys una persona amb titulació d’auxiliar veterinari per a tenir cura de l’animal.

A més, es reconeixen els gats comunitaris en ciutats i pobles com a colònies felines, que hauran de gestionar-se de manera ètica. Aquesta responsabilitat que recaurà sobre els ajuntaments.

Finalment, queda absolutament prohibit el sacrifici d’animals de companyia, excepte l’eutanàsia justificada sota criteri i control veterinari amb la fi única d’evitar patiment. Tot i això, la tauromàquia, en estar protegida a nivell constitucional com a patrimoni cultural, no queda regulada per aquesta llei.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any