El creixement de la grip i més virus omple les urgències a les portes del Nadal, sobretot amb pacients fràgils

  • Els hospitals amplien llits en edificis annexos i en centres de l'àrea de referència i alguns desprogramen operacions

VilaWeb
ACN
17.12.2022 - 08:36
Actualització: 17.12.2022 - 12:05

Els professionals sanitaris atenen de fa dies més pacients amb virus respiratoris, sobretot la grip. “El servei d’urgències és la porta d’entrada a l’hospital i ara està molt saturat”, diu el cap d’Epidemiologia del Clínic, el doctor Antoni Trilla. Uns altres hospitals es troben en la mateixa situació: al Vall d’Hebron, hi ha una afluència important de pacients; al Mar, molta pressió i al Sant Pau també creixen les visites. Aquests hospitals han ampliat llits en edificis annexos i en centres de la seva àrea i alguns han desprogramat operacions. En aquesta situació, Trilla recomana les mesures apreses per la covid i extremar la precaució en cas de símptomes: “Millor quedar-se a casa i no ‘regalar’ virus per Nadal.”

Ara fa uns dies la bronquiolitis va arribar al pic, amb incidències molt elevades en els menors de 2 anys, la circulació del virus de la grip fa tres setmanes que va en augment i ara és molt per sobre de temporades anteriors. La taxa de grip és de 72 casos per 100.000 habitants, mentre que la temporada 2019-2020, abans de la pandèmia, se situava en 10 casos en la mateixa setmana de l’any, segons les darreres dades del Sistema d’Informació per a la Vigilància d’Infeccions a Catalunya (SiViC), actualitzades dimarts d’aquesta setmana.

“El virus número 1 ara és el de la grip i després els dels refredats, que són molts. El virus respiratori sincicial [VRS, el que causa les bronquiolitis] va a la baixa i els pediatres comencen a respirar. En quart lloc, trobem la covid-19”, descriu Trilla, que afegeix, sobre la previsió de l’evolució de la grip: “Puja molt i és probable que al voltant de Nadal i Cap d’Any hi hagi el pic, que es preveu amb un alt nombre de casos. Però també es preveu que baixi de pressa.”

En aquesta situació, els serveis d’urgències s’han saturat, amb molts pacients amb infeccions respiratòries. “La situació als hospitals és de molta pressió assistencial, i també a la primària. Hi ha força casos d’infeccions, sobretot de malalts crònics, amb més d’una patologia, amb malalties respiratòries o cardíaques, que en aquesta època de l’any poden patir descompensacions”, assenyala el doctor Trilla.

Així, el perfil dels pacients a urgències és bastant divers, amb bronquiolitis, grip i covid, però sobretot gent en un estat de salut fràgil que la infecció respiratòria descompensa, coincideixen a destacar alguns dels centres consultats. El doctor Trilla explica que, amb aquesta pressió assistencial, els hospitals es troben amb més dificultats per ingressar els pacients, que “moltes vegades han d’esperar en unes condicions que ni de bon tros són les millors”, reconeix.

Trilla exposa que quan hi ha una forta pressió a urgències es comencen a desprogramar operacions que es considera que es poden ajornar per disposar de més espai per ingressar pacients i també perquè no hi hauria prou personal per atendre’ls encara que es poguessin obrir. “Cada dia intentem ajustar la situació tan bé com sigui possible”, afirma.

A l’Hospital del Mar, les visites a urgències superaven fa poc les 200 diàries, un nombre ja elevat, i ara se situen per sobre les 300. Fonts d’aquest hospital consultades per l’ACN assenyalen que aquest augment implica temps d’espera més llargs i que els pacients s’hagin d’esperar als passadissos, una situació que el centre no voldria.

Arran d’aquesta situació, l’Hospital del Mar ha obert 19 llits de suport a urgències i 36 intermedis (tipus sociosanitari) a l’Hospital de l’Esperança, que forma part de Parc de Salut Mar, i 5 places d’hospitalització a domicili, fins a 25, segons dades facilitades aquesta setmana pel centre. També han suspès algunes operacions de les considerades no urgents per tenir més capacitat a urgències.

A l’Hospital Vall d’Hebron, els ingressos a urgències s’han duplicat aquesta setmana respecte del 5 de desembre per la grip i més virus respiratoris no covid, expliquen des del centre. L’Edifici Garbí, que es va alçar per la covid-19 i que es va pensar com un espai polivalent de cara al futur, acull d’ençà de principi de desembre pacients del pla de contingència d’hivern. Segons fonts del Vall d’Hebron, el funcionament de l’hospital és el “normal” per l’època de l’any i no han hagut de desprogramar activitat.

A l’Hospital de Sant Pau també han augmentat les visites al servei d’urgències i han recorregut als centres sociosanitaris de l’àrea de referència per a ampliar la capacitat assistencial.

Trilla preveu un Nadal “complicat”

El doctor Trilla preveu que aquest Nadal sigui complicat respecte de la situació epidemiològica, amb una probabilitat alta d’infecció de grip o més malalties, i demana prudència.

També recomana algunes de les mesures apreses amb la covid-19 i que, abans d’aquesta pandèmia, no s’haurien imaginat a Catalunya, com ara la màscara. Trilla recomana posar-se-la en companyia de gent de risc i al transport públic, on és obligatòria tot i que en alguns espais i en algunes hores molts usuaris no la duen.

Quant a l’evolució del coronavirus, considera que les previsions no són tan robustes com les de la grip, però que apunten que serà el gener o febrer. Pels experts es fa difícil de preveure la magnitud de la pujada de casos.

Insisteix que els grups de risc es posin la quarta dosi

La Comissió de Salut Pública va aprovar dijous la quarta dosi del vaccí de la covid per als menors de seixanta anys i el Departament de Salut la començarà a administrar a partir de dilluns als centres d’atenció primària (CAP), segons que ha avançat el conseller Manel Balcells. Fins ara tan sols es podien vaccinar de la segona dosi de reforç els més grans de seixanta anys, les embarassades i els malalts crònics o immunodeprimits, a part dels sanitaris.

“Qui vulgui vacunar-se podrà accedir-hi quan es donin les instruccions. És un bon moment. Però sobretot és molt important insistir que es vacunin els grups de risc”, recalca Trilla, que indica que la cobertura de la quarta dosi és baixa sobretot en el grup de 60 a 69 anys. Segons el SiViC, la cobertura en aquest grup de la segona dosi de record no arriba al 37% i, en canvi, és més alta en les persones de 70 a 79 anys (56%) i en els més grans de 80 anys (74%).

“Quant a la resta de persones, si creuen que estaran més protegides –perquè per exemple tracten amb familiars que estan immunodeprimits o que per feina veuen molta gent– i se la volen posar, perfecte. La quarta dosi s’assenta tan bé o tan malament com les anteriors. Sabem que els símptomes són lleus i transitoris i ens ofereix un plus de protecció davant la situació complicada de noves variants que esperem que creixi. És una decisió que cadascú ha d’aprendre i, en cas de dubte, que ho consulti amb el professional sanitari”, conclou.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any