Les col·leccions del Louvre, les fotografies de Halsman i la dinastia Ming arriben al CaixaFòrum Barcelona

VilaWeb
Redacció
08.09.2015 - 21:03
Actualització: 08.09.2015 - 23:03

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Barcelona (ACN).- El CaixaForum Barcelona oferirà la propera tardor una petita mostra del Museu del Louvre recollint part dels fruits del conveni signat el 2008 i renovat recentment. Concretament, el centre acollirà a partir del 23 de setembre l’exposició ‘Animals i faraons’, que reunirà 400 obres i objectes que detallen la importància de la figura animal a l’antic Egipte. A partir del 18 de novembre, el CaixaForum exhibirà per primera vegada des del segle XVIII una selecció dels dibuixos preparatoris i peces de Charles Le Brun. El centre també proposarà un passeig per obres dels mestres de l’impressionisme i l’art modern de la Phillips Collection, les fotografies de Philippe Halsman i les peces de la dinastia Ming.

La programació de la temporada 2015-2016 a CaixaForum Barcelona convertirà l’espai a la tardor en un “petit Museu del Louvre”, com l’ha definit la directora general adjunta de la fundació ‘La Caixa’, ja que les dues sales principals acolliran mostres amb obres procedents del museu francès. Gràcies a la col·laboracio estable entre les dues institucions, coincidiran dos projectes expositius organitzats conjuntament amb obres procedents del Museu del Louvre.

La primera serà ‘Animals i faraons. El regne animal a l’antic Egipte’, que arribarà procedent de Madrid i es converteix en la primera exposició organitzada conjuntament que s’exhibeix a Franca i a l’estat. L’exposició reuneix 430 obres i s’hi podrn grobar escultures, estàtues i figures, esteles i relleus, ceràmica, papirs, aquarel·les i pintures murals des de petites dimensions fins a obres enormes. Destaca el grup estatuari que mostra els babuïns que formaven la base de l’obelisc oriental del temple de Luxor, de més de sis tonelades de pes, i 14 mòmies de diversos animals.

El segon dels projectes serà l’exposició ‘Dibuixant Versalles. Esbossos i cartrons de Charles Le Brun’, que permetrà l’exhibició, per primera vegada des del segle XVIII, d’un grup de 30 cartrons de gran format executats pel pintor de la cort Charles Le Brun per a la decoració de la Galeria dels Miralls del Palau de Versalles.

Després de ser exposats durant tres mesos, els cartrons hauran de ser reclosos de la llum durant cinc anys per garantir-ne la protecció i conservació. Per aquest motiu, quan la mostra viatgi a Madrid, les obres exposades seran diferents.

‘El pes d’un gest’ serà una altra de les grans exposicions del centre, on Juliao Sarmento retorcedirà en el temps fins al final del segle XIX per establir, a partir d’una obra de Degas, un diàleg entre el passat i el present. S’hi trobaran també obres de referència de l’escena artística internacional contemporània.

Degas serà per partida doble al CaixaForum Barcelona, ja que és un dels artistes que formaran part de ‘Converses. Obres mestres de l’impressionisme i l’art modern de la Phillips Collection’, una mostra que inclou 60 pintures que van des d’El Greco fins a Rothko, passant per Goya, Constable, Corot, Courbet, Delacroix, Cézanne, Monet, Van GoghPicasso, Rousseau, Kandinsky, Kokoschka i Pollock.


La dinastia Ming viatja a Barcelona

La temporada 2015-2016 acollirà una mostra emmarcada entorn a una de les grans cultures del passat, la dinastia Ming: ‘Ming: l’imperi daurat’. A partir de més d’un centenar de peces procedents de les col·leccions del Museu de Nanjing, moltes de les quals surten de la Xina per primera vegada, la mostra explica el progrés econòmic, social i cultural que va experimental el país sota el regnat dels emperadors Ming.

Espai per a la fotografia realista de Halsman

Un any més, la programació expositiva també prestarà atenció a la fotografia, organitzant la mostra ‘Sorpren-me! Fotografies de Philippe Halsman’. A través de la mostra ‘Jumpology’, es mostren els retrats que va fer a desenes de celebritats del món. L’exposició dedica especial atenció a la relació del fotògraf amb Salvador Dalí, que es va allargar més de 30 anys i que va tenir una gran influència en el treball de Halsman durant tota la seva carrera.

Finalment, CaixaForum acollirà ‘My world. Reptes per a un món miullor’, una mostra organitzada juntament amb l’ONU, on es donarà a conèixer el testimoni de 25 persones anònimes de diversos països que dialoguen amb personatges coneguts.

Finalment, des de la direcció de la fundació ‘La Caixa’, s’ha anunciat que després del tancament de la Fundació Godia, CaixaForum Barcelona passarà a ser la seu del curs de la Fundació Amigos del Prado.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes