Les perles: El masclisme de Figo, la tensió al correbous d’Aldover i el cas català al film de La Repubblica

VilaWeb
Redacció
18.04.2016 - 21:50

1. La resposta masclista de Luis Figo a una periodista catalana. Luis Figo fa temps que va vetar la premsa catalana, a qui no dóna mai la paraula ni concedeix cap entrevista. Avui ha tornat a demostrar l’hostilitat envers els mitjans catalans, amb un afegit d’actitud masclista. En una conferència de premsa a Berlín, on aquest vespre es farà el lliurament dels premis Laureus, una fundació en què ell participa, la periodista Núria Casas, de 8TV, li ha fet una pregunta, i el jugador portuguès, que compareixia acompanyat de l’ex-jugador del Barça Carles Puyol, ha dit: ‘Normalment ja saps que no parlo amb la premsa catalana, però amb tu faré una excepció perquè ets guapa’. Puyol ha somrigut, sense dir res.

 

2. Vídeo: Enric Marco irromp en un col·loqui i s’encara a Javier Cercas. Enric Marco va irrompre dissabte al col·loqui que protagonitzaven Javier Cercas i Maria Barbal, organitzat pel Festival MOT a Olot (Garrotxa). Com va explicar Bernat Puigtobella en aquest article, tots dos escriptors havien estat convidats per a parlar de les seves respectives novel·les, inspirades en la història d’Enric Marco, un home que, durant anys, es va fer passar per supervivent d’un camp de concentració nazi. Cinc minuts després de començar el col·loqui, Cercas va observar que Marco era entre el públic. El va saludar i el va convidar a pujar a l’escenari, però Marco va rebutjar l’oferta i el va començar a increpar.

 

3. Crits, amenaces i insults contra activistes animalistes en un bou embolat a Aldover. Aquest cap de setmana passat hi va haver a Aldover, al Baix Ebre, una festa de correbous i de bous embolats. Unes representants de l’associació animalista Anima Naturalis van assistir-hi, per a enregistrar-hi imatges. Denuncien que van ser escridassades, insultades i amenaçades, i han difós un vídeo en què es palesen els crits i l’actitud hostil que van patir per part dels afeccionats als correbous que s’hi havien aplegat. Explica l’associació en un comunicat que ’entre cops, amenaces de mort i intents de trencar les càmeres, [les activistes] han aconseguit entrar a l’ambulància i ser escortades per la policia fins a arribar als seus vehicles.’ També han anunciat que presentarien una denúncia contra els organitzadors dels correbous per incitar l’odi i no evitar els aldarulls.

 

4. El cas català, al film de La Repubblica sobre independentismes europeus. El fenomen dels moviments independentistes ha estat objecte d’un film d’una hora i mitjà, que ha estat publicat pel diari italià ‘La Repubblica’. Sota el títol ‘Separats a casa’ el periodista Lucio Luca proposa als espectadors un viatge que recorre Europa, des del Tirol a Escòcia i des de Brussel·les a Catalunya. Entre els entrevistats hi ha Ricard Gené, Albert Pont, Jordi Solé o Liz Castro, amb el president cors Gilles Simeoni, el diputat del Sinn Fein Alex Maskey o el secretari general d’Eusko Alkartasuna Pello Urizar. El vídeo està en italià però moltes de les declaracions de la primera part, que fa una gran incidència en el cas català, estan fetes en castellà. També hi ha moltes declaracions després en francès, sobretot en el cas de Còrsega i en altres llengües.

 

5. Brussel·les felicita la Generalitat per haver oferit d’acollir refugiats i insta el govern espanyol a fer-ho possible. La Comissió Europea considera que l’oferta de Catalunya d’acollir 4.500 refugiats és un bon pas i exigeix al govern espanyol que hi doni suport aviat En una carta dirigida al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, el comissari d’Immigració, Interior i Ciutadania, Dimitris Avramopoulos, diu que tots els nivells de govern poden contribuir a implementar els compromisos assolits a l’àmbit europeu en matèria de refugiats. El comissari lamenta que Espanya només hagi acollit divuit persones procedents d’Itàlia i demana a Madrid que s’afegeixi als esforços de Catalunya.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any