L’ANC demana al consolat francès de Barcelona la reobertura del coll de Banyuls

El cònsol general, Olivier Ramadou, s'ha compromés a fer arribar la petició a les autoritats responsables del tancament

VilaWeb
Redacció
18.11.2022 - 12:59

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Una representació de l’ANC ha lliurat al consolat francès a Barcelona una petició perquè s’aixequi el blocatge del coll de Banyuls, que impedeix la circulació al pas d’ençà de l’11 de gener de 2021. S’hi han concentrat els membres del secretariat Josep Lluís Rodríguez, Josep Pinyol, Joan Carles Manzanero, i Llorenç Prats, que han arribat a parlar amb el cònsol general, Olivier Ramadou.

Els activistes han demanat la reobertura del coll de Banyuls, que diuen que es manté de forma inexplicable i sense cap raó convincent. “Suposa una greu i intolerable discriminació envers els catalans, a banda i banda dels Pirineus”, denuncien en un manifest que han lliurat al consolat. L’ANC ha recordat que els acords de Schengen garanteixen la lliure circulació de persones, de manera que Catalunya no en pot ser cap excepció. A més, assenyala: “La unitat cultural, lingüística, àdhuc econòmica, entre ambdues parts pirinenques de Catalunya és un valor a preservar i protegir, per les seves arrels històriques i per la demanda social que genera, com queda palès, quan cada dia més ajuntaments de la Catalunya Nord reclamen el dret bàsic a poder celebrar els seus plens també en l’idioma català.”

L’ANC també fa referència als “valors compartits de la Francofonia”, que diu que suposen l’impuls dels valors democràtics i dels drets humans. “La lliure circulació, encara que sigui per raons principalment lúdiques o de veïnatge, per tant, s’ha de garantir”, afegeixen.

Ramadou ha dit que manté un diàleg sobre aquesta qüestió amb les autoritats franceses responsables del tancament i s’ha compromès a transmetre la petició. Amb tot, ha justificat el blocatge del coll de Banyuls per lluitar en contra de la migració il·legal.

Demà a les 11.00 hi ha convocada una concentració al coll de Banyuls per insistir, un cop més, la reobertura del pas.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes