Els cinc gràfics que expliquen la victòria de Macron sobre Le Pen

  • El candidat liberal ha rebut el suport per a derrotar Le Pen però s'ha de veure encara si els francesos l'han votat per les seves propostes

VilaWeb
Redacció
08.05.2017 - 17:16
Actualització: 09.05.2017 - 07:47

1. Una victòria homogènia, a tot l’estat

La victòria de Macron sobre Le Pen ha estat homogènia a tot l’estat francès. La imatge de la doble França s’ha diluït completament, amb la líder del Front National incapaç de guanyar gairebé en cap departament. Marine Le Pen només s’ha imposat a Nord – Pas de Calais i a Aisne, ben lluny de la previsió de guanyar a bona part del nord-est i de la costa mediterrània. La crida a aturar el Front National, per tant, ha funcionat d’una manera molt homogènia a tot l’estat.

2. Le Pen perd, sobretot, bona part de l’arc mediterrani

Le Pen esperava fonamentar les seves possibilitats en una victòria àmplia al nord-est però també en una victòria clara a l’arc mediterrani, des del departament català a la Provença. En aquest mapa de nivell municipal es veu més amb detall la batalla que en el mapa anterior, basat en els resultats de departament. Població a població, tanmateix, Le Pen encara dibuixa mínimament el mapa que ella esperava. Al nord-est s’imposa amb una certa claredat però en canvi a la Mediterrània queda molt més arraconada que no pas en el primer torn. I de fet no aconsegueix la victòria en cap departament.

3 Le Pen fracassa a les ciutats

Aquest gràfic és segurament el més espectacular. Presenta qui guanya en cada població francesa, classificades per mida. De color carabassa, les poblacions on guanya Macron i de color negre les poblacions on guanya Le Pen. Com és fàcil d’observar Le Pen guanya en poblacions petites però no aconsegueix gairebé ni una sola victòria en poblacions mitjanes o grans, que es decanten totes per Macron. En alguns casos amb resultats espectaculars com el de París, on el 90% dels vots foren per a Macron. Aquest efecte ciutadà ha impulsat el nou president de la república i ha estat el factor clau per a aturar Le Pen, perquè cap candidat no pot guanyar en aquestes circumstàncies.

4. L’exemple de Catalunya Nord

En aquest gràfic hi ha els resultats de la primera i la segona voltes de les presidencials a Catalunya. La diferència clau és el trencament de l’homogeneïtat del bloc pro-Le Pen en el primer torn (gràfic petit, color marró), comparat amb el segon (color lila). En la primera volta, Le Pen guanya a tota la plana del Rosselló, gairebé, mentre que Mélenchon guanya a les comarques de l’interior, Conflent, Cerdanya. En canvi en el segon torn Macron aconsegueix guanyar amb facilitat a l’interior i trenca el continu pro-Le Pen de la plana, sobretot aconseguint un bon resultat a Perpinyà i al sud del Rosselló. Le Pen conserva les poblacions més al nord, on hi ha més turistes i més residents francesos, però es desinfla a la ciutat i al sud, on en algunes poblacions obté fins i tot resultats més dolents que a la primera volta.

5. L’avís important del vot en blanc

Ha estat una elecció molt complicada per a molta gent, convençuda de la necessitat d’aturar Le Pen però alhora gens disposada a votar un liberal com Macron. El resultat s’ha traduït en un nombre elevat de vots en blanc, que ha significat un rècord: el doble del resultat més alt que s’havia produït fins ara. Prop del 12% de vots en blanc és realment una xifra altíssima i un avís a Macron. En la seva presidència hi pesarà el fet que ha guanyat contra Le Pen, però encara s’ha de veure si les seves idees i els seus projectes seran legitimats o no per la ciutadania. La ‘tercera volta’, les legislatives del mes de juny, serà un moment clau del seu mandat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor