Les Corts trien Empar Marco com a directora general de la futura radiotelevisió pública valenciana

  • Les Corts han triat este dijous la candidata proposada pel Consell Rector de la Corporació Valenciana de Mitjans de comunicació (CVMC), Empar Marco, com a directora general de l'entitat, amb els vots a favor de PSPV, Compromís i Podem, l'abstenció de Ciudadanos i els vots en contra del PPCV.

VilaWeb
Redacció
02.03.2017 - 15:05

VALÈNCIA, 2 (EUROPA PRESS)

Les Corts han triat este dijous la candidata proposada pel Consell Rector de la Corporació Valenciana de Mitjans de comunicació (CVMC), Empar Marco, com a directora general de l’entitat, amb els vots a favor de PSPV, Compromís i Podem, l’abstenció de Ciudadanos i els vots en contra del PPCV.

Marco, corresponsal de Tv3 a la Comunitat fins a hui, ha assegurat que el seu projecte per a la futura radiotelevisió pública serà multimèdia i multiplataforma –televisió, ràdio i web– i comptarà inicialment amb prop de 500 treballadors, entre els quals hauria d’haver-hi “professionals amb experiència que ja saben fer servici públic i que ho han demostrat en molts anys”.

Ha explicat a més que des de la seua engegada, el mitjà disposarà de dues emissores de ràdio, una generalista i una altra de temàtica musical en valencià, i un canal de televisió al qual se sumarà un segon en un termini de dos anys. Així mateix, els professionals que treballen en els informatius –que hauran de “dominar perfectament” el valencià oral i escrit— formaran part d’una “redacció única i multimèdia” situada als estudis de Burjassot, amb l’objectiu d'”optimitzar recursos”, i elaboraran continguts per a televisió, ràdio i web per a una producció “més eficaç i coordinada”.

També hi haurà equips d’informatius a Castelló i Alacant, així com una corresponsalia a Madrid i enviats especials capaços de treballar amb televisió, ràdio i web a Brussel·les o a aquells llocs que ho requerisquen per motius informatius.

Així ho ha indicat durant la seua compareixença en la Comissió de Radiotelevisió Valenciana i de l’Espai Audiovisual, en la qual també ha comparegut el president del Consell Rector, Enrique Soriano, per a explicar el procés de selecció del director general de la CVMC –al qual es van presentar inicialment una vintena de candidatures– a petició del PPCV.

Marco ha precisat durant la seua intervenció que la seua intenció és subscriure convenis amb altres mitjans locals per a col·laborar en retransmissions i millorar l'”eficiència mútua”, així com engegar un àrea d’innovació en col·laboració amb les universitats, que compta amb un laboratori de creació d’idees perquè els professionals del mitjà públic puguen seguir formant-se i es fomenten proposades per al mitjà.

NO “OBSESSIONAR-SE” PER L’AUDIÈNCIA

L’elegida directora general de la CVMC ha indicat que la programació serà “responsable i seriosa” i fomentarà la “didàctica i entreteniment” de l’audiència, per la qual, segons ha apuntat, “no cal obsessionar-se”, ja que “la qualitat” del mitjà ha de ser el més important. Ha afirmat a més que els compromisos ètics i morals d’independència i rigor que han de regir als treballadors de l’ens i a la pròpia Corporació, hauran de seguir-los també els proveïdors de continguts audiovisuals als quals es contracte.

Marco ha proposat un total de quatre reptes per al mitjà: ser accessible als grups socials, amb línies d’interacció i inclusió en la programació; engegar polítiques d’igualtat, com la responsabilitat de transmetre una imatge no estereotipada entre dones i hòmens, evitar l’assetjament físic o psicològic dins de la plantilla, i crear la figura de la defensora de la igualtat; subscriure convenis de col·laboració per a la formació dels professionals i uns altres de pràctiques amb universitats i centres que oferisquen formació sobre l’audiovisual; cooperació amb el sistema educatiu, amb programes infantils en totes les plataformes i amb la constitució d’un club que promocione la infància dins i fora de la societat de mitjà.

Així mateix, ha assenyalat que proposarà el Consell Rector un total de 50 ítems que servisquen per a auditar i controlar de forma interna la prestació del servici públic, que serien complementaris al Consell Ciutadà o el propi Consell Rector.

“ANAR SENSE PRECIPITACIONS”

Pel que fa a l’inici d’emissions per part de la radiotelevisió pública, Marco ha indicat que no pot aportar una data, ja que esta qüestió depèn de diversos factors com la licitació de servicis, encara que ha precisat que el “compromís és anar sense precipitacions però sí anar ràpids”.

“Si podem començar en 7 mesos, doncs seran 7 mesos”, ha dit la directora general, qui ha puntualitzat que la televisió no té per què ser el primer mig que s’engegue, atés que seria més “fàcil” posar en funcionament primer el web o la ràdio temàtica, al mateix temps que ha afirmat que és partidària d’emetre en proves.

LLUNY DE L’ÚLTIMA ETAPA DE RTVV

Els representants dels tres partits que sustenten l’Acord del Botànic (PSPV, Compromís i Podem) han mostrat la seua satisfacció amb el projecte plantejat per Empar Marco. La diputada socialista Rosa Peris ha felicitat la candidata triada per la seua proposta d’igualtat en el si de la Corporació, al mateix temps que ha destacat la importància de tindre un mig públic desgubernamentalizado.

El portaveu de Compromís en les Corts, Fran Ferri, ha destacat que Marco siga “la primera directora general escollida en un procés obert” i una “professional que vol la llengua i que ens ha presentat un projecte molt potent”. El síndic de Podem Antonio Montiel, per la seua banda, ha afirmat, en la línia de Marco, que “no cal obsessionar-se amb l’audiència”, sinó que “cal anar conquistant-la a poc a poc”, al mateix temps que ha reclamat que la nova radiotelevisió pública s’allunye de l’última etapa de RTVV, que va ser “manipulada o endeutada”.

“NI L’ANTIGA CANAL 9 NI UNA MINI Tv3”

Des de Ciutadans, el parlamentari Antonio Subiela ha apuntat que els valencians no volen “ni l’antiga Canal 9 ni una mini Tv3” i ha assegurat que a la seua formació li dóna “por” que Empar Marco siga “la pròxima Pedro García”, en referència a l’exdirector general de RTVV. Així, ha assenyalat que igual que l’antiga radiotelevisió estava “rendida” al PP, Tv3, per a la qual Marque treballa, “està rendida a l’independentisme”. Sobre este tema, Marco ha indicat que el seu pas per Tv3 és “un bagatge positiu”, ja que ha estat “25 anys explicant la realitat valenciana” i coneix el territori “de punta a punta”.

El ‘popular’ Jorge Bellver, que ha criticat no disposar del projecte plantejat per Marco per a la CVMC, s’ha referit a la llei d’incompatibilitats i ha indicat que ella podria incórrer en les mateixes “si fa acords amb Tv3”. A més, li ha plantejat si compartix la línia “independentista” d’esta televisió pública i ha indicat que el fet que el seu nomenament siga “motiu d’alegria per a Acció Cultural del País Valencià” és “motiu de preocupació” per al PP.

PROCÉS DE SELECCIÓ

Marco, llicenciada en Filologia Hispànica (Valenciana) per la Universitat de València, va ser coautora de les normes d’estil i l’estàndard lingüístic de RTVV, així com assessora de doblatges per a la radiotelevisió pública, periodista i redactora en Ràdio 9, en el marc d’una dilatada carrera professional. L’ara triada com a directora general de la CVMC va participar en un procés de selecció al qual es van presentar una vintena de candidat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any