El president del Consell General del Poder Judicial espanyol (CGPJ) i del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, ha demanat als polítics que impulsin els canvis legals necessaris per ‘aclarir’ qui ha de pagar l’impost de les hipoteques. Lesmes fa la petició una volta la sala tercera del tribunal hagi acordat tornar a la jurisprudència anterior que determina que l’impost de les hipoteques l’ha de pagar el client. Lesmes ha remarcat que la situació s’ha produït per la ‘falta de claredat’ de la llei i ha defensat que els 28 magistrats que van participar en el ple ho van fer ‘amb absoluta llibertat i independència’. Lesmes ha evitat respondre a les crítiques que demanen la seva dimissió.

El president del CGPJ ha assegurat que el congrés té una ‘magnifica oportunitat’ d’aclarir la llei amb ‘diversos projectes de llei que estan en tràmit’ i que afecten aquesta matèria, amb l’objectiu ‘de clarificar de forma definitiva qui ha de ser el subjecte passiu’. ‘Es produeixen problemes d’interpretació quan la llei no és clara i ara existeix l’oportunitat que s’aclareixi i es digui definitivament qui ha de pagar’, ha dit.

Lesmes ha defensat que ‘la forma de resoldre qüestions controvertides de gran transcendència’ com aquesta és celebrant un ple com es va fer en aquesta ocasió, i ha remarcat que la postura de cadascun dels 28 jutges que van votar ‘és legítima, en un sentit o un en l’altre’. ‘Aquestes són les regles del joc en el nostre estat de dret i la nostra democràcia’, ha assegurat.

A més, ha evitat pronunciar-se sobre les veus que demanen la seva dimissió. ‘Les decisions dels jutges són de poder públic i estan subjectes a l’escrutini de l’opinió pública, i per tant de la crítica, que nosaltres acceptem’, ha dit preguntat sobre si entén la indignació que ha provocat la decisió del Suprem.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb