L’estudi genètic permet que moltes pacients de càncer de mama puguin estalviar-se tractaments més agressius, com la quimioteràpia. Les plataformes gèniques són un test que analitza els gens dels tumors i n’estudia la seva agressivitat i risc de recaiguda. En funció d’aquests paràmetres, es pot saber amb més seguretat si és aconsellable afegir quimioteràpia per disminuir la probabilitat que el tumor torni a aparèixer. Durant el 2017, l’Institut Català d’Oncologia va tractar un total de 110 dones a les quals se’ls va fer un estudi genètic. El 87% van poder evitar la quimioteràpia de forma segura.

En alguns casos concrets, cal començar aplicant quimioteràpia o hormonoteràpia primària per veure la resposta del tumor i llavors practicar la cirurgia conservadora. S’evita l’extirpació de la mama en el 80% dels casos. En els casos més precoços, també permet una cirurgia menys extensa i amb millors resultats estètics.

També hi ha estudis que demostren que les pacients a les quals se’ls ha practicat cirurgia conservadora de la mama seguida de tractament de radioteràpia han obtingut una taxa de curació superior a les que han patit una extirpació completa de mama.

Una de cada nou dones desenvoluparà el càncer de mama en un futur. Afortunadament, la taxa de curació deu anys després d’haver patit la malaltia augmenta any rere any gràcies a nous fàrmacs, però també a noves estratègies i abordatges diferents, com per exemple l’estudi genètic per aplicar tractaments a mida. Amb motiu del Dia Mundial contra el Càncer de Mama, l’Institut Català d’Oncologia (ICO) acollirà el 16 d’octubre una jornada que reunirà pacients i familiars per parlar de l’estudi genètic.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb