Juvillà sí que va votar el primer dictamen a favor del seu escó tot i que Borràs diu el contrari

  • La presidenta del parlament al·legava aquest precedent per a justificar que no acceptés la delegació del seu vot en el darrer ple

VilaWeb
Odei A.-Etxearte
07.02.2022 - 11:31
Actualització: 07.02.2022 - 11:40

La raó principal amb què la presidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs, ha explicat la seva decisió de no acceptar la petició de delegació de vot de Pau Juvillà en el darrer ple és que el ja ex-diputat de la CUP no va participar en la votació del primer dictamen, del 17 de desembre, que considerava que no hi havia causes d’incompatibilitat perquè perdés l’escó. “El dia 17, Pau Juvillà és al ple, és convocat, i no vota perquè sap perfectament que el seu vot hauria adulterat el resultat d’aquesta votació”, ha dit en una entrevista a RAC1. Malgrat això, Juvillà sí que va votar a favor del primer dictamen. Tal com ja va recollir VilaWeb en aquest article d’anàlisi, a partir d’una comprovació de les gravacions del ple, Juvillà hi va votar favorablement. De fet, tots els membres de la mesa ho van fer, incloent-hi els del PSC, atès que els socialistes també eren partidaris de mantenir-li l’escó tenint en compte que la Junta Electoral espanyola (JEC) no s’havia pronunciat sobre el cas en aquell moment.

Resultats de la votació del primer dictamen sobre Pau Juvillà, el 17 de setembre. Juvillà, com a secretari tercer, ocupava el seient de l’extrem esquerra de la mesa que es veu en la imatge. El vot en verd indica que hi va votar a favor.

 

Malgrat això, Borràs ha estat taxativa sobre què va passar el dia 17: “Pau Juvillà és considerat diputat, és convocat com tots els diputats, assisteix al ple però s’absté perquè incorre en una qüestió de conflicte d’interessos”, ha dit. La tesi de la presidenta de la cambra, que també va verbalitzar quan va explicar en el mateix ple perquè no acceptava la petició de delegació de vot que havia fet la CUP, és que “quan es vota un dictamen que afecta la teva pròpia persona, votar-ho faria que el resultat pogués ser impugnat”. “Si ell hagués votat aquest seu propi dictamen hagués pogut ser impugnat. Per tant, no haguéssim aconseguit la força del que preteníem”, ha afegit Borràs.

En canvi, Juvillà sí que va decidir no emetre el seu vot en un altre ple, el del 25 de gener, quan el parlament va aprovar la presentació d’un recurs contenciós-administratiu al Tribunal Suprem, amb mesures cautelars, per a intentar defensar el manteniment dels seus drets com a diputat. En aquell moment, perquè no es pogués argumentar un conflicte d’interessos, l’aleshores secretari tercer de la mesa no va votar. Sí que ho havia fet en la votació anterior, que va permetre ampliar l’ordre del dia per a incloure aquest punt sense previ avís. Com es pot veure en la gravació del ple, Juvillà no va emetre cap vot quan s’havia de decidir sobre la presentació del recurs, mentre que la resta de membres independentistes de la mesa hi van votar a favor i, els del PSC es van abstenir.

El 25 de gener, Pau Juvillà no va votar que el parlament presentés un recurs a la sala tercera del Tribunal Suprem per a no incórrer en una incompatibilitat. El seu escó, en la imatge, al marge esquerra de la mesa, es veu de color gris, fet que indica que no va emetre cap vot.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any