El jutge d’instrucció número tres de l’Audiència espanyola, Juan Pablo González, ha deixat en llibertat amb càrrecs a vuit dels nou anarquistes detinguts abans-d’ahir i que avui han declarat davant el magistrat. González ha decretat presó incondicional per a un dels anarquistes.

Els nou encausats no han volgut contestar les preguntes del jutge ni del fiscal. Sí que s’han volgut declarar com anarquistes, segons apunten alguns dels advocats, que han assegurat que el cas segueix sota secret de sumari. Segons les mateixes fonts, no hi hauria cap prova substancial que provés que els detinguts haguessin participat en algun atemptat amb artefacte explosiu.

En tot cas, el jutge hauria vist risc de fuga i reiteració de delicte en un dels anarquistes. Per aquest motiu, el magistrat ha decretat per aquesta persona presó incondicional. Entre els vuit anarquistes que han sortit en llibertat, sis han pagat una fiança de 5.000 euros cadascun, mentre que els dos restants hauran de comparèixer periòdicament davant el jutge, que també els retira el passaport. A tots ells se’ls encausa un delicte de pertinença a organització terrorista.

Dimecres al matí els mossos d’esquadra van escorcollar diversos domicilis i locals a la ciutat de Barcelona. Ho feien als barris de Gràcia, Clot, Sant Andreu de Palomar de i de Sants, on van escorcollar l’Ateneu Llibertari del districte, i també a Manresa. Uns escorcolls que finalitzaven amb la detenció d’aquestes persones, a les quals la fiscalia els atribueix un delicte de pertinença a organització criminal amb finalitat terrorista i els relaciona amb els Grups Anarquistes Coordinats (GAC).

Aquesta acció policial responia a la segona fase de l’Operació Pandora’, que es va iniciar el desembre de 2014 amb la detenció d’onze persones per, suposadament, haver participat en diversos atemptats amb artefactes explosius a Barcelona, Madrid i la basílica del Pilar de Saragossa.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb