Les dones segueixen cobrant un 16,2% menys de mitjana que els homes a la Unió Europea (UE), una dada que significa que des d’aquest dissabte, 3 de novembre, i fins al final d’any les dones europees comencen a treballar gratis, segons xifres d’Eurostat. A l’estat espanyol la bretxa és del 14,2%, una xifra que està per sota de la mitjana europea però triplica les taxes d’Itàlia, Romania i Luxemburg. Les treballadores de l’estat espanyol treballen ‘de més’ des del 10 de novembre. Amb motiu del Dia Europeu de la Igualtat Salarial, la UGT ha denunciat en un comunicat que la discriminació, la presència ‘aclaparadora’ d’homes als càrrecs de direcció, la tendència més estesa entre les dones a romandre més temps fora del mercat laboral i a treballar a temps parcial, són alguns dels factors que contribueixen a augmentar la bretxa salarial.

La bretxa de gènere en els ingressos generals té en compte tres tipus de desavantatges: menys guanys per hora, menys hores remunerades treballades, i taxes d’ocupació menors, per exemple, en interrompre una carrera per tenir cura de nens o familiars. Segons la Unió General de Treballadors, aquesta discriminació que afecta ja a més de vuit milions de treballadores espanyoles ja més de dos milions de dones que han accedit a la jubilació.

Tot i ser il·legal pagar un sou diferent per la mateixa feina en funció del sexe, la discriminació segueix contribuint a la bretxa salarial de gènere, apunta el sindicat. A més, en tots i cadascun dels sectors els homes reben més ascensos que les dones, i, per tant, estan més ben pagats. Aquesta tendència té el seu major reflex en el nivell més alt: només hi ha un 6,3% de conselleres delegades.

Un altre element a tenir en compte és el fet que més dones que homes es fan càrrec de tasques no remunerades com les feines de la casa o la cura de nens i familiars. Fent servir xifres d’Eurostat, UGT recorda que els homes utilitzen una mitjana de nou hores per setmana en cures no remunerats i activitats domèstiques, mentre que les dones treballadores hi dediquen unes 22 hores setmanals, gairebé quatre hores cada dia.

Així doncs, segons el sindicat, més d’una de cada tres dones redueix el seu salari per treballar a temps parcial, mentre que només un de cada deu homes fa el mateix. D’altra banda, remarquen que les dones tendeixen a romandre més temps fora del mercat laboral que els homes. Unes interrupcions de carrera que, apunten des d’UGT, no només influeixen en el pagament per hora, sinó que també repercuteix en els guanys i pensions futures.

El sindicat també assenyala la segregació en l’educació i en el mercat laboral com un dels factors que contribueixen a augmentar la diferència de salaris entre homes i dones. En alguns països, les ocupacions dominades per dones, com la docència o el comerç, ofereixen salaris més baixos que les ocupacions predominantment realitzades pels homes, fins i tot quan es necessita el mateix nivell d’experiència i educació o formació. Per tot això, a partir del 10 de novembre, UGT llançarà la campanya ‘Jo treballo gratis’, per tercer any consecutiu, per tal de conscienciar a tots els treballadors sobre aquesta discriminació per raó de sexe.

Proposta de conciliació
D’altra banda, la Unió General de Treballadors ha aprofitat la cita per valorar positivament la proposta de conciliació presentada per la Comissió Europea, que inclou el dret per a tots els pares de gaudir d’almenys deu dies de permís laboral en els dies immediatament anteriors o posteriors al naixement d’un fill. A més, han assegurat que estan negociant amb el Parlament Europeu i el Consell per aconseguir el permís parental remunerat, ‘un poderós incentiu’ perquè els homes s’acullin a aquesta possibilitat en lloc de requerir a les dones que interrompin les seves carreres durant un llarg període de temps.

Per últim, el sindicat ha exigit al govern espanyol l’aprovació d’una Llei d’Igualtat Salarial i el compliment de les recomanacions de la Comissió Europea en aquesta matèria. A més, UGT ha reclamat l’obertura d’una taula de diàleg social sobre aquesta matèria, que impliqui tots els ministeris.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb