Les cooperatives de fruita i ametlla han perdut fins al 85% de la collita

Han reivindicat ajuts directes per a poder fer front a la forta caiguda d'ingressos

VilaWeb
ACN
11.04.2022 - 16:33

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha dit que les gelades de principis d’abril han provocat una pèrdua del 85% de la collita.  La majoria de les cooperatives afectades, unes quaranta, estan situades a les comarques de Ponent.

Segons la FCAC aquestes empreses veuran reduïts dràsticament els seus ingressos pels danys en fruita dolça i ametlla ocasionats pel fred. L’entitat s’ha reunit amb aquestes cooperatives a Lleida, on han reivindicat ajuts directes perquè puguin fer front a la forta caiguda dels ingressos que els vindrà sense posar en perill la seva viabilitat. A Ponent, la gelada va afectar unes 50.000 hectàrees de fruita amb danys que en alguns casos han arribat al 100% de tota l’explotació.

A les comarques de Lleida han quedat afectades 19 cooperatives del Segrià, 5 de les Garrigues, 3 de la Noguera i 3 del Pla d’Urgell, mentre que a les comarques de Tarragona n’hi ha una desena principalment de les comarques de la Ribera d’Ebre, la Terra Alta, el Priorat o el Baix Camp.

Ramon Sarroca, president de la FCAC, ha lamentat la magnitud dels danys provocats per una gelada intensa i gens habitual al mes d’abril. S’ha mostrat especialment preocupat per la situació de les empreses cooperatives afectades perquè davant d’una caiguda dràstica de l’entrada de producte, tindran una forta davallada d’ingressos i es poden trobar amb dificultats per mantenir l’estructura de personal i, fins i tot, la seva viabilitat.

Tot i això, la FCAC ha dit que les cooperatives agràries treballaran per mantenir la seva activitat comercial i, per aquest motiu, aposten per ajuts directes. Altres mesures que consideren necessàries són l’avançament d’ajuts vinculats a les cooperatives, l’exempció del pagament de les quotes de la Seguretat Social, un pla d’amortització especial durant el període en què la producció es redueixi de manera significativa i que no s’apliqui el límit màxim per a operacions amb tercers no socis sense perdre la condició de cooperativa.

 

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes