El canvi climàtic podria provocar la desaparició de plantes d’alta muntanya. Són el grup més vulnerable d’aquest canvi global, però fins i tot les més ben adaptades a l’entorn i a canvis ambientals poden veure’s afectades de la pujada de les temperatures.

Un estudi de la revista Plant Physiology, fet per expert en Biologia Evolutiva, Ecologia i Ciències Ambientals de la Universitat de Barcelona (UB) i de l’Institut Pirinenc d’Ecologia (IPE), ha arribat a aquesta preocupant conclusió. L’estudi ha analitzat la resposta fisiològica i els mecanismes de protecció de determinades plantes per adaptar-se als canvis dels ecosistemes de muntanya; una planta que viu a gran altitud i que ara podria veure afectada la seva mortalitat.

L’investigador Sergi Munné Bosch ha explicat que si el canvi climàtic s’agreuja, podria portar una pèrdua de biodiversitat i el desplaçament d’espècies a major altitud. Això provocaria una competència amb les plantes autòctones que ara no existeix i que n’afectaria el desenvolupament fins a provocar-ne, en alguns casos, l’extinció.

Els investigadors reivindiquen la importància de l’estudi de les espècies vegetals com a mètode per conèixer la seva conducta en l’àmbit individual i poblacional, i la preservació i protecció del mitjà per reduir l’impacte del canvi climàtic en la vegetació alpina.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]