La sala penal de l’Audiència espanyola ha absolt els 34 acusats al judici per la sortida a la borsa de Bankia –entre els quals l’ex-president de l’entitat i de l’FMI Rodrigo Rato i l’ex-president de la Generalitat Valenciana José Luis Olivas– per delictes d’estafa als inversors i falsedat comptable.

Segons la sentència, de 442 pàgines, l’operació va rebre l’aprovació de tots els supervisors, com ara el Banc d’Espanya, el FROB, la Comissió del Mercat de Valors espanyola (CNMV) i EBA, i el fulletó de la sortida a la borsa incloïa una informació financera i no financera ‘àmplia i adequada’. Així mateix, diu que aquest fulletó descrivia 36 riscs diferents en la inversió en accions de Bankia i considera que aquesta descripció era ‘exhaustiva i clara’ i contenia un advertiment que ‘qualsevol podia entendre’. La sentència també diu que Bankia s’hauria pogut trobar més riscs no previsibles en aquell moment, un fet que l’inversor havia de tenir en compte.

D’acord amb l’aprovació de tots els supervisors per a sortir a la borsa i el contingut del fulletó, que l’Audiència espanyola considera adequat, la sentència diu que no es pot pretendre que la campanya publicitària que Bankia va fer per a atreure inversors no ressaltés la suposada solidesa de l’entitat bancària.

De fet, afegeix que en el moment de sortir a la borsa Bankia era viable i que els avisos sobre la inviabilitat es van manifestar en quatre correus de l’inspector del Banc d’Espanya, José Antonio Casaus Lara, enviats el 8 i el 14 d’abril i el 10 i 16 de maig de 2011 a uns altres membres del servei d’inspecció del Banc d’Espanya. Així mateix, la resolució deixa clar que les opinions de l’inspector no es van reflectir a cap document oficial. ‘Per la seva part –continua–, el Banc d’Espanya era viable, no tan sols en el moment de la sortida a la borsa sinó també l’abril de 2012, quan va afirmar que els Plans de Recapitalització presentats per l’entitat bancària, segons l’opinió de la direcció general de supervisió haurien de ser objecte d’aprovació perquè “l’equip gestor entén, i així ho ha mostrat amb determinació, que pot gestionar Bankia satisfactòriament quan l’economia es recuperi”‘.

A més, destaca que en el judici només es van exposar ‘actituds genèriques’ dels acusats i no ‘actes concrets’. Segons que diu, aquesta manca de mencions concretes va ser la nota dominant durant el judici.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.