Les dones s’imposen per primera vegada en els Premis Jaume I 2017 en rebre quatre dels sis guardons

Un total de quatre dones, Carmen Herrero, Anna María Travaset, Susana Marcos i Alicia Asín, han sigut guardonades amb els Premis Jaume I 2017 que s'han fallat este dimarts a València i que, per primera vegada en la història, tenen més dones premiades que homes.

VilaWeb
Redacció
06.06.2017 - 21:50
Actualització: 06.06.2017 - 23:50

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

VALÈNCIA, 6 (EUROPA PRESS)

Un total de quatre dones, Carmen Herrero, Anna María Travaset, Susana Marcos i Alicia Asín, han sigut guardonades amb els Premis Jaume I 2017 que s’han fallat este dimarts a València i que, per primera vegada en la història, tenen més dones premiades que homes.

Completen la nomina de premiats el Doctor en Ciències Químiques Fernando Martín i el Doctor en Medicina Josep Dalmau, segons s’ha donat a conéixer en un acte celebrat en el Palau de la Generalitat i presidit pel cap del Consell, Ximo Puig.

En la categoria d’Investigació Bàsica la distinció ha recaigut en el Doctor en Ciències Químiques Fernando Martín (55 anys), catedràtic de la Universitat Autònoma de Madrid i un dels “pioners” en l’establiment dels fonaments teòrics d’una nova disciplina científica, l’attoquímica. El jurat l’ha premiat per fundar este camp que fa possible calcular el moviment dels electrons i, per tant, la predicció de reaccions químiques.

El Premi Jaume I d’Economia ha sigut para Carmen Herrero, catedràtica de Fonaments de l’Anàlisi Econòmica i membre de la Universitat d’Alacant, el treball d’investigació de la qual s’ha centrat en la preocupació implícita pels problemes socials, especialment l’equitat. Les decisions socials i l’avaluació del benestar social i els problemes relacionats amb l’economia de la salut estan presents en totes les seues contribucions.

En Medicina Clínica el guardonat ha resultat el Doctor en Medicina Josep Dalmau (63 anys), membre de l’Institut d’Investigació Boimèdica August Pi i Sunyer, a qui el jurat ha reconegut pels seus 29 anys d’investigació en malalties del cervell causades per mecanismes immunològics induïts pel càncer.

En la categoria de Protecció del Medi ambient, el Premi Jaume I ha sigut per a la Doctora en Ciències Biològiques Anna María Travaset (55 anys), per les seues aportacions al coneixement de la biologia reproductiva d’espècies vegetals amenaçades i a l’ecologia evolutiva de les interaccions planta-animal.

D’altra banda, el guardó en Noves Tecnologies ha recaigut en la professora d’Investigació del Centre d’òptica del CSIC a Madrid Susana Marcos (46 anys), per les seues “importants contribucions en el camp de la visió física”. En particular, els seus estudis en imatge i diagnòstic ocular que han portat al desenvolupament de noves lents intraoculars i la detecció de patògens oculars i infeccions.

Finalment, la jove enginyera informàtica i fundadora de Libelium, Alicia Asín (Saragossa, 1982), ha sigut guardonada en la categoria d’Emprenedor pel seu projecte de finalització de carrera que s’ha convertit amb els anys “en una empresa d’èxit” dedicada al disseny i la fabricació de sensors sense fils per a les ciutats intel·ligents. El jurat ha destacat d’Asín la seua “tenacitat” i la inversió que cada any fa en R+D.

En les 28 edicions anteriors dels Premis Jaume I s’havia premiat un total de huit dones, per la qual cosa amb les quatre premiades en la present edició la suma ascendix a un total de 12 premiades. Esta és la primera edició en la qual hi ha més dones guardonades que homes.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes