L’independentisme, segons el lloc de naixement i la llengua

  • El 60% dels catalans nascuts a Catalunya són independentistes · El 71,5% dels nascuts a la resta de l'estat, unionistes.

VilaWeb

Redacció

28.07.2016 - 22:00
Actualització: 29.07.2016 - 02:42

Segons el darrer baròmetre del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO), l’independentisme no té el mateix suport entre els nascuts a Catalunya, on és clarament majoritari, que entre els nascuts a la resta de l’estat espanyol, on és clarament minoritari. I això mateix passa entre els catalanoparlants i els castellanoparlants. Els primers són clarament independentistes, i els segons, unionistes. Si ahir estudiàvem l’independentisme segons l’any de naixement, avui estudiarem l’independentisme segons el lloc de naixement i segons la llengua.

Recordem d’entrada les dades globals: el 47,7% dels catalans voldrien un estat independent, i el 42,2% no.

Independentisme segons el lloc de naixement
El 60% dels catalans nascuts a Catalunya voldrien que Catalunya esdevingués un estat independent. El 30% s’hi mostren contraris, el 7,3% no ho saben i l’1,7% no responen. Aquest n’és el gràfic.

Grafismes2.001

En canvi, entre els nascuts a la resta de l’estat espanyol (incloent-hi el País Valencià i les Illes), les xifres són molt diferents. El 71,5% dels catalans nascuts a la resta de l’estat són unionistes, el 16,8% independentistes, el 9,6% no ho saben, i l’1,9% no responen.

Grafismes2.002

Amb el resultat de l’enquesta del CEO també es pot veure l’opció escollida pels catalans nascuts als altres estats de la UE. Doncs bé, el 66,6% d’aquests catalans són unionistes, l’11,1% independentistes, i un 22,2% dubten. Cap no s’ha negat a respondre la pregunta.Grafismes2.003

I, pel que fa als catalans nascuts a la resta del món, el 56,1 no volen la independència, el 31,4%  sí, el 12,3% no ho saben i cap no s’ha negat a respondre la pregunta. Heus-ne ací el gràfic:

Grafismes2.004

Dubtosos
És curiós de comprovar, doncs, on se situen els dubtosos. Si observem qui ha respost ‘no ho sé’, veiem que el 7,3% dels catalans nascuts a Catalunya dubten, i entre els nascuts a la resta de l’estat espanyol són el 9,6%. Però la xifra s’enfila entre els catalans nascuts a la resta de la UE (22,2%) i a la resta del món (12,3%).

Independentisme segons la llengua
Un altre aspecte que ajuda a saber on té més força l’independentisme, i on en té més poca és el suport que rep entre els catalans que parlen habitualment català, comparat amb el dels catalans que parlen habitualment castellà, els bilingües o els que parlen unes altres llengües. Aquest és el gràfic entre els catalans que parlen habitualment català. No parlem de gent que té el català com a llengua materna, sinó de gent que habitualment parla català. Veiem que el 76,8% dels catalans que parlen habitualment català són independentistes, el 15,7 són unionistes, el 6% no ho saben, i l’1,3% no contesten.

Grafismes2.005

Aquestes xifres són gairebé inverses quan responen els catalans que parlen habitualment castellà. Aleshores el 16,3% són independentistes, el 72,6% unionistes, el 9% no ho saben i l’1,9% no responen. Aquest és el gràfic dels catalans que habitualment parlen espanyol:

Grafismes2.006

Entre els catalans que parlen habitualment totes dues llengües, les coses són molt més igualades. El 40,9% dels bilingües són independentistes, el 44,8% són unionistes, el 12,2% no ho saben, i l’1,9% no contesten.

Grafismes2.007

A l’últim, entre els catalans que habitualment parlen una llengua que no és ni català ni castellà, les xifres són aquestes: un 31,8% són independentistes, un 59% unionistes i un 9% no ho saben.

Grafismes2.008

La composició del sí i la del no
Amb totes aquestes dades a la mà, ens podem fer una idea de la composició dels partidaris del no i la dels partidaris del sí a la independència. Aquest n’és el gràfic, segons el lloc de naixement i la llengua. A les dues columnes de la dreta es veu la composició segons el lloc de naixement,  i a la de la dreta segons llengua. Aquest n’és el gràfic:

Grafismes2.009

Com es pot veure, doncs, entre els independentistes, el 87,4% són catalans nascuts Catalunya, el 8,5% nascuts a la resta de l’estat, el 0,13% a la resta de la UE, i el 3,9% a la resta del món. També veiem que el 71,4% dels independentistes parlen habitualment català, el 12,5% castellà, el 14,9% català i castellà i el 0,9% un altre idioma.

Són xifres molt diferents del bloc del no, on la configuració és aquesta: el 50,4% dels unionistes són nascuts a Catalunya, el 40,7% són catalans que han nascut a la resta de l’estat, el 0,9% a la resta de la UE i el 7,8% a la resta del món. I també sabem que entre els unionistes, el 63% parlen habitualment castellà, un 18,3% es declaren bilingües, un 16,3% parlen català i un 2% un altre idioma.

Conclusions
L’Independentisme, de més a menys, arriba al 60% dels nascuts a Catalunya, el 31,4% dels nascuts a la resta del món, el 16,8% dels nascuts a la resta de l’estat (País Valencià i Illes incloses), i l’11% dels nascuts a la UE.

L’unionisme, de més a menys, arriba al 71,5% dels nascuts a la resta de l’estat, el 66,6% dels nascuts resta UE, el 56% resta del món, i el 30% dels nascuts a Catalunya.

Segons l’Idescat hi ha 4,9 milions de catalans que han nascut a Catalunya i 1,39 milions de catalans nascuts a la resta de l’estat.

L’Independentisme, de més a menys, arriba al 76,8% dels que parlen en català habitualment, el 40,9% dels bilingües, el 31,8% en altres llengües, i 16,3% en castellà habitualment.

L’unionisme, de més a menys, arriba al 72,6% dels que parlen habitualment en castellà, 59% altres llengües, 44,8% bilingües i al 15,7% en català.

 

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Més notícies