L’ANC proposa la proclamació de la independència si l’estat espanyol impedeix el referèndum

El secretariat de l'entitat lliura avui als socis la proposta de full de ruta que s'haurà de validar en l'assemblea general de l'abril

VilaWeb
Josep Casulleras Nualart
15.03.2017 - 18:48
Actualització: 15.03.2017 - 19:48

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El secretariat de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) proposa que el Parlament de Catalunya proclami la independència en cas que el govern espanyol impedeixi el referèndum. Ho recull la proposta de full de ruta de l’entitat que avui ha arribat a tots els socis i al qual ha tingut accés VilaWeb. Des d’ara fins al 29 d’abril, quan es reunirà l’assemblea general de l’ANC a Sabadell, el text és obert a la incorporació d’esmenes.

L’ANC preveu bàsicament tres hipòtesis des d’ara fins al mes de setembre, quan s’ha de fer el referèndum. La primera és que el parlament aprovi la llei de transitorietat jurídica, pactada entre Junts pel Sí i la CUP i desada en un calaix fins al moment de ser tramitada i aprovada, i de convocar el referèndum. En cas que es pugui fer el referèndum (l’opció d’un referèndum pactat amb l’estat és descartada), l’ANC proposa que es faci una ‘campanya paraigua’ pel sí, que aplegui tots els partits i entitats que subscriguin aquesta opció.

Però si hi ha una intervenció de l’estat espanyol, per mitjà d’inhabilitacions de càrrecs públics o de suspensió de l’autonomia, la situació canvia radicalment. I és aleshores que el secretariat de l’ANC proposa que es proclami la independència. Això, tant si la intervenció de l’estat és abans de l’aprovació de la llei de desconnexió al parlament i la convocatòria del referèndum com si és després.

Si l’estat hi intervé abans, el document proposa això: ‘Amb la impossibilitat física de fer el referèndum i/o la supressió, la inhabilitació o la intervenció de les institucions de govern catalanes, l’ANC organitzarà les mobilitzacions necessàries per tal que el Parlament de Catalunya, com a dipositari de la sobirania del poble català, aprovi la Llei de Transitorietat Jurídica i proclami la independència.’ Si hi hagués inhabilitació de càrrecs electes, l’ANC instarà a activar l’Assemblea d’Electes de Catalunya, perquè ‘assumeixi la màxima representació legítima, sobirana i institucional de Catalunya per completar el procés d’independència, inclosa la capacitat per proclamar la independència de Catalunya, la confecció, l’aprovació i la sanció de les normes jurídiques de la nova legalitat i la convocatòria immediata d’eleccions constituents’.

Si la intervenció de l’estat espanyol és posterior a l’aprovació de la llei de desconnexió, la direcció de l’ANC proposa que sigui directament el Parlament de Catalunya que proclami la independència, ‘per l’impediment coercitiu de fer el referèndum i/o per la supressió d’alguna de les institucions de govern catalanes, i en exercici del dret a l’autodeterminació’.

Mentrestant, l’ANC proposa de crear un òrgan de coordinació nacional que integri els partits, entitats i institucions. Així mateix, preveu mobilitzacions ‘durant la fase d’aprovació de la llei de transitorietat jurídica i la convocatòria del referèndum’. Després del referèndum, i en cas de victòria del sí, l’ANC es proposa de ‘potenciar un debat constituent a la societat’. I, una vegada consolidat el nou estat català, dissoldre’s. En cas de victòria del no, l’ANC es reuniria en una assemblea general extraordinària per a decidir les accions de futur.

Vegeu ací el document íntegre:

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes