La militància d’Esquerra Unida (IU) ha donat suport, amb un 88 per cent de vots a favor, el preacord aconseguit entre PSOE i Unides Podem per a formar un govern de coalició a l’estat espanyol. Tanamteix, només 11.674 persones han participat en la consulta, el 31% del cens total.

D’aquesta manera, fins a 10.281 persones han votat a favor que IU segueixi endavant amb el preacord que podria portar-los a entrar al govern espanyol per primera vegada des de la Transició, mentre que 1.185 persones, el 10,15% dels militants que hi han participat, han optat per oposar-se a aquesta opció.

‘Sobre la base del preacord programàtic de 10 punts i l’últim acord de Pressupostos Generals de l’estat, estàs d’acord que membres d’Esquerra Unida participin en un govern de coalició entre Unides Podem i PSOE?’, era la pregunta que formulaven des de la formació d’esquerres, que podria aspirar a ocupar un dels ministeris que correspongui a Unides Podem.

Andalusia, Madrid i País Valencià

Els militants d’IU havien de respondre amb un ‘Sí’, ‘No’ o ‘Abstenció’, a aquesta pregunta i, a més de la via telemàtica també podien votar presencialment en urna el diumenge. Malgrat que l’última paraula era dels militants, ja l’Assemblea Política i Social d’IU, que es va reunir el 16 de novembre, es va posicionar a favor de formar part d’un govern de coalició amb 66 vots a favor i nou en contra.

Segons les dades facilitades per IU, les comunitats autònomes des de les quals més volum de vots s’ha registrat són Andalusia, Comunitat de Madrid i País Valencià, per aquest ordre. Els militants andalusos han emès més de 4.000 vots, dels quals 3.697 han estat positius.

A Madrid han votat gairebé 1.600 persones, de les quals 1.321 van votar a favor. I a València de les 1.300 persones que van participar en el referèndum, 1.221 van veure bé el preacord de govern de coalició.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.