El fundador de WikiLeaks, Julian Assange, es troba refugiat a l’ambaixada equatoriana de Londres d’ençà de 2012, però pot ser que no per gaire temps més. El president equatorià Lenín Moreno és al Regne Unit, oficialment per atendre a la Cimera Global sobre Discapacitats, encara que el propòsit real, segons ha avançat la revista The Intercept, és pactar amb les autoritats britàniques el lliurament d’Assange.

Segons la revista, Moreno és a punt de tancar –si no l’ha tancat ja– un acord per a lliurar el fundador de WikiLeaks les setmanes vinents o, fins i tot, a final d’aquesta. El mitjà dedueix que és poc probable que el president equatorià demani garanties al Regne Unit perquè una vegada Assange sigui fora de l’ambaixada la justícia no l’extradeixi als Estats Units, on els funcionaris del govern de Donald Trump ja van anunciar que el jutjarien i que destruirien WikiLeaks.

Per fer aquesta deducció, The Intercept posa com a exemple com Equador va censurar Assange, quan el govern espanyol va reclamar que actués arran de les opinions públiques del fundador de WikiLeaks sobre procés independentista català. Assange havia denunciat prou sovint els abusos dels drets humans del govern espanyol contra les manifestacions independentistes a Catalunya. En aquest cas, l’Equador va decidir de blocar-li l’accés a Internet i d’aleshores ençà, ara fa tres mesos, no ha pogut connectar-se amb el món exterior.

De fet, en la seva visita oficial a Europa, el president de l’Equador també es reunirà amb el nou govern espanyol. En aquell moment, es veurà si el tema d’Assange torna a posar-se damunt la taula i com hi reacciona el nou executiu espanyol.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb