'La tertúlia proscrita'

L’impacte psicològic de la violència històrica contra els catalans

  • Ha arribat el moment de posar sobre la taula la reparació de la violència històrica comesa contra els catalans per Espanya. Perquè és una marca que arrosseguem dia a dia i que defineix la nostra societat i el comportament dels nostres opressors

Vicent Partal
23.04.2023 - 21:40
Actualització: 23.04.2023 - 23:47
VilaWeb

Vaig començar Sant Jordi arribant-me a la Via Laietana, dissabte, per escoltar algunes de les dones testimonis del llibre Torturades de Gemma Pasqual, que explicaven amb una valentia i una dignitat exemplars com havien patit dins aquella casa dels horrors –en dictadura i en democràcia. Del 1940 fins avui. Els assistents a l’acte vam tallar el carrer, portàvem pancartes denunciant les tortures i els torturadors i vam anar escoltant durant una mitja hora ben bona, una a una, les narracions que aquelles dones llegien sobre allò que els havia passat allà mateix, rere aquelles portes.

Va ser precisament en un dels moments més íntims i estremidors que un home que passava tot sol per darrere, precisament per la porta de la Via Laietana 43, es va atrevir a insultar els manifestants a crits i va continuar caminant davant la dotació de policia que custodiava l’indret. És evident que no va sentir gens ni mica de respecte ni interès pel testimoniatge d’aquelles dones i supose que no li importava, ans al contrari, tot allò que havien hagut de suportar. Però rere el seu gest hi havia la seguretat i la prepotència de saber que no li passaria res. Ans al contrari: que, si algú intentava de tornar-s’hi, allà tenia la policia per a protegir-lo.

Aquesta constatació em va fer pensar en un llibre que he llegit fa poc amb un gran interès, Caste, The Origins of Our Discontents, de la periodista Isabel Wilkerson. El volum ha tingut un gran impacte als Estats Units però també en països com ara l’Índia, perquè Wilkerson explica com i per què funciona el racisme no tan sols als Estats Units, sinó en més indrets –en el cas de l’Índia, parla de la casta dàlit. I en allò que explica hi ha unes quantes lliçons –perquè al cap i a la fi ella parla d’opressió i resistència– que són perfectament aplicables al cas català.

Comence per aquest senyor tan espanyol que insultava dissabte. Com pot haver-hi ningú tan insensible?, ens preguntem molts de nosaltres en vista d’una actitud com la seua. I la resposta de Wilkerson és aclaridora: “L’única manera de mantenir un grup de gent intel·ligent artificialment oprimida, per sota dels altres i per sota del seu talent mateix, és amb la violència i el terror, psicològic i físic, aplicats amb la intenció d’evitar que s’hi resistesquen, fins i tot abans que puguen imaginar que s’hi poden resistir.” I explica que aquest terror, que aquesta violència, no té res d’espontània, sinó que els opressors la fabriquen en el curs de la història i la passen de generació en generació. Diu: “Deshumanitzar un altre ésser humà no és solament declarar que no és humà, i no passa per accident d’un dia per un altre. Per a deshumanitzar un col·lectiu humà cal un procés molt llarg, una programació metòdica. Cal molta energia i esforç, molts recursos, per aconseguir una cosa tan antinatural com negar que un altre membre de la teua espècie és igual que tu i negar, per tant, que té els mateixos drets.”

I amb una cita del sociòleg Guy B. Johnson ens explica que la violència històrica acumulada és la clau d’aquest procés d’opressió: “Per entendre el conflicte has d’entendre que durant els anys de l’esclavatge la gent blanca es va acostumar a la idea que es podia ‘regular’ la insolència i la insubordinació dels negres a la força, sense consentiment i amb el suport de la llei i l’aparell de l’estat.” Exactament igual que ací. I és tan simple com això: durant aquests darrers tres-cents anys, però molt especialment durant la dictadura franquista, els espanyols –sobretot els espanyols que viuen a Catalunya– s’han acostumat que “la insolència i la insubordinació” dels catalans, és regulable amb l’ús de la violència i amb el suport explícit d’una llei que sempre és i serà discriminatòria contra els catalans i favorable a ells, els espanyols.

La seguretat que donen dècades en què això passa sempre així, sistemàticament, explica la prepotència i el desvergonyiment amb què un vianant és capaç de caminar per davant d’unes dones que expliquen que han estat torturades allà mateix, a l’edifici que tenen davant i, tot i veure que van acompanyades de centenars de persones, es permet d’encarar-se a tothom, ell solet, amb un crit, amb un insult. Simplement, està convençut psicològicament que aquells insolents i insubordinats seran posats a ratlla per la violència de l’estat, com, de fet –i aquesta la gravetat màxima d’allò que va passar el 2017–, l’estat espanyol va tornar a fer el Primer d’Octubre i després de la proclamació de la independència. Si avui tenim els espanyolistes envalentits –i els autonomistes espantats– és perquè el Pàvlov funciona. Ens han tornat a pegar.

En el llibre d’Isabel Wilkerson crida especialment l’atenció un càlcul impressionant. Ella es pregunta en quin any els ciutadans dels Estats Units hauran passat tant de temps tenint esclaus negres com no tenint-ne. I la resposta és l’any 2111. El 2111, per primera vegada, els afroamericans hauran passat tant de temps en una situació, ni que siga teòrica, de llibertat com temps van passar –i que pesa sobre la consciència de tothom, blancs i negres– essent esclaus. El 2111 potser els afroamericans ja no sentiran el pes històric que senten ara i potser –ja ho veurem, això– els blancs s’hauran acostumat al fet que són humans iguals, amb els mateixos drets. Posant tant en relleu aquesta xifra, Wilkerson explica fins a quin punt s’expressa avui el pes del passat i la importància de tenir-ho en compte. De quina manera és especialment important entre els opressors, que continuen pensant que poden fer amb nosaltres allò que vulguen –i hi tenen dret– i no tenen gens de por, perquè l’experiència els ha demostrat que si peguen algú, si detenen algú, si porten algú a la presó, si exilien algú, si torturen algú serà a nosaltres i no a ells.

El llibre, per la manera com aborda aquest component psicològic tan profund de la relació entre opressió i llibertat, m’ha fet reflexionar molt i m’ha impressionat. Darrerament hi ha gent que parla molt a la lleugera de la reparació, per exemple, del passat esclavista català. Però i la reparació de la violència espanyola i francesa contra els catalans? No hauríem de posar això a la primera fila dels nostres debats i combatre-ho nosaltres, ara mateix? M’agafe a l’exemple de la Via Laietana. Els testimonis de tortures en el llibre de Gemma Pasqual van del 1940, just quan acabaven d’entrar les tropes franquistes a Barcelona, el 2019, durant les protestes per la sentència del Suprem. Això són setanta-nou anys. Suposant que d’ara endavant no torturassen més, fins l’any 2102 els catalans, i en concret els de Barcelona, hauríem viscut tant de temps sense ser amenaçats amb la tortura i la violència a la comissaria de la Via Laietana com temps hem viscut acostumats –i temorosos– a aquesta tortura i violència. I penseu que això no té importància? Que no deixa petja? Que no condiciona el nostre comportament i, sobretot, els dels nostres opressors?

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Carles Serra
Carles Serra
23.04.2023  ·  22:18

Gràcies Vicent pel vostre editorial, però per mi cap sorpresa; avui he estat a Rubí, el meu poble, hi havia una parada del PSO€ que repartia globus 🎈 que deien AMO RUBÍ; els descendents d’aquells ens varen venir de les espaÑes, tot defugint de la misèria i un futur millor pels seus fills i ara ens imposen la seva ideologia i el GENOCIDI de la nostra cultura i llengua.
És allò que va dir un ilustre espaÑol,hay que llenar Catalunya de espaÑoles para que arraiga el sentimento espaÑol.
Aquesta és la trista realitat, encarà que me la negareu

Jaume Melquiades
Jaume Melquiades
23.04.2023  ·  22:22

jo ho sento(ja hem perdonareu)pero,penso que encara ens fan poc perque ens hi tornem salut i bona nit

jaume vall
jaume vall
23.04.2023  ·  22:26

Els noticiaris del món, molt especialment a Europa, en concret dels països europeus que pesen políticament i els d’ultramar, democràcies importants com Japó, Canadà, Austràlia, Estats Units, què en saben de tot això ?

Espanya té altaveus molt potents, -i l’esport és un d’ells- que declaren al món que és una democràcia occidental, que s’hi viu bé, que és descentralitzada.
Nosaltres sabem que no és així, i a qui l’importa?

Els nostres governs, els nostres organismes, els nostres poders mediàtics, segur que s’han encarregat de “posar llum a la foscor”, en aquest tema?

Daniel Llorca
Daniel Llorca
23.04.2023  ·  22:32

I ningú va replicar al impresentable aquest?
Encara que se’ns ha explicat des d’una part de l’independentisme que hem d”anar SEMPRE amb el lliri a la mà, raonament que em resulta infantil, se’m fa estrany que ningú li digués el nom del porc a aquest espanyolopitecus.

Florenci Maymó
Florenci Maymó
23.04.2023  ·  22:33

Hola Vicenç,
aquesta vegada he de discrepar del teu raonament.

Titlles aquest senyor que va passar pel darrera de insensible.

I tant que ho era de sensible. Sino, de què havia de fer un insult?

Ell, i molts d’altres, són tant sensibles que tenen ben clar que ens en anirem. Cosa que a molts de nosaltres ens costa de copsar.

I per aquesta gran sensibilitat és pel que es reboten davant d’un acte com aquest i segueixen exercint una gran repressió, sobretot econòmica, per ajornar el màxim aquest fet, i que quan així sigui ens hagin xuclat tot el que hagin pogut.

Aquesta discrepància no treu que en general t’hagi d’agrair la tasca que feu a diari a VW.

Salut
    Florenci

Josep Usó
Josep Usó
23.04.2023  ·  22:42

Potser cal considerar-los com allò que són. Més enllà de queixes, cercar els seus punts febles. A mi, quan em criden d’algun lloc de n castellà, espere pacientment que perden els nervis repetint que no sé quina llengua parla. I funciona. Com els vins, que és del poc que fan i els fan dolents de mena. Tan bona com és l’aigua.

Jaume Bonet
Jaume Bonet
23.04.2023  ·  22:49

El virrei de Catalunya, Duque de Feria, adreça un escrit l’any 1629 al rei Felip IV aconsellant-li separar el Rosselló de Catalunya: “(…) sería una gran pérdida para ellos la división, porqué sólo ella enflaquecía todas las causas que tienen a los catalanes tan confiados y sobre si; porque por este medio se reducía la provincia a ser menos extendida, a ser de menos gente y cantidad de hacienda”.(Arxiu Reial de Barcelona, Corona d’Aragó, lligall 276, document 71). Així, el 1659, pel Tractat dels Pirineus, es va cedir a la monarquia francesa el Rosselló, el Vallespir, el Conflent, el Capcir i mitja Cerdanya.
1624 “…hallándose V M con esta fuerza que dije, ir en persona como para visitar el reino… y hacer que se ocasione algún tumulto popular grande, y con este pretexto meter a la gente, y…, como por nueva conquista, asentar y disponer las leyes en conformidad de las de Castilla” (Memorial del Conde Duque de Olivares a Felipe IV)
11 novembre 1707. Les tropes borbòniques …conquerien … Lleida… Els resistents que quedaven foren assassinats … passaren per les armes pràcticament tota la població masculina. El 1714 només hi havia a Lleida 640 famílies.

12 juny 1707. Xàtiva …ciutat, …fou cremada completament, per ordre de Felip V: «A fin de imprimir el terror y como ejemplo severo para evitar obstinaciones parecidas, he hecho arrasar la ciudad». Xàtiva tenia 12.000 habitants en 1707 i l’any següent 400.

1936.-«Transformaremos Madrid en un vergel, Bilbao en una gran fábrica y Barcelona en un inmenso solar. ¿El problema de Cataluña? Resolución facilísima: ¡Se exterminan a todos los catalanes! Es una cuestión de tiempo». (Gonzalo Queipo de Llano, general d’en Franco…, 1936).
https://twitter.com/jaumemoll/status/1465041362231992330?s=20
https://www.levante-emv.com/opinion/2020/04/02/les-hemos-destrozado-sistema-sanitario/1997485.html
https://twitter.com/jaumemoll/status/1465043561045450761?s=20
1624-2021 i continua
https://twitter.com/jaumemoll/status/1414334743651487748?s=20

Gerber van
Gerber van
23.04.2023  ·  22:54

Bona reflexió, Vicent Partal.

Avui la MH Clara Ponsatí ha de presentar-se al jutge Llarena. Com ella mateixa ha dit, no es presentarà voluntàriament davant el Tribunal Suprem espanyol i molt probablement tornarà a ser detinguda si roman a Catalunya.

Aleshores, la reacció de la gent mostrarà fins a quin punt ens pesa la càrrega del passat o si estem disposats a expressar la nostra insatisfacció lliurement i per tots els mitjans pacífics que tenim al nostre abast.

PD: Es pot imaginar que els Mossos, o qui sigui, la detinguin al despatx dels eurodiputats a Barcelona?

Joan Guasch
Joan Guasch
23.04.2023  ·  23:00

Tinc un bon amic que ja fa molts anys que em parla del complex d’esclau, que vindria a ser això de què parles avui, i que als catalans ens falta recobrar un tret, psicològic diria, que és el Caràcter, així, en majúscules, és a dir, la capacitat de plantar cara i de respondre amb força als atacs constants que rebem per totes bandes. És l’únic llenguatge que entén el nostre enemic. L’ú d’Octubre vam tenir caràcter col·lectiu i és la primera vegada en molts anys que l’Estat va tenir por. Ho teníem a tocar, malgrat el que diguin ara els neo-autonomistes, però se’ns va desinflar el Caràcter. Lliçó apresa. Seguim.

Joan Guasch

Xavier Clèries
Xavier Clèries
23.04.2023  ·  23:21

Hi ha víctimes que no poden deixar de ser-ho, Vicent, això passa a nivell individual i també en els grups, i com no, en els pobles. Però és possible revertir-ho plantant cara als maltractadors que, per altra banda, acostumen a ser uns covards quan se’ls ensenya les dents.

Jaume Caralt
Jaume Caralt
23.04.2023  ·  23:42

Segons la Marta Rovira aquest senyor que cridava, i els de la seva nacionalitat, es varen sentir amençats l’ú d’octubre. Pobrets quina pena que fan … ella també.

Pere-Andreu Ubach
Pere-Andreu Ubach
23.04.2023  ·  23:46

Independència i Revolució Vicent, independència i revolució.

Jaume Riu
Jaume Riu
24.04.2023  ·  00:28

EL NOSTRE PROBLEMA ÉS L’OBEDIÈNCIA CIVIL

Aquest l’editorial oportú i ben argumentat ens fa recuperar la idea clau, per no perdre el temps buscant-ne una altra.
Però no em sembla gens científica l’aritmètica del temps de llibertat igual al temps de repressió per neutralitzar els efectes del genocidi. Això no té cap sentit.

Efectívament, el genocidi que patim de fa segles es realimenta de generació en generació i fa servir molts recursos per aconseguir una cosa tan antinatural com negar que un altre membre de la teva espècie és igual que tu i negar, per tant, que té els mateixos drets.
Però el genocidi econòmic i cultural que patim els catalans per fet de ser-ho, no necessita segles, ni tan sols desenes d’anys, per revertir els efectes, perquè només cal la desobediència civil immediata.

Amb la desobediència civil es va ocupar la Bastille, s’ha superat l’esclavatge als camps de cotó, s’han aprovat els drets civils de les dones i, fins i tot, es va acabar el servei militar obligatori al regne d”Espanya.
A Catalunya doncs, el nostre problema és l’obediència civil.

– L’autèntica qüestió no és pas saber per què la gent es revolta, sinó perquè no es revolta.
Wilhelm Reich (1897-1957)

– Els monstres existeixen, però n’hi ha massa pocs per a representar un perill real. Els més perillosos són els homes corrents, els funcionaris disposats a creure i obeir sense discusions.
Primo Levi (1919-1987)

– El nostre problema no és pas la desobediència civil, el nostre problema és l’obediència civil.
Howard Zinn (1922-2010)

Rubèn F.Pola
Rubèn F.Pola
24.04.2023  ·  00:30

L’estiu del 2007 la meva dona i jo vam fer una setmaneta de vacances a Àustria. Me’n recordo d’un migdia a Viena en què anaves buscant pel carrer les ombres perquè feia una calor espantosa (39º, deu menys a Barcelona). L’asfalt, i no exagero gens, cedia als teus peus, com en aquella aventura d’en Tintín (Hergé, L’estel misteriós, 1942). En tornar, a l’avió em va tocar com a veïna una alta, rossa, guapa, sofisticada i madura vienesa amb qui, no recordo a tomb de què, vam acabar parlant (en anglès, la mateixa llengua que, segons Bernard Shaw, separa els anglesos dels americans) de la immigració. Estava esgarrifada per l’impacte de l’onada de magrebins, sirians, turcs i demès espècimens de pell fosca que envaïen, gens subtilment, que diria en Calders, el seu país. Jo li deia que es posés com es posés, el futur de la humanitat, coses de la globalització, és de color cafè amb llet.

Aquesta tarda, quan em disposava a veure el Barça-Atlètico a l’iPad, la plataforma et posa sisplau per força un anunci (no recordo de què anava) en què sortia una mulata preciosa, guapíssima, boníssima, una subtil invitació a la procreació, d’una bellesa gairebé agressiva (ara ja sé perquè no sé de què anava l’anunci). No, m’he dit, el futur de la humanitat no és color cafè amb llet: és (tant de bo) color xocolata. L’anunci m’ha fet pensar en aquella escena de Mississippi Burning (Alan Parker, 1988) en què, en travelling, et mostren l’orgull de la raça blanca: uns vells xacrosos eixuts i demacrats pel consum de segles del sucre que s’extreia a despeses de les mans i els peus (Voltaire, ‘Candide’, 1759) dels esclaus de Surinam.

No, el 2111 els afroamericans, sense el potser, ja no sentiran el pes històric que senten ara i els blancs, també sense el potser, s’hauran acostumat al fet que són humans iguals, amb els mateixos drets. Coses de la globalització.

Francisco Turegano
Francisco Turegano
24.04.2023  ·  00:57

Una parcela encimentada i enreixada amb els noms dels reis i dictadors i monument amb els noms dels represaliats catalans coneguts i menció als desconeguts

Albert Ventura
Albert Ventura
24.04.2023  ·  02:03

Aixo nomes es una part de la realitat. La part mes important es que saben que, per mes que tinguin l’aparell de l’estat a favor, hi ha uns traidors que es cagaran a les calces abans que defensar-nos. Aquest es el veritable problema, els traidors, el que facin els enemics ja hauriem de tenir-ho descomptat. Es per aixo que, a les guerres, als enemics se’ls agafa presoners pero als traidors se’ls afusella.

Shaudin Melgar
Shaudin Melgar
24.04.2023  ·  03:45

Gràcies, Vicent!

PAU BOLDU
PAU BOLDU
24.04.2023  ·  06:18

No pararan mai, odien als catalans i el català, i necessiten els quartos, gent que sempre han robat tot el que han pogut. I ara, ja hi han mes espanyols a Catalunya que catalans. Han guanyat i junqueras el primer en ajudar.los

Josep Navarro
Josep Navarro
24.04.2023  ·  06:23

Així és. Es saben que hi ha un estat al darrera que els protegeix. La majoria de – xarnegos – que hi viu als Països Catalans, és enemiga nostra. Com Mussolini a l’ Alto Adagio, ho plena d’ italians del – Mezzogiorno -, i ara els alemanys no tenen majoria. Són pràctiques ja antigues. Els romans arribaren a foragitar els jueus d’ Israel fa 2000 anys.

Agustí Mas
Agustí Mas
24.04.2023  ·  07:16

És evident que fa 300 anys que ens torturen psicològicament i físicament. Però crec que també cal mencionar la feina que ha fet ciutadans empoderant els castellanoparlants. Semblava que, amb la democràcia, el català s’havia convertit en una llengua més hegemònica i que tenia una posició d’avantatge en clau de diglòssia. L’ús català cada cop era més evident en àmbits administratius, polítics i qualificats. Ciutadans ha capgirat això i hi ha reimplantat la lògica que explica Partal.

joan rovira
joan rovira
24.04.2023  ·  08:13

Els antics culpaven la presència del mal al món a la naturalesa humana. Els filòsofs moderns contràriament a les formes de les institucions. Uns a l’home i els altres al col·lectiu. Quan segurament han interactuat conjuntament sempre.

Com recull el simbolisme del Drac -fosc- i l’Au Fènix -blanca- situats sota la màndorla central -família- del mural (1940) que presideix la sala del Consell de Seguretat de les Nacions Unides i que escenifica l’evolució de la humanitat.

Per tant, en el procés d’alliberament de l’inframon cal que coincideixen simultàniament: La consciència d’oprimit que no és de condició lliure. La vergonya del poder tirànic. I el reconeixement internacional d’una situació intolerable.

Tal com ha posat en relleu el Primer d’Octubre sacsejant les consciències dels que han superat l’inframon d’esclaus sotmesos per un poder tirànic posat al descobert davant del món i unes maneres internacionals canviants de les quals cal participar urgentment.

Pep Agulló
Pep Agulló
24.04.2023  ·  08:18

EL MENYSPREU DE L’OPRESSOR, ALIMENTA L’AUTOMENYSPREU DE LA VÍCTIMA…

Certament, a l’hora d’usurpar la llibertat d’un poble aplicant, “la violència i el terror, psicològic i físic,…amb la intenció d’evitar que s’hi resistesquen…”, i a fi d’aconseguir l’automenyspreu de la mateixa víctima, és de manual…

L’objectiu supremacista d’Espanya és inhumanitzar l’enemic (és la primera part d’un pla genocida), perquè la violència quedi sorda, justificada i més quan els mateixos catalans, després de segles d’opressió ho acabi d’assumir com a natura pròpia.

Una idea és del tot mal·leable, però quan hi ha un sentiment darrere, que ens fa sentir ciutadans de segona, llavors aquesta la idea es converteix en convicció. L’enemic ja ens ha colonitzat la nostra ment.

Les ideologies de l’equidistància, tenen en el seu fons emblanquir aquesta realitat, que la brutal repressió sigui la norma i que la resistència a la desigualtat és un fals victimisme dels catalans….

Annamanu Ràfols
Annamanu Ràfols
24.04.2023  ·  08:19

” … violència històrica acumulada …” Aquesta es la crua realitat.

Josep Vilà
Josep Vilà
24.04.2023  ·  08:34

El remei contra el bullying és sempre una bona òstia. A casa nostra no hem d’aguantar segons quines actituds. Ni som una minoria ni som esclsud seus. Doncs no actuem com si ho fóssim. La por paralitzant, la manca de fermesa física ens fa de nou víctimes.

Ismael Calvet
Ismael Calvet
24.04.2023  ·  08:36

Potser el que més lamento és que ens haguéssim deixat robar Urquinaona amb una acampada.

Tenim l’enemic a casa.

Josep Goula
Josep Goula
24.04.2023  ·  08:50

El que no entenc, és per que aquí no surt un Martín Luhter King. O potser si que u entenc, USA tot i ser un país d’escopetés hi ha més democràcia que a Espanya.
Però nosaltres els catalans crec que intel·lectualment estem més preparats que la majori de afroamericans, i estem a Europa, bresol de la civilització occidental y malgrat tot no ens revelem. Aques home de la via laietana, se li trenca la cara i es planta cara els mossos, passi el que passi.

Marcel Barbosa
Marcel Barbosa
24.04.2023  ·  09:14

Caldria saber per què els dirigents catalans callen i es giren quan convé exigir la veritat. Només cal veure els fets del 17-A, quan tothom sap qui hi ha al darrere.

Joan Benavent
Joan Benavent
24.04.2023  ·  09:16

Diu en Partal: “Per a deshumanitzar un col·lectiu humà cal un procés molt llarg, una programació metòdica”. Programació metòdica o, en altres paraules, doctrina, la de l’estat dels castellans, una doctrina fonamentada el l’odi que els serveix per a actuar instintivament en l’extermini dels catalans, una doctrina amb la qual ho justifiquen tot (repressió, tortura, assassinat, terrorisme …). Si un poca-pena, un no-ningú qualsevol, gosa insultar a l’espai públic i a plena llum del dia un col.lectiu de dones que es manifesten contra les tortures de les que van ser víctimes, què no devien fer, que no deuen estar disposats a fer els que encarnen un cert poder d’aquest estat (jutges, policies, militars, polítics, funcionaris)? Un cert personatge va suggerir a un tal dictador de nom Primo de Rivera, que “hay que llenar Catalunya de lo peor que tenga Castilla”. Si aquest xitxarel.lo adoctrinat que va insultar indecèntment les dones torturades se sentís en potència amenaçat per un grup armat que li tallés l’alè, hauria passat de llarg sense dir ni piu. Durant un temps, a Euskadi es va poder comprovar com de covards són, tota aquesta patuleia, el pitjor que té Castella, la crem de la crem. Ara, el primer obstacle que haurem de superar si no volem perdre definitivament la guerra és deslliurar-nos dels traïdors a casa nostra.

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
24.04.2023  ·  09:19

Trobo tan fora de context fer-ne us de la paraula “xarnegos” de forma generalitzada per a designar els nou vinguts a Catalunya, com la paraula “catalufos” per a designar, de forma despectiva també, als catalans.

Un subscriptor l’ha fet servir, i m’ha fet pensar en que potser hi ha poca diferència entre la gent “catalana” que parla així, i la naZionalista espanyola que diu “catalufos”.
Tot depen del que passi en una Catalunya independent, i la seva democràcia, si arriben a manar els que empren la paraula “xarnego”, car tindríem una espanya-bis, no una República Catalana democràtica.

Montse Serra
Montse Serra
24.04.2023  ·  09:48

100/100 d’acord amb Joan F. Ruiz

JOAN TORRECILLAS
JOAN TORRECILLAS
24.04.2023  ·  09:49

D’acord amb el Sr.Cleries i amb em Sr. Vilà, mai abaixar el cap, actitud i dignitat.
I com diu el Sr. Goula, una bona hòstia.
O con diu el Sr. Calvet, de l’acampada a Urquinaona, tenim l’enemic a casa.
Els fatxendes acostumem a ser uns covards, que només els punxes salten.
Els nostres coquinats, els bufes a l’orella i surten esventats.
Es tracta doncs d’estratègia i autoestima.
Asun

Francisco Sánchez
Francisco Sánchez
24.04.2023  ·  10:02

Té molta raó Annamanu Ràfols (8h19): “… violència històrica acumulada…”. N’he vist les conseqüències aquest darrer cap de setmana de Sant Jordi en fer un tomb per la Catalunya Nord. El resultat: pràctica desaparició de la llengua catalana (només un botiguer ens ha atès en català); enjudiciament dels batlles que gosen permetre el català als plens municipals (encara que les actes es redactin únicament en francès); desaparició de l’adjectiu locatiu a la denominació oficial de Perpinyà (abans era Perpinyà La Catalane, ara és Perpignan La Rayonnante); desaparició del nom de la comarca (Rosselló – Roussillon) dins la denominació de la regió (Occitanie); la tricolor per tot arreu, però només una mica de quatribarrada per Sant Jordi a un esmorzar popular a Elna. En resum, el triomf de l’assimilació per substitució poblacional.

Si no reaccionem enèrgicament, aquest és el futur que ens tenen reservat els nostres colonitzadors aferrissadament monolingües. Salvem el català, perquè sense llengua ens quedem sense país!!

Ramón Mir
Ramón Mir
24.04.2023  ·  10:03

Ahir vaig estar buscant sant Jordi, i no el vaig veure per enlloc, com tampoc els altres dies. Nomès vaig veure el Drac, que ja el conec de fa temps.

Enric Borràs
Enric Borràs
24.04.2023  ·  10:20

És molt fastigós haver de suportar comentaris racistes de catalanets contra catalans.
El racisme més greu i important a totes les terres de cultura catalana és el dels ocupants: espanyols, francesos i italians.
Per què aquests catalanets acollonats no parlen mai del racisme espanyol catalanòfob? Algunes famílies españoles porten més de tres segles a casa nostra i continuen paralant exclusivament espanyol i neguen entendre el català.
Els altres colons espanyols racistes que vivien entre nosaltres, uns ja morts i els altres jubilats que han retornat al seu “pueblo” –tot i que força d’aquests hagin nascut a Catalunya– han estat substituïts pel sistema colonial envaint-nos amb nord-africans i sud-americans els quals, quina casualitat! ens volen imposar que els parlem amb la llengua dels espanyols. Aquesta gent, molt mal dita “nouvinguda” ans invasora i colonialista, quan fan de curadors, obliguen als infants i als avis catalans a parlar espanyol, potser això no és crim de racisme i odi?
D’on us penseu que ve, sobretot els darres anys, l’espanyolització massiva dels patis d’escola? Les nostres criatures han començat a parlar la llengua dels suposats “cuidadors” abans que en català i per això troben del tot normal parlar la llengua de l’imperi. D’això també en són responsables els pares que no exigeixen a les persones a càrrec dels seus fills o avis que els parlin en llengua catalana.
Una prova més de què, a casa nostra, qui paga no mana.

ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
24.04.2023  ·  10:24

Bon dia!

Us done aquest enllaç de la Policia Nacional española.

https://www.policia.es/_es/tupolicia_memorial_victimas.php

On es detalla vida i miracles d’aquest comandos de la màfia colonial.

Per a aquell estat és important remarcar que Terra Lliure va matar aquella pobra dona de les Borges Blanques a la què li va caure un mur i la va matar.

Tanmateix, i sospitosament, s’han oblidat del GAL, del Batallón Vasco-Español, els morts “accidentals i en filera de la Gürtel” que semblen “morts naturals i suïcidis”. S’han oblidat també de l’actuació de la Batalla de València impulsada pel CESID (l’antic CNI) les bombes a Joan Fuster, Sanchis Guarner, amb material que només usa l’exèrcit español, les morts de Miquel Grau a Alacant, de Guillem Agulló a Montanejos, les tortures arreu de la nostra nació del jutge Garzón.

La crema sistemàtica de la Llibreria 3 i 4 de València com a llibreria més atacada de tot Europa des de final de la 2ª Guerra Mundial.

Les actuacions d’ells mateixos durant l’Octubre de 2017.

S’han oblidat de remarcar que la G.C. és l’organització que trafica més droga de tot el territori on tenen “cura” aquests bandolers, etc.

En fi, ja sabeu, allò del “Padrí” de l’altre dia en versió carrinclona.

Els membres d’aquest Grup Objectivament Identificable ja sabem que són petits “oblits” que ens recorden qui són els miviolents i qui estan fora de la llei internacional, enmcara que al seu “barri” ELLS, ens imposen el “pagament” per a protegir-nos de les altres màfies i famiglies.

Avisem Elliot Ness de l’ONU per atreure’ns aquests malfactors de la nostra nació “GOI”.

Josep Blesa (València)

Paola Polacco
Paola Polacco
24.04.2023  ·  10:45

En Jaume Riu té tota la raó. Sense tenir clar que la desobediència civil és l’únic camí a seguir, la independència és una causa perduda. Una causa que no podem perdre.

Miquel M.Matas
Miquel M.Matas
24.04.2023  ·  11:07

Aquesta és la linia d’ anàlisi que ens cal per entendre alguna cosa i entrellucar quin és el camí a seguir, que pot ser discrepant…..però almenys encertarem el diagnòstic i el posarem en comú.
Si algú, l’ 1 octubre mateix o abans de l’ 1 d’ octubre hagués entès això i quatre coses més, no haurien fet el que han fet i haurien fet servir la força del poble d’ una manera molt i molt més intel.ligent.

Salvador Aregall
Salvador Aregall
24.04.2023  ·  11:39

La memòria històrica transmesa oralment és molt curta, ens arriba pels pares i avis, no va més enllà de 100 anys. Si volem saber més hem de llegir i si ens endinsem en els llibres i relats veurem que la repressió contra els catalans ve de molt més enrere, És evident que aquesta repressió ha deixat petge. Mirem-ho des d’una altre perspectiva, què li hauria passat a un individu que insultés, en plena manifestació, algú dels “gilets jaunes” en una avinguda de Paris?. Li passaria el què li hauria d’haver passar aquest individu que ens relata en Partal a la Via Laietana. El problema és nostre i té unes causes que coneixem, sí, però d’aquesta por només en podem sortir nosaltres sols i, com fan els psicòlegs, amb les fòbies hem de fer un procés de teràpia cognitiva conductual. Pacifistes si, però no ens deixem insultar ni pegar, sobretot si som més. Pacifistes, no invecils. Ja hem demostrat sobradament el nostra tarannà “kumbayà” en les manifestacions milionàries sense llençar un paper al terra, també vam mostrar les dents a Urquinaona i els vam fer por. Tinguem més orgull i dignitat, no ens deixen trepitjar.

Eduard Llaudó
Eduard Llaudó
24.04.2023  ·  12:13

Si es llegeix l’entrada dedicada a Espanya al concepte d’estat-nació de la Vikipedia s’entenen moltes coses: https://ca.wikipedia.org/wiki/Estat_naci%C3%B3#Espanya

ramon boix
ramon boix
24.04.2023  ·  12:20

Sí, trobo que hi ha parts de la vida dels catalans, de tots els catalans, que s’hauria de parlar-ne més, molt més. Una el que havia sigut Catalunya a la història, dels avantatges socials i polítics de tot tipus que va propulsar, en lleis, amb drets enfront de Castella, dret que per abolir-los, els Borbon varen fer i fan, des de la guerra dels Segadors, a la de successió i la repressió actual. I segona, tot el que ha fet la història de Castella i de l’estat Ñ per reprimir l’ús de la llengua catalana i per anular els drets dels catalans.
És tracta de anar recordant la història de tractament de colonia. Insistir. Recordar per arribar a veure què seriem si fóssim lliures. El potencial dels catalans.

Carles Benito
Carles Benito
24.04.2023  ·  12:21

MORI PÀVLOV !

SI NO ENS HI TORNEM
(A L’ESTIL DE LA CLARA O DE JOSEP COSTA),
SI NO ENS NEGAM SISTEMÀTICAMENT A NO CEDIR EL NOSTRE SEIENT AL BUS,
L’ANY 2102 TOT SEGUIRÀ COM FINS ARA…

SI ENS PEGUEN, SI ENS CASTIGUEN, LA RESPOSTA DE TOTS (BÉ, DE MOLTS) HA DE SER ENCARA MÉS FERMA…

FINS QUE MORI PÀVLOV!

Aleix Gaus
Aleix Gaus
24.04.2023  ·  12:40

Crec que ja molta gent que no és concient de la repressió franquista del mal que ha fet, i aixo és greu.
Tampoc cap partit ha demanat disculpes de una atrocitat humana de aquesta magnitut. El segell dictatorial encara és present a les nostres vides desgraciadament

Berta Carulla
Berta Carulla
24.04.2023  ·  14:31

Mentre hi hagi catalans que facin veure que es pot negociar amb els espanyols, a canvi de poder administrar l’engruna i asseure’s al tron al virreinat -si és que a aquests traïdors llefiscosos se’ls pot anomenar catalans-, la Història que preval és la dels impostors espanyols, en què està escrit que els catalans hem de pagar i callar, agraïts..

Ignasi de
Ignasi de
24.04.2023  ·  14:58

A la Meridiana, cada dia, tenim casos com el que descrius, Vicent. Fins i tot alguna agressió física. Al principi aplicàvem la resistència pacífica. Ara apliquem “cap agressió sense resposta”. Parlo pels caminants que creuem el semàfor amb l’estelada a l’esquena.

JOSEP Mª NAVARRO
JOSEP Mª NAVARRO
24.04.2023  ·  16:35

Em sembla molt bé el teu editorial. Súper d’acord. Però en serio això a què ve: “Darrerament hi ha gent que parla molt a la lleugera de la reparació, per exemple, del passat esclavista català” No entenc de debò??? Què vols dirs, que no s’hauria d’esmentar que una part important de la burgesia catalana, està implicada en l’esclavisme? precisament una burgesia que en gran part renega de la seva nació…oi? o què vols dir exactament? se m’escapa… Al meu entendre val a dir: Lo cortés no quita lo valiente

Jaume Palau
Jaume Palau
24.04.2023  ·  18:02

Curiosament aquest dies estic llegint 1984 de George Orwell. Quan en el llibre descriu el pensament del opositor al regim deshumanitzat en el que el protagonista està immers, aquell diu: “Las masses mai s’aixecan pel seu propi impuls i mai ho faran per l’unica raó de que estan oprimides”. I aixó es el que en ha passat als catalans des de fa més de 300 anys, o 350 si anem més enrera. Aquest llibre va ser publicat fa 74 anys. La prova més propera el Octubre de 2017. Orwell, però, també diu que quan una forma de govern perjudica els drets fonamentals, la llibertat i la búsqueda de la felicitat, el poble te dret a alterar o a abolir aquest govern. Estic segun que Catalunya despertarà algun dia!.

ernest ramos
ernest ramos
24.04.2023  ·  18:31

Es parla de ” l’esclavisme Català” : d’on es pensen que van sortir els grans palaus d’Extremadura i d’Andalucia ?

enric arquimbau
enric arquimbau
24.04.2023  ·  20:07

Sr. Jaume Bonet, historiador, i Vicent, director, us suggereixo, us demano, que li feu arribar els vostres escrits d’avui tant documentats i demostratius de l’evidència colonial de Catalunya; del horror que ens ha aclaparat al llarg de la nostra història a mans de Castella/Espanya, al senyor Bolaños, “ministro de la Presidència”, que aquets dies s’ha passejat per Catalunya amb un discurs indignant, fins i tot insultant de milhomes, carregant-se de medalles, mentre la submissió i la repressió, que de tant lluny vénen, continuen dia a dia, tant com el seu supremacisme.

Joan Royo
Joan Royo
24.04.2023  ·  20:10

Algun equip de psicòlegs, psiquiatres, sociòlegs…faran un estudi acurat dels mals produïts als milions de catalans reprimits en la seua llengua? Quants problemes psicològics produïts quan no pots usar lliurement la pròpia llengua? Quants talents perduts per aquesta repressió? Quin perjudicis socials i econòmics hem patit i patim a hores d’ara? M’ha vingut a la memòria la cançó del Tio Canya, “… i l’escola va odiar.”

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any