La repressió policíaca del govern d’Emmanuel Macron contra les manifestacions de les Armilles Grogues aquest darrer any ha deixat un mort i 2.400 ferits. A cinc dels ferits els han destrossat la mà, 211 van rebre cops al cap, dinou van ser ferits amb granades de gas i 119 per trets de bales de goma, un armament que el Consell d’Europa va demanar a França que deixés d’utilitzar. Són xifres de la pàgina web Le Mur Jaune, que recopila gràficament desenes de víctimes de la violència policíaca a França.

S’hi poden veure fotografies de les víctimes, amb la data en què van ser atacades i el lloc. A més, quan es punxa sobre la imatge, s’accedeix a informació complementària de cada víctima. A causa de la duresa de les imatges, la web ofereix la possibilitat de veure-les en blanc i negre.

‘La meva sorpresa va ser descobrir que, contràriament al que ens volen fer creure, la gran majoria dels ferits greus no són aquells que fan aldarulls, sinó simples manifestants i, fins i tot, simples vianants, marcats per vida a la carn i a la consciència’, diu l’administrador de Le Mur Jaune.

És per això que va crear el mur, ‘perquè pugueu veure el patiment físic que i per contrarestar la indiferència mediàtica, política i sovint jurídica de la qual són víctimes’.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb