Hospital del MAr

L’Hospital del Mar de Barcelona ha portat a terme amb èxit la primera cirurgia làser a tot l’estat espanyol que permet tractar l’epilèpsia i els tumors cerebrals de forma mínimament invasiva, a més de reduir el temps d’ingrés després de l’operació a un màxim de 48 hores.

En roda de premsa, el cap de la Unitat de Neuroradiologia, Jaume Capellades, ha explicat que aquesta nova intervenció permet ‘accedir a lesions de menys de tres centímetres de diàmetre en territoris del cervell que són de difícil accés mitjançant la cirurgia convencional’.

Així, per poder sotmetre’s a aquesta operació, el focus de l’epilèpsia o els tumors han de ser petits i estar en zones molt localitzades, que solen estar en àrees profundes del cervell i, per tant, és més difícil arribar-hi.

L’Hospital de Mar és l’únic centre a l’estat espanyol que porta a terme aquest tipus de tècnica i un dels pocs a Europa. Juntament amb una clínica de Londres, són els que més casos tracten.

‘No és una tècnica que s’acabi d’inventar, ja existia als Estats Units i no havia arribat a Europa per temes relacionats amb llicències i marques, encara que portàvem esperant-ho molt de temps’, ha reconegut el cap del Servei de Neurocirurgia, Gerard Conesa.

Una vegada identificats els nodes, es porta el pacient a quiròfan, on els neurocirurgians li introdueixen al crani la sonda làser i, posteriorment, és traslladat a una ressonància magnètica, on els doctors comproven si la sonda està a l’àrea correcta per finalment aplicar elevades temperatures al node per eliminar-lo.

‘Mitjançant les cirurgies convencionals o a través de la radiofreqüència no podíem veure en temps real el que estàvem fent, cosa que sí que podem fer ara des de la sala de ressonància magnètica amb aquesta tècnica d’ablació làser’, ha explicat el cap de la Unitat d’Epilèpsia, Rodrigo Rocamora.

Fins al moment, l’Hospital del Mar ha portat a terme tres intervencions amb èxit i preveu fer unes deu operacions d’aquest tipus per any. Això no obstant, Capellades ha alertat de la complexitat de les intervencions en entorns magnètics, pel que han de ser extremadament previnguts.

Un dels riscos d’aquest tipus d’intervenció, segons ha explicat Conesa, és el risc que es creï un edema, que és una inflor que es produeix per l’acumulació de líquid en teixits del cos, que pot ser efecte de l’alta temperatura que s’usa per cremar el focus de l’epilèpsia.

Això no obstant, el làser permet definir amb molta precisió l’àrea a la qual es vol aplicar l’alta temperatura i, en ser una tècnica tèrmica, es pot repetir el procediment les vegades que faci falta al llarg de la malaltia, ha dit Conesa.

Això no obstant, el doctor ha argumentat que el risc d’edemes en les operacions convencionals és, més o menys, el mateix, ja que les operacions obertes també tenen complicacions.

Conesa també ha aclarit que aquesta operació no és una recomanació general per a totes les persones amb epilèpsia o tumors, malignes o benignes, en el cervell.

‘Depèn de les característiques d’aquests tumors o focus d’epilèpsia i també de la zona en la qual estiguin, encara que la literatura mèdica apunta que seria possible fer operacions mixtes que combinin la tècnica convencional i la làser’, ha dit Conesa.

Una altra de les possibles aplicacions de la cirurgia làser és ‘poder tractar i destruir lesions múltiples en localitzacions diverses en cas que al pacient se li diagnostiqui més d’un focus d’epilèpsia’, ha anunciat Rocamora.

Els doctors han explicat que l’operació sempre es fa aplicant una anestèsia general, pel que es podrien intervenir també pacients pediàtrics.

Rocamora ha destacat que qualsevol pacient a l’estat espanyol pot accedir a aquesta tècnica que tenen a l’Hospital del Mar sempre que un doctor l’hagi derivat i, de fet, ha animat els seus col·legis metges a fer-ho.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb