L’Alt Comissionat de Drets Humans de l’ONU, Zeid Ra’ad Al Hussein, ha alertat l’estat espanyol que la presó preventiva dels presos polítics catalans hauria de ser ‘una mesura d’últim recurs’. En l’informe anual de les activitats d’aquest òrgan de les Nacions Unides, també insta a la resolució del conflicte independentista mitjançant el diàleg polític.

L’Alt Comissariat també es mostra ‘consternat’ per la violència policíaca durant l’1-O. ‘Tenint en compte l’ús de la força que va semblar excessiu per part de la policia, la descripció de l’acció policíaca l’1 d’octubre de “legal, legítima i necessària” és qüestionable’, diu Zeid Ra’ad Al Hussein. El mateix Alt Comissionat ja es va mostrar pertorbat per la violència dels cossos de seguretat de l’estat el 2 d’octubre passat.

A final del 2017, dos experts de l’ONU van redactar un informe publicat per l’Alt Comissionat de les Nacions Unides pels Drets Humans en què denunciaven la repressió espanyola contra el referèndum del primer d’octubre. La nota, anomenada ‘Espanya ha de respectar els drets fonamentals en resposta al referèndum català’, feia una crida al govern espanyol a aturar les mesures contra l’1-O per no interferir en els drets fonamentals de la llibertat d’expressió, reunió, associació i participació pública.

Signat pels experts Alfred de Zayas i David Kaye, el report deia que, independentment de la legalitat del referèndum, les autoritats espanyoles tenien la responsabilitat de respectar els drets essencials de les societats democràtiques. També recordaven les mobilitzacions dels ciutadans, la clausura de pàgines web i la prohibició d’actes polítics.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb