Pérez de los Cobos

L’Audiència de Lleida ha arxivat la querella presentada per Advocacia per la Democràcia contra Inma Manso, ex-sub-delegada del govern espanyol a Lleida; el coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos; i diversos comandaments intermedis, per l’actuació policíaca del primer d’octubre de 2017 a Lleida.

La sala considera que la condició política de Manso és ‘insuficient’ per responsabilitzar-la dels fets i que, en el cas de Pérez de los Cobos, el jutjat de Lleida és ‘incompetent’ per a jutjar-ne la participació, perquè aquell dia era a Barcelona. Quant a l’acusació contra comandaments intermedis, l’Audiència considera que es fa un plantejament ‘tan genèric’ i una atribució de responsabilitat ‘tan inespecífica’ que ‘no pot servir de base per a emprendre una investigació penal’.

Advocacia per la Democràcia va presentar una querella contra Manso, Pérez de los Cobos i els comanaments i agents que van participar en l’actuació de l’1-O a Lleida, que va ser admesa a tràmit el 27 de setembre de 2018 pel jutjat d’instrucció 1 de Lleida. L’associació els considera tots responsables d’una actuació violenta, amb càrregues policíaques ‘desproporcionades i injustificades’ contra ciutadans pacífics.

Recursos de la fiscalia

La fiscalia va recórrer contra aquesta decisió al mateix jutjat, però la jutgessa no va admetre el recurs al·legant que s’havia presentat fora de termini i instava a demanar l’arxivament de la causa a l’Audiència de Lleida. En el recurs presentat a l’Audiència de Lleida, el ministeri públic defensava que els fets denunciats per Advocacia per la Democràcia no són constitutius de cap dels delictes dels quals eren acusats: contra els drets individuals, tortures, prevaricació i desordre públics.

La fiscalia considera que l’actuació de la policia es va ajustar als principis de ‘proporcionalitat’ i que era emparada per la justificació de ‘compliment d’un deure’. La fiscalia també al·legava que Manso i Pérez de los Cobos no van poder participar en els fets denunciats perquè eren a Barcelona i retreia la ‘vaguetat’ en la determinació de la resta de denunciats.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.