Les Corts Valencianes tomben l’intent de PP i de Ciutadans de modificar el decret de plurilingüisme educatiu

  • Tots dos partits apugen la virulència dels atacs contra el model lingüístic a l'escola

VilaWeb
ACN
07.06.2017 - 14:18
Actualització: 08.06.2017 - 01:04

Les Corts Valencianes han rebutjat avui una iniciativa conjunta de PP i Ciutadans per demanar al govern de la Generalitat Valenciana que modifiqui el decret de plurilingüisme educatiu per ‘eliminar la discriminació negativa per als alumnes en funció del model lingüístic en què reben l’ensenyament’ i ‘garantir l’acreditació del mateix nivell d’anglès’, independentment de si s’estudia amb més percentatge de castellà o de català. La diputada del PP, Beatriz Gascó, encarregada de defensar la proposta, ha qualificat el decret com  un ‘xantatge lingüístic’ i ha reclamat complir amb la legalitat per decidir si ‘volem importar el model d’immersió lingüística de Catalunya’ o ‘fer de la igualtat un eslògan’. Gascó ha indicat que amb el decret es discrimina les comarques amb predomini lingüístic castellà.

De la seva banda, la diputada de Cs Mercedes Ventura ha incidit en què el decret vulnera el principi d’igualtat recollit en l’article 14 de la Constitució espanyola, l’article 9.2 sobre llibertat i igualtat reals i l’article 27 sobre el dret a l’educació i llibertat d’elecció. Ventura ha indicat que la Generalitat Valenciana assumeix una competència que no té, que és la d’acreditació de llengües estrangeres.

Tant PSPV, com Compromís i Podem han defensat la legalitat del decret lingüístic i els avals del ministeri d’Educació i han votat contra la proposició no de llei, que ha comptat amb 40 vots a favor i 44 en contra.

La diputada de Podem, Sandra Mínguez, ha rebutjat que es tracti de cap imposició lingüística i ha recordat Cs que les escoles oficials d’idiomes acrediten coneixements de llengües estrangeres. Mínguez també ha remarcat que el PP imposava la llengua quan va decidir que l’assignatura d’Educació per a la Ciutadania la impartiria en anglès, sense donar opció als pares a escollir.

En la seva rèplica a Podem, la diputada del PP Beatriz Gascó , ha preguntat si és que vol eliminar l’exempció del valencià en les comarques amb predomini lingüístic castellà i ha finalitzant assenyalant que ella prové de família valencianoparlant que li ha ensenyat a estimar la llengua però que mai li l’ha imposada.

‘Ningú de Compromís ni ningú de Podem, i molt menys ningú de Conca, m’imposarà res ni em dirà en quina llengua he de parlar’, ha finalitzat Gascó.

Com a resposta, la diputada de Podem Sandra Mínguez s’ha mostrat molt orgullosa ser de Conca i d’estar parlant en valencià, al·ludint a la manca de respecte dels populars. ‘Molt orgullosa de ser de Conca, de poble petit, i d’estar parlant valencià, la vostra llengua que ara també és la meva’, ha dit.

Per la seva part, el diputat de Compromís Josep Nadal ha assenyalat que tant PP com Ciutadans ‘ataquen la llengua pròpia dels valencians per terra, mar i aire’ i ha esgrimit dades sobre el domini oral que indiquen que el 95% dels valencians dominen el castellà, el 33% el valencià i un 6,5% l’anglès. Nadal ha afegit que les dades demostren que ‘malgrat l’esforç de la comunitat educativa’ pesa l’herència ‘del monolingüisme franquista’ i que cal un canvi de model.

Per últim, la diputada socialista Anna Besalduch ha dit que PP i Cs volen utilitzar la confrontació entre valencians però que en l’actualitat ‘no els funcionarà’. Besalduch ha assenyalat que el decret garanteix el domini efectiu de les dues llengües oficials i de l’anglès. La diputada ha esgrimit que compleix amb l’Estatut d’Autonomia, la Constitució i compta amb l’aval dels informes també del ministeri d’Educació així com amb el consens de la comunitat educativa.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any